Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zoom in op fondsen die uniek zijn in hun genre (adv)

Zoom in op fondsen die uniek zijn in hun genre (adv)

In een enorm competitieve branche als beleggingsfondsen probeert elke onderneming zich van de concurrentie te onderscheiden door unieke producten aan te bieden. 

Er bestaan momenteel meer dan 25.000 compartimenten van fondsen die op de Belgische markt worden aangeboden en op de Morningstar-website zijn vermeld.

Het is soms een uitdaging om de bomen door het bos te zien, vooral in sommige zeer populaire activaklassen. In het commerciële aanbod van bijna alle beheerders is het echter vaak mogelijk een atypisch product te vinden dat zijn gelijke niet kent bij een andere beheermaatschappij. 

De aantrekkingskracht van hout en ruimtevaart

Hoewel private banken talrijke alternatieven aanbieden in de houtsector, is Pictet Asset Management de enige vermogensbeheerder die sinds 2008 een specifiek beleggingsfonds over dit thema aanbiedt, dat toegankelijk is voor particulieren. Pictet-Timber is een originele propositie in het kader van het uitgebreide thematische aanbod van Pictet AM.

Dit fonds is gespecialiseerd in de volledige houtindustrie, van bosbouwbedrijven tot papierpulpfabrikanten. Het fonds heeft een viersterrenrating bij Morningstar, met een jaarlijks rendement van 9,6% in de afgelopen tien jaar en een beheerd vermogen dat nu meer dan 1,6 miljard dollar bedraagt. Hout is momenteel erg prijzig door de bevoorradingsproblemen in de bouwsector, en het fonds heeft sinds het begin van het jaar goed gepresteerd. 

Een ander uniek beursthema is het fonds Echiquier Espace dat La Financière de l'Echiquier sinds 2021 commercialiseert. Dit product investeert in de snel ontwikkelende ruimtevaartsector. Naast SpaceX (Elon Musk) en Blue Origin (Jeff Bezos) zijn er tientallen andere bedrijven die inspelen op de herovering van de ruimte.

Helaas heeft de blootstelling aan bedrijven die nog steeds zwaar verlieslatend zijn, geleid tot een vrij aanzienlijke underperformance sinds begin 2022. Op lange termijn blijven de vooruitzichten echter gunstig, aangezien ruimtevaartprojecten sowieso op heel lange termijn lopen. De naam van bepaalde nieuwe spelers in dit segment zal op de beurs zeker een belletje doen rinkelen binnenkort. 

Unieke processen

Bij Varenne Capital is eerder het beheerproces uniek, waarbij alle vier de fondsen in de reeks min of meer dezelfde strategie toepassen met verschillende risiconiveaus. Varenne Valeur is het grootste fonds dat in België op de markt wordt gebracht, met een beheerd vermogen van €1,4 miljard en een vijfsterrenrating van Morningstar.

Het fonds maakt gebruik van vier onderliggende strategieën, waarvan er twee goed zullen presteren tijdens stierenmarkten (Long Action, Merger Arbitrage) en twee eerder de neergaande fases zullen opvangen (Long Short, Tail Risk Hedging). Over een periode van tien jaar heeft deze strategie een consistent rendement van bijna 8% opgeleverd met een gecontroleerde volatiliteit, waardoor ze sinds lang een vijfsterrenrating van Morningstar heeft gekregen.

Bij DNCA heeft het beheerproces dat Carl Auffret toepast in DNCA Invest SRI Europe Growth historisch hoge prestaties op lange termijn opgeleverd. Het is een strategie die hoofdzakelijk is gericht op grote Europese aandelen, en die zeer geconcentreerd is: de top 10-aandelen vertegenwoordigen meer dan 50% van de activa.

"Wij houden sterk groeiende aandelen aan in portefeuille voor de lange termijn, zonder ons in te dekken tegen berenmarkten, en mikken op bedrijven met een toekomstige organische omzetgroei van meer dan 5% per jaar", zegt Carl Auffret (fondsbeheerder). De sectorsamenstelling is sterk gericht op de gezondheidszorg, die meer dan 35% van het beheerde vermogen vertegenwoordigt. 

R-co Valor van Rothschild & Co Asset Management Europe blijft een zeer atypisch fonds in het segment van de flexibele gemengde fondsen, aangezien dit product bijna nooit belegt in obligatie-activaklassen, terwijl de blootstelling aan de aandelenmarkten over het algemeen meer dan 80% van het beheerde vermogen uitmaakt.

Yoann Ignatiew (fondsbeheerder) zal op zoek gaan naar beschermende activa, zoals cash of goudmijnen. Ondanks deze hoge aandelenblootstelling heeft het fonds over het algemeen zeer goed gepresteerd in vergelijking met andere gemengde flexibele fondsen, zelfs in slechte beursomstandigheden, met name dankzij een uitstekende aandelenselectie in de portefeuille. De daling van het fonds is beperkt gebleven tot slechts 8% sinds begin 2022, ondanks de hoge volatiliteit op de financiële markten. 

Duurzame aanpak

Duurzame beleggingsthema's zijn ook een interessante manier om beleggingsfondsen met een originele strategie te vinden. Bij Funds For Good ligt de nadruk op schone technologieën met het FFG Cleantech II-fonds. Dit product belegt in spelers uit deze sector op basis van de beleggingsfilosofie van Quest for Growth, een pricaf genoteerd op de Beurs van Brussel en sinds 1998 beheerd door Capricorn Partners. 

Bij Columbia Threadneedle Investment heeft de beheerder het obligatiebeheer nieuw leven ingeblazen met Threadneedle - European Social Bonds, een product dat belegt in duurzame obligaties met een sociale doelstelling, een segment dat sinds de coronacrisis sterk in opkomst is. In de nasleep van de epidemie werden er veel obligaties uitgegeven om de tewerkstelling in stand te houden. Helaas heeft de ommekeer in het monetaire beleid van de VS sinds medio 2021 de koersen van veel obligatiesegmenten doen kelderen. 

Tot slot staat bij Nagelmackers vastgoed in de schijnwerpers met Nagelmackers - European Real Estate, een fonds dat investeert in de Europese vastgoedsector met een blootstelling van bijna 40% aan Belgische aandelen, een niveau dat ongeëvenaard is onder andere fondsen die belegd zijn in beursgenoteerd vastgoed op Europees niveau.

Het fonds belegt in aandelen zoals Care Property Invest, Aedifica, VGP of Intervest Offices & Warehouses als top tien posities van het fonds. Sinds begin 2022 staat de prijs onder druk door de stijgende rentevoeten en de opstoot van de inflatie, waardoor de rendementen die de vastgoedbedrijven bieden minder aantrekkelijk geworden zijn. Op sectorniveau geven de beheerders nog steeds de voorkeur aan logistiek vastgoed en rusthuizen.

Advertorial 

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht