Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Apple vecht met geduchte tegenstander - en het is niet Samsung

Apple vecht met geduchte tegenstander - en het is niet Samsung

Apple heeft nog iets belangrijkers om zich druk over te maken dan de vouwbare smartphone van concurrent Samsung, namelijk inflatie. Dat is een geduchte tegenstander van het bedrijf, schrijft MarketWatch.

Deze week onthulde de techgigant de nieuwe iPhone 14-serie. Nog maar een jaar geleden, in september 2021, kwam de iPhone 13 uit. Ook toen was inflatie al een thema, maar nu is die opgelaaid naar het hoogste niveau in decennia.

Hoeveel mensen kunnen zich nog een nieuwe iPhone permitteren?

De vraag is: hoeveel consumenten hebben nog het geld en de capaciteit om 1000 dollar of meer neer te tellen voor een smartphone, een Apple-watch of andere dure gadgets? In hoeverre kunnen mensen zich dit veroorloven? 

MarketWatch wijst op een enquête van Gallup, waaruit blijkt dat 56% van de Amerikanen aangeeft dat de inflatie een matige tot ernstige impact heeft op de uitgaven en dat zij moeite hebben om hun huidige levensstandaard vol te houden. Afgelopen november was dat nog 45% en afgelopen januari 49%.

Inflatie vooral zwaar voor lagere inkomens

Inflatie is echter vooral zwaar voor inkomens onder de 48.000 dollar per jaar, voegt Gallup toe. Huishoudens met een inkomen tussen de 48.000 en 90.000 dollar en daarboven vormen waarschijnlijk de groep die zich de laatste Apple-gadgets kunnen permitteren. Volgens analisten zijn dit dé klanten voor de duurste producten. Lagere inkomens spenderen geen honderden dollars aan de nieuwste iPhone.

Het snijden in uitgaven en alleen de broodnodige dingen kopen zijn de belangrijkste manieren om met inflatie om te gaan, zo geven de respondenten in het onderzoek van Gallup aan. Ongeveer een kwart (24%) geeft minder uit, 17% gaat minder op vakantie en stapt minder in de auto.

Afgelopen juli gaf CEO Tim Cook nog aan 'geen duidelijke macro-economische impact' te zien op de iPhone-omzetten. Wel signaleerde hij druk bij de wearables als watches en AirPods en bij accessoires. 

In termijnen betalen

Analisten van zakenbank JP Morgan denken dat de iPhone 14-serie goed zal verkopen, zo schrijven zij in een analyse. Ze voorzien een bredere uitrol van de 'Buy Now, Pay Later'-service, en stellen dat de consument daar nog beter van op de hoogte moet worden gebracht. "Er zijn genoeg alternatieven om een iPhone in termijnen te betalen. Dit kan leiden tot robuuste volumes. De consument is echter nog niet bewust genoeg van de Buy Now, Pay Later-service."

Voor de wearables ziet het er wat minder rooskleurig uit. "Die tak zal eerder last krijgen van het terugschroeven van consumentenuitgaven. Een smartwatch is een wat meer willekeurige aankoop dan een smartphone."

Eventueel vertrek Cook bescheiden risico

Tot slot denkt JP Morgan dat een eventueel vertrek van Tim Cook als CEO een bescheiden risico voor de koers van het aandeel is. "Maar dat risico is wel kleiner dan in het verleden, en we zien een sterke groep met kandidaten die de business zonder al te grote disrupties kunnen doorzetten."

Lees meer: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht