Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
6 kooptips van Cathie Wood
Beeld: Steve Jurvetson CC-BY-2.0

6 kooptips van Cathie Wood

Cathie Wood blijft bijzonder transparant. De topvrouw van Ark Invest kondigt al haar transacties aan het einde van elke handelsdag aan. Beleggers wisten wat ze kocht en verkocht in topjaar 2020, toen haar vlaggenschipfondsen meer dan verdubbelden. En nu haar ETF's flink achterblijven bij de markt, is ze nog even open.

Als Cathie Wood op koopjesjacht gaat, weet de markt het dezelfde dag. Wat zit er nu in haar boodschappenmandje? Rick Munarriz en Keith Speights zetten op The Motley Fool haar laatste aankopen op een rij.

Niet voor doetjes

Alle ARK Invest-ETF’s van Wood zijn dit jaar flink gedaald - het vlaggenschip ARK Innovation ETF zelfs met meer dan 55%. Maar Wood is niet bang aangelegd en schrikt niet er niet voor terug om dalende aandelen te kopen als zij er potentieel in ziet voor de langere termijn.

Recent kocht zij aandelen van Adobe, Velo3D en GM. Deze drie aandelen handelen ver onder hun eerdere hoogtepunten, maar de langetermijnvooruitzichten zijn helderder dan de huidige aandelengrafieken aangeven. Wood shopte ook in de healthtechsector en kocht Ginkgo Bioworks, Intellia Therapeutics en Teladoc Health. Dat zijn geen aandelen voor doetjes.

Adobe

Het is geweldig om Wood te zien winkelen, maar de markt is minder blij als bedrijven waarin zij belegt zelf op koopjesjacht gaan. De aandelen Adobe doken omlaag toen het bedrijf aankondigde dat het online design-specialist Figma over wil nemen voor een slordige 20 miljard dollar.

Het aandeel Adobe staat ook onder druk omdat de omzetgroei op jaarbasis de laatste kwartalen vertraagt en de verwachtingen voor het huidige kwartaal wijzen er niet op dat dat binnenkort verandert.

Adobe is een techreus, met een beurswaarde van 138 miljard dollar. Dan lijkt een overname van 20 miljard misschien niet zo veel, maar analisten vinden dat Adobe te veel betaalt voor Figma. Zij zien er een wanhoopspoging in om de vertragende organische groei te keren.

Sinds de deal is aangekondigd zag Adobe 20% van zijn beurswaarde verdampen, waarmee 35 miljard dollar in rook opging. Daarmee heeft de markt de aankoop van Figma ruimschoots verdisconteerd en kan het tij voor het aandeel keren.

Velo3D

Een van de kleinste aandelen in de portefeuille van Wood is Velo3D. Dat is een 3D-printbedrijf, actief in de lucht- en ruimtevaart, de industriële energiesector en de olie- en gasindustrie. Velo3D helpt bedrijven om essentiële onderdelen sneller en goedkoper zelf te maken dan wanneer ze die bij derden zouden bestellen.

Velo3D zit nog vroeg in zijn groeicyclus. De omzet vorig jaar bedroeg slechts 27,4 miljoen dollar, maar het bedrijf verwacht dit jaar een ruime verdrievoudiging tot 89 miljoen dollar. 95% daarvan is al geboekt of in bestelling. Volgend jaar zou nog beter moeten zijn. Het aandeel steeg na de aankondiging van een van zijn grootste orders ooit, een aankoop van zeven printers door een dochteronderneming van Kevton Industries, en is ruim drie keer over de kop gegaan sinds het dieptepunt twee maanden geleden.

General Motors

Een van de beleggingen die opvalt in het boodschappenmandje van Wood is General Motors. In drie van de afgelopen vijf jaar daalde de omzet van de 114 jaar oude autofabrikant. Slechts weinigen zullen dit bedrijf voor een opkomende disruptor aanzien. Maar GM zet niet alleen in op een elektrische toekomst, met zijn Cruise-platform loopt het bedrijf voorop in autonoom rijden. Het is bovendien niet duur, met een koers/winstverhouding van acht.

Ginkgo Bioworks

Onlangs sloeg Wood voor haar ARK Genomic Revolution-ETF meer dan 2 miljoen aandelen Ginkgo Bioworks in. Dat was een uitbreiding van haar eerdere belang  in het biotechbedrijf, dat is gespecialiseerd in celprogrammering. Het doel van het bedrijf is om het programmeren van cellen even gemakkelijk te maken als het programmeren van computers. De technologie wordt gebruikt in onder meer landbouw en voeding, industriële chemicaliën en farmaceutica.

Het aandeel staat dit jaar op fors verlies, met een daling van bijna 65%. Wood gaat echter voor het potentieel van Ginkgo. Ze is waarschijnlijk vooral optimistisch over de overnameactiviteit van het bedrijf. Gingko werkt aan de overname van Zymergen en Bayers West Sacramento Agricultural Biologicals R&D-faciliteit.

Het vraagt durf om te beleggen in het biotechbedrijf, waarvan het platform ontwrichtend kan werken. De omzet groeit snel, met een stijging van 231% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2022. Risicomijdende beleggers zullen waarschijnlijk ver uit de buurt willen blijven van Ginkgo. Het bedrijf is niet winstgevend en de aandelen zijn aan de prijzige kant.

Intellia Therapeutics

Wood breidde via haar ARK Genomic Revolution-ETF ook haar positie in Intellia Therapeutics flink uit. Intellia is een pionier in gentherapie. Het ontwikkelt therapieën met behulp van CRISPR-genbewerking. Het werkt samen met Regeneron en met Novartis aan de behandeling van zeldzame genetische ziekten. In de pijplijn van Intellia zit nog een programma in klinische fase waarvan het bedrijf volledig eigenaar is, gericht tegen erfelijk angio-oedeem.

Ook dit aandeel heeft het in 2022 tot nu toe slecht gedaan. Het is bijna 50% gedaald, vooral door het slechte beursklimaat. Maar Intellia stelde beleggers ook teleur met zijn beslissing om de ontwikkeling van een mogelijke behandeling van acute myeloïde leukemie op te geven.

Dit is echt een aandeel voor mensen met een hoge risicotolerantie en een lange investeringshorizon. Het kan nog jaren duren voor het bedrijf een winstgevend product op de markt heeft. En die weg is lang en vol hobbels. Intellia kan onderweg te maken krijgen met klinische tegenslagen. Het ontwrichtende potentieel van gentherapieën maakt het voor sommige beleggers dan juist weer een aantrekkelijke keuze.

Teladoc Health

Wood heeft ook haar favorieten. Zij is al geruime tijd fan van Teladoc Health. Het aandeel is onderdeel van verschillende van haar ETF's. Teladoc is praktisch synoniem met telezorg. Het bedrijf biedt een breed scala aan virtuele zorgdiensten.

Sinds de Covid-19-pandemie heeft telezorg echter veel van zijn glans verloren voor beleggers. Vooral Teladoc is zwaar getroffen. In 2021 daalde het aandeel met 54% en dit jaar is er nog eens 70% vanaf gegaan. Het bedrijf betaalt een torenhoge prijs voor de overname van Livongo Health in 2020; in het tweede kwartaal schreef het 3 miljard dollar af op deze overname.

Sommigen zien Teladoc misschien als een verloren zaak. Wood duidelijk niet, maar dat vraagt moed. Er liggen nog steeds grote kansen voor virtuele zorg in de decennia voor ons, en Teladoc blijft daarin duidelijk marktleider. Het aandeel wordt verhandeld tegen slechts 2,2 keer de omzet. Het zou zomaar kunnen dat het in de komende jaren een enorme comeback maakt.

Lees ook: 6 speculatieve tips van Cathie Wood

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht