'Er komt een grote koper-uitverkoop aan'

Door Belegger.nl op 23 september 2022 08:30 | Views: 16.530

'Er komt een grote koper-uitverkoop aan'

De prijs van koper is sinds maart dit jaar met een derde gedaald. Investeerders doen het van de hand uit angst dat door een wereldwijde recessie de prijs helemaal door het putje zal gaan, schrijft Bloomberg.

Koper wordt wel gezien als het metaal voor groei en vooruitgang, want het wordt breed toegepast in de chipindustrie, maar ook in de energietransitie voor alles van windmolens tot elektrische auto's.

Flinke tekorten in de toekomst

Met een blik op de prijzen van vandaag zou je het misschien niet zeggen, maar grote mijnbouwbedrijven en metaalhandelaren waarschuwen voor flinke tekorten binnen enkele jaren. Een tekort aan koper kan zelfs de economie remmen, inflatie aanwakkeren en wereldwijde klimaatdoelen in gevaar brengen. En door de huidige prijsdaling en de onderinvesteringen wordt dat alleen maar erger.

"Als we straks terugkijken op 2022 zullen we denken: oeps", vermoedt John LaForge, head of real asset strategy bij Wells Fargo. "De markt bekijkt alleen de zorgen van nu. Maar als je goed nadenkt over de toekomst, is het wel duidelijk dat de wereld verandert. Er wordt op grote schaal geëlektrificeerd, en daarvoor zijn enorme hoeveelheden koper nodig."

Lees ook: Koper als het nieuwe goud

Minder investeringen

De voorraden zijn bijzonder laag en de recente prijsvolatiliteit betekent dat de productie van de mijnen, die naar verwachting in 2024 gaat opdrogen, al op korte termijn veel krapper wordt.

Vorige week nog besloot mijngigant Newmont Mining de plannen voor een grote goud- en kopermijn in Peru op te schorten. En Freeport-McMoRan, ‘s werelds grootste beursgenoteerde koperleverancier, waarschuwde dat de huidige prijzen 'te laag' zijn om grote nieuwe investeringen te doen.

Het duurt daarbij maar liefst 10 jaar voordat een nieuwe mijn up and running is. De beslissingen die vandaag genomen worden, bepalen dus het aanbod voor het decennium dat hierop volgt. "Voor forse investeringen in koper moet de prijs, of ieder geval de verwachting voor de prijs, wel goed zijn", zegt Rio Tinto Group-CEO Jakob Stausholm. 

Het metaal van de energietransitie

Koper wordt wel gezien als hét metaal voor een groenere wereld, aangezien het materiaal goed geleidt en daarom volop gebruikt wordt in elektrificatie. Miljoenen meters aan koperdraad zijn nodig voor laadpalen en elektriciteitsnetten, om nog maar te zwijgen van de hoeveelheden die benodigd zijn voor alle wind- en zonneparken.

Denk aan ook de elektrische voertuigen, waar tweemaal zo veel koper in zit als in traditionele verbrandingsmotoren. Volgens S&P Global zal de wereldwijde vraag naar het metaal verdubbelen naar 50 miljoen ton per jaar tegen 2035.

'Wilde rit voor de boeg'

Wat betekent dat voor de prijzen? Goldman Sachs voorspelt dat de koers op de London Metal Exchange (LME) de 15.000 dollar per ton zal aantikken. Momenteel schommelt die rond de 7690 dollar per ton. "Er ligt nog een wilde rit voor ons als producenten niet snel nieuwe mijnen gaan bouwen", zegt Piotr Kulas, senior metalenanalist bij CRU Group.

In dit verhaal wordt wel uitgegaan van robuuste vraag dankzij overheden die elektrificatie blijven stimuleren en het net zero-doel voor ogen houden, om zo klimaatverandering tegen te gaan. Een risico is dat het politieke landschap verandert; dan ziet het plaatje er weer heel anders uit.

En wat ook nog altijd geldt: hoge prijzen werken goed tegen hoge prijzen. Als die maar blijven stijgen, zal de klimaatindustrie vanzelf zuiniger worden met metaal of op zoek gaan naar aantrekkelijker alternatieven, zegt Ken Hoffman van de EV-onderzoeksgroep van McKinsey.

Op de kortere termijn zitten we met andere problemen: de vraag valt terug vanwege een economische neergang. Citigroup voorziet de komende maanden een recessie in koper, vooral vanwege de situatie in Europa. In het eerste kwartaal van 2023 zal de koperprijs zijn teruggevallen naar 6600 dollar per ton.

Ook minder vraag vanuit China, de grootste metalenconsument ter wereld, speelt mee. "De vastgoedsector in China krimpt aanzienlijk", weet Timna Tanners, analist bij Wolfe Research. "Dat is een belangrijke factor."

Nieuw tijdperk

Deze kortetermijnproblemen dragen alleen maar bij aan een sterkere outlook voor de toekomst, stelt Richard Adkerson, CEO van Freeport McMoRan. "Inrtussen wordt waar je ook kijkt de wereld steeds verder geëlektrificeerd. Dat brengt onvermijdelijk een nieuw tijdperk met enorme vraag."

Lees meer: 'Groene energie goudmijn voor grondstof koper'

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
De wereld zit vol speculatie .
Begrijp de investeerders niet en zou het aanhouden en geduld hebben .
Duidelijk het bewijs dat de economie door speculatie gestuurd word .
Jo -Jo beweging op de beurzen
Ronmoney
0
Vanmorgen oud ijzer weg gedaan, alle schrootprijzen zijn sinds april al 30% gedaald in prijs. Ik ga mijn koper dus nog maar even bewaren, wel meer plaats nodig dan een digitaal aandeel. Gisteren nog tegen iemand verteld van toen ik 55 JAAR geleden schroot weg deed, toen kreeg ik 10€cent/kg, een gemiddeld arbeidersuurloon was toen 2à 2.5€ per uur !! Vandaag staat het schroot voor kleine hoeveelheden +/- 20€cent /kg., in 2003 zelfs MAAR 3€cent/kg, maar wie half dit jaar een neiuwbouw besteld heeft zal ondanks daling grondstofprijzen op zijn prijs géén korting krijgen, omgekeerd bij stijging prijzen gebeurt dit direct !! Ook in de winkels zullen de prijzen niet dalen, zo wordt de inflatie dus kusntmatig hoog gehouden.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront