Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Inflatie - gaat het vriezen of gaat het dooien?

Inflatie - gaat het vriezen of gaat het dooien?

Larry Summers (foto) voorspelde de inflatie, maar ziet het nu positief in voor de Amerikaanse economie. Daartegenover staat Ray Dalio. Volgens hem zullen aandelen en obligaties nog verder moeten dalen. Hij voorspelt een recessie voor de VS in 2023 of 2024.

Twee meningen, vertolkt op MarketWatch. Wie krijgt gelijk? De tijd zal het leren.

De bekende econoom Larry Summers, adviseur van president Obama en voormalig minister van financiën, liet woensdag een optimistische noot horen over de Amerikaanse economie, ondanks de hoge inflatie. Summers hield een toespraak over de toekomst van de economie op een conferentie van Salesforce.

Hij sprak over zijn opvallende waarschuwing in de Washington Post begin vorig jaar, dat het corona-stimuleringsplan van president Biden de inflatiedruk zou aanwakkeren. En hij bleek gelijk te hebben.

De kracht van de VS

Volgens de econoom is het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse economie een zachte en gemakkelijke landing zal maken. Maar de maatregelen, zoals het verhogen van de rente, kan de economie doorstaan. De Fed verhoogde woensdag opnieuw de rente en kondigde verdere actie aan tegen het einde van het jaar.

Toch denkt Summers dat het goed komt met de VS. Het blijft een land waar immigranten uit de hele wereld naartoe willen, het heeft de beste universiteiten en het grootste ondernemerschap, het is de thuisbasis van veel grote bedrijven en het is energie-onafhankelijk.

De VS is niet afhankelijk van een pijpleiding die door een tiran wordt gecontroleerd, zoals Europa. Dat verschaft de VS een sterkere positie om dit te doorstaan en te verwerken.

Of komt er toch een recessie?

Minder optimistisch over de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie is Ray Dalio, topman van Bridgewater Associates. Volgens hem moet de Fed de rente aanzienlijk blijven verhogen als ze de inflatie wil beteugelen.

Dan is er nog de oorlog in Oekraïne. Genoeg factoren waardoor aandelen en obligaties onder druk blijven staan en de Amerikaanse economie waarschijnlijk in 2023 of 2024 in een recessie terechtkomt. Op dit moment ligt de groei dichtbij de 0% en Dalio denkt dat het erger wordt in 2023 en 2024. Dat kan gevolgen hebben voor de verkiezingen.

Pijn met pijn bestrijden 

Jerome Powell heeft toegezegd dat de Federal Reserve alles zal doen wat in haar macht ligt om de inflatie te beteugelen, zelfs als de markten en de economie daarbij crashen. In dat geval moet de rente verhoogd worden tot tussen de 4% en 5%, meent Dalio.

Want de enige manier waarop de Fed met succes de inflatie kan bestrijden, is door de economie pijn te doen. En die economische pijn moet groter zijn dan de pijn die inflatie veroorzaakt. De markt rekent op een rentestand van 4,5% in juli, slechts weinig handelaren verwachten dat de rente 5% zal bereiken voordat de Fed besluit de rente weer te verlagen.

Hogere rente doet pijn

Hogere rentetarieven zijn funest voor financiële activa, maar ook voor reële activa zoals de huizenmarkt. Eenvoudig gezegd, wanneer de rente stijgt, moeten beleggers de discontovoet verhogen die zij gebruiken om de contante waarde te bepalen van toekomstige kasstromen, of rentebetalingen, die verbonden zijn aan een bepaald aandeel of een bepaalde obligatie.

Aangezien hogere rente en inflatie in wezen een belasting zijn op deze toekomstige inkomstenstromen, compenseren beleggers dit gewoonlijk door een lagere waardering toe te kennen. Als je de rente tot nul brengt, dan verhoogt dat de prijzen van alle activa. En als de rente de andere kant op gaat, heeft dat het tegenovergestelde effect.

Obligatiemarkt baart zorgen

Dalio verwacht dat aandelen meer verliezen zullen lijden. Maar zorgen heeft hij vooral over de obligatiemarkt. Het probleem is dat de Fed staatsschuld niet langer financiert. In september wil de Fed het tempo verdubbelen waarmee het de balans verkleint. "Wie gaat die obligaties kopen?", vraagt Dalio zich af.

De Chinese centrale bank en pensioenfondsen over de hele wereld zijn nu minder gemotiveerd om te kopen, deels omdat het reële rendement aanzienlijk lager is geworden. We hadden een 40 jaar durende bullmarkt in obligaties, maar nu heb je negatieve reële rendementen in de obligaties. Dat drukt de markt omlaag.

China wacht een moeilijke tijd, maar biedt wel kansen

Summer deelde ook zijn gedachten over China. Het land heeft moeite met Covid-19 en wordt geconfronteerd met andere uitdagingen, waaronder een aanhoudend laag geboortecijfer en veel leegstaande appartementen.

Als je kijkt naar financiële crises in de wereld, zie je dat die vaak hun oorsprong vinden in vastgoed, aldus Summers. Hij voorspelt een moeilijke tijd voor China. Op dit punt is Dalio juist optimistischer. Het is weliswaar een riskante tijd om te beleggen in de op een na grootste economie ter wereld, maar dat kan juist leiden tot kansen voor langetermijnbeleggers. De prijzen van activa daar zijn laag, vindt Dalio.

Zie ook: Waarom de Fed even moet chillen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht