Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Waarom de olieprijs nog dit jaar tot boven de 100 dollar kan stijgen

Waarom de olieprijs nog dit jaar tot boven de 100 dollar kan stijgen

In de loop van de zomer zakte de vraag naar olie in en daalde de prijs, maar dat kan nog voor het einde van het jaar weer helemaal anders zijn. Een prijs van meer dan 100 dollar per vat is goed mogelijk, denkt Natasha Kaneva, hoofd grondstoffenstrategie bij J.P. Morgan. 

De olieprijs zakte deze zomer vanwege een vertragende wereldeconomie en de worsteling van China met coronarestricties. "Ondanks de zorgen over de economie denken wij dat de overschotten die zijn ontstaan snel zullen omslaan in tekorten, al vanaf oktober", schrijft Kaneva.

Niet iedereen is het eens met haar bullish visie. De voorraden nemen toe en dat betekent dat er simpelweg nog te weinig vraag is om hogere prijzen te rechtvaardigen, schrijft Barron's.

Minder aanbod...

Maar er zijn zowel aan de aanbod- als aan de vraagkant aanwijzingen dat er verandering op til is, stelt de strateeg. De VS zal naar verwachting komende maand stoppen met het verkopen van olie uit de strategische nationale reserve. De Amerikaanse overheid verkocht sinds april 1 miljoen vaten per dag, om het aanbod op peil te houden toen producenten minder oppompten.

Het aanbod kan nog eens met 900.000 vaten per dag dalen in december, als Europa import vanuit Rusland verbiedt. Daarnaast staat de deal waarbij de sancties tegen Iran opgeheven zouden worden, nu op losse schroeven. Ook dat scheelt honderdduizenden vaten per dag, aldus de expert.

...en meer vraag

Dan de vraagkant. Kaneva voorspelt dat er 1,5 miljoen vaten per dag méér gevraagd zullen worden in het vierde kwartaal, omdat de economische teruggang niet zo erg zal zijn als gevreesd wordt. De Europese economie houdt zich beter staande dan verwacht, en China zal snel weer veel olie nodig hebben zodra de economie opveert na de coronalockdowns, redeneert zij. “Het land laat al tekenen zien van meer vraag; in september ging er al veel meer olie vanuit het Midden-Oosten richting China.

Daarnaast kan de vraag naar het zwarte goud stijgen deze winter als genoeg bedrijven en consumenten eerder voor olie kiezen als energiebron dan voor gas, waarvan de prijzen naar recordhoogten stegen. "Sommige energiecentrales doen dat al", aldus Kaneva.

Hoe te profiteren?

Voor oliebedrijven zou een stijging van de prijs van 80 naar 100 dollar per vat een groot verschil betekenen en uiteindelijk zal dat zich vertalen in een hogere uitkering voor aandeelhouders. Barron's noemt de Amerikaanse namen Pioneer Natural Resources en Devon Energy als voorbeelden van high yield-bedrijven die voor beleggers in het bijzonder aantrekkelijk zijn in deze context.

Lees ook: 7 favoriete olieaandelen in aanloop naar het vierde kwartaal

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht