Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
TA: Stijgende rentes drukken goud door essentiële steun

TA: Stijgende rentes drukken goud door essentiële steun

Het zijn spannende tijden: de oorlog in Oekraïne die steeds verder escaleert, de hoge inflatie die de financiële markten in zijn greep blijft houden en de stijgende rentes die een mogelijke recessie aanwakkeren. 

Goud lijkt hier ook geen bescherming te bieden. Hoewel het edelmetaal vaak door beleggers wordt gebruikt als een afdekking tegen inflatie en geopolitieke risico's, hebben de stijgende rentes de overhand en drukken deze de goudprijs steeds verder naar de afgrond. 

Het ziet er ook niet naar uit dat de centrale banken op korte termijn van plan zijn hun agressieve beleid terug te schroeven. Deze week verhoogde de Fed de rente met 75 basispunten tot tussen de 3% en 3,25%; het hoogste niveau sinds 2008.

Volgens de beleidsmakers zijn de verhogingen noodzakelijk, hoewel ze ook een recessie kunnen aanwakkeren. "We moeten inflatie onder controle krijgen. Ik wou dat er een pijnloze manier was om dat te doen, maar die is er niet", aldus Fed-voorzitter Jerome Powell. 

Ik behandel deze week de technische plaatjes van de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente, de Amerikaanse 10-jaars rente en de goudprijs. 

10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente heeft met de doorbraak boven de laatste koerstop de stijgende trend weten te hervatten. De afgelopen weken is de rente hard opgelopen en is de 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente boven de voorgaande top van juni gebroken. 

 

De oude uptrend is weer opgepakt waardoor een verdere oplopende rente mag worden verwacht. Met deze technische signalen is er ruimte gemaakt richting de weerstand van 2,44% (gevormd op 13 september 2013).

Amerikaanse 10-jaars rente

Ook de Amerikaanse 10-jaars rente heeft een flinke rally laten zien. De US 10-jaars rente heeft de stijgende trend hervat nu de tussenliggende weerstand is overwonnen. Met de uitbraak is een technische verbetering opgetreden. 

 

Hiermee is er ruimte vrijgekomen richting het niveau van juni 2009 op 4%. Zolang het patroon van hogere toppen en bodems kan worden voortgezet, mag opwaarts worden gekeken.

Goud 

Goud weet geruime tijd niet te overtuigen. Sinds het verlaten van de stijgende fase eind 2020 zit de goudprijs opgesloten binnen een zijwaartse bandbreedte tussen de steun op 1.680,00 dollar (de bodem van 5 juni 2020) en de weerstand op 2.075,35 dollar (top van 7 augustus 2020). 

Vlak na de Russische inval in Oekraïne kwam goud even in de belangstelling, maar deze opwaartse beweging werd al snel teniet gedaan. 

Nu de koers nipt onder het cruciale steunniveau rond 1.680 dollar (alle bodems sinds 5 juni 2020) is gezakt, zal het spannend worden of deze belangrijke steun op weekbasis stand weet te houden. Een doorbraak hieronder zal ruimte vrijmaken voor verdere koersdaling. Na een doorbraak onder 1.680 dollar wordt 1.445,69 dollar het volgende neerwaartse koersdoel. 

Jacob Tromp is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht