Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Een milde recessie? Vergeet het maar, zegt Deutsche Bank

Een milde recessie? Vergeet het maar, zegt Deutsche Bank

Voor wie nog hoopte op een milde recessie deze winter in Europa, wordt ruw uit de droom geholpen door strategen van Deutsche Bank. Zij halen de groeivooruitzichten voor volgend jaar onderuit, schrijft MarketWatch.

De bank verwacht een krimp van 2,2% in 2023, terwijl ze eerder nog uitging van een krimp van slechts 0,3%. De downgrade komt na het voor onbepaalde tijd sluiten van de Nord Stream 1-pijplijn, die Russisch gas richting Europa brengt. Dat werd begin september aangekondigd. 

Scenario van milde recessie kan de ijskast in

Dit zal ervoor zorgen dat de inflatie verder oploopt en de groei wordt gedrukt, stelt het team van strategen geleid senior econoom Peter Sidorov. "De vraag naar energie zal moeten dalen. Ons basisscenario van afgelopen juli, waarbij we uitgingen van een milde recessie deze winter, kan de ijskast in. Dat is veel te rooskleurig."

Het kan nog meevallen als de maatregelen die overheden nemen heel effectief uitpakken, of als de gasprijzen aanzienlijk dalen in 2023. Maar er zijn ook factoren die het nog erger kunnen maken, bijvoorbeeld een barre winter.

Vooral Duitsland en Italië in gevarenzone

De economen van Deutsche Bank houden vast aan de verwachtingen van de ECB. Die voorziet dat de depositorente op 2,5% zal toppen. "Maar als de recessie een zwaardere wissel trekt op banen en de inflatie dan verwacht, zal de rente niet verder stijgen dan naar 2%. Maar we denken dat het eerder 2,5% zal zijn, omdat we voorzien dat de prijsstijgingen nog wel even zullen doorgaan."

De impact van minder vraag naar gas is nu nog niet heel duidelijk te zien, maar Deutsche Bank waarschuwt dat dat deze winter wel anders kan zijn, als het 'stookseizoen' gaat beginnen. Volgens de strategen zitten vooral Duitsland en Italië in de gevarenzone, gezien hun grote afhankelijkheid van Russisch gas. Het Duitse bbp zal naar verwachting met 3,5% dalen in 2023, en dat van Italië met 2%.  

Frankrijk en Spanje ook in gevaar via besmetting

Hoewel ze iets minder gevoelig zijn voor een gasschok, zullen ook landen als Frankrijk en Spanje te maken krijgen met "een forse terugval van het besteedbaar inkomen en 'besmetting' via handel met andere landen", aldus Deutsche Bank. 

De boodschap is verder ook weinig opbeurend, want de strategen zien op korte termijn nog geen licht aan het einde van de tunnel. "Ook na de winter, tot ver in 2023, zullen een recessie in de VS en de verkrappende centrale banken een wissel trekken op het herstel. Pas in het tweede kwartaal van 2024 zullen we weer een bovengemiddelde groei gaan zien."

Zie ook: 'Er is een golf van desinflatie in de maak' 

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht