Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De Fed brengt markten in beweging. Wat is er veranderd?

De Fed brengt markten in beweging. Wat is er veranderd?

Vorige week verhoogde de Amerikaanse centrale bank (Fed) haar beleidsrente. Hoewel dit niet als een verrassing kwam ontstond er toch beweeglijkheid op de beurs. Wat is er veranderd en wat kunnen beleggers hieruit afleiden?

De 0,75 procentpunt verhoging van de Amerikaanse beleidsrente kwam voor weinigen als een verrassing. De beweeglijkheid op de beurs was dan ook vooral het gevolg van het bijgevoegde commentaar van voorzitter Jerome Powell en de gewijzigde economische verwachtingen.

Boodschap onveranderd

Jerome Powell maakte - nogmaals - duidelijk dat hij overtuigend bewijs wil zien dat inflatie dalende is. Hij verwacht dat het herstellen van prijsstabiliteit enige tijd zal duren. Bewijs hiervoor moet blijken uit hoe de economie zich de komende periode ontwikkelt.

Deze boodschap is in principe niet veranderd ten opzichte van zijn laatste bericht in Jackson Hole. De Fed wil inflatie onder controle krijgen door de economische activiteit af te remmen.

Verwachtingen veranderden wel

Wat wel veranderde zijn de gepubliceerde verwachtingen van de Fed. Verwachtingen over het niveau van de beleidsrente en de werkloosheid stegen ten opzichte van de verwachtingen van juni. Beleggers vrezen hierdoor in toenemende mate dat de centrale bank een recessie veroorzaakt als gevolg van het monetaire beleid.

De Fed maakte duidelijk dat zij lering heeft getrokken uit de hoge inflatie van de jaren zeventig; te vroeg versoepelen van het monetaire beleid in tijden van stijgende inflatie is een onverantwoord risico.

Afweging: verder escelerende inflatie is nog veel pijnlijker

Wel voegde de Fed hieraan toe dat zij rekening houdt met het gegeven dat de economische impact van monetair beleid met enige vertraging duidelijk wordt. Overigens veranderde de verwachte inflatie nauwelijks in de economische prognoses van de Fed.

De Fed is dus bereid om op korte termijn een recessie te riskeren als dit nodig is om inflatie in te dammen. Economisch gezien is de impact van verder escalerende inflatie namelijk veel pijnlijker. Deze afweging is in lijn met het belang van de langetermijnbelegger. Hogere toekomstige economische groei biedt immers ruimte voor hogere winstgroei van bedrijven.

Recessie staat niet vast

Of er daadwerkelijk een recessie plaatsvindt, is niet zeker. Vermoedelijk zal inflatie de komende periode afnemen, geholpen door aanhoudende verbeteringen van de internationale productieketen. De Amerikaanse arbeidsmarkt kan gezien de krapte op de arbeidsmarkt een stootje hebben.

Een daling van werkgelegenheid zal niet direct een grote impact hebben op de werkloosheid. Bovendien beschikken veel Amerikanen nog steeds over relatief hoge spaarreserves als gevolg van de coronasteunmaatregelen.

Krimp verspreid over de tijd; minder heftig effect

De mogelijke opties zijn overigens niet beperkt tot wel of geen recessie. Een ander scenario is dat verschillende bedrijfssectoren op verschillende momenten vertragen (en herstellen). Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse huizenmarkt die reëel gezien al een tijdje in recessie verkeert. De economische krimp wordt in dit geval verspreid over de tijd, waardoor het effect op totaalniveau milder zal zijn.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht