Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Amerika's rijksten worden ook armer

Amerika's rijksten worden ook armer

Forbes heeft een nieuwe lijst gepubliceerd met rijkste Amerikanen. En dat voor de 41e keer, met voor het eerst Elon Musk bovenaan. Het is een momentopname, gebaseerd op de aandelenkoersen van 2 september 2022. Wat opvalt is dat de totale rijkdom van de Forbes 400 voor het eerst sinds de grote recessie daalde.

De ranglijst werpt ook wat licht op hoe filantropisch Amerika's rijksten zijn. 

Met stip op 1: Elon Musk

Elon Musk staat voor de eerste keer ooit bovenaan het rijkenlijstje. Hij onttroont daarmee voormalig Amazon-topman Jeff Bezos, die de toppositie vier jaar op rij innam. Musk is nu goed voor een geschatte 251 miljard dollar. Zijn vermogen is met naar schatting 60,5 miljard dollar gegroeid, deels dankzij een stijging van 11% van de aandelen van Tesla en een nieuwe financieringsronde voor SpaceX.

De lijst wordt gedomineerd door techmiljardairs. Maar er zijn enkele uitzonderingen. Op plaats 5 staat superbelegger Warren Buffett, die zijn vermogen bijeen vergaarde met zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Voor de verdere afwisseling zorgen ook de oud-burgemeester van New York en oprichter van het financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg, Michael Bloomberg en Jim Walton, de erfgenaam van het Walmart-concern.

Rijken worden ook armer

De rijken worden niet altijd rijker, zegt Chase Peterson-Withorn van Forbes. Want ook de rijkste inwoners van de VS voelen de tegenwind op de aandelenmarkt. Samen zijn ze 500 miljard dollar (-11%) armer geworden dan een jaar geleden.

U hoeft geen medelijden te hebben, want met hun verlies zijn ze nog altijd goed voor in totaal 4 biljoen dollar aan vermogen. Dat is 1 biljoen meer dan net voor de coronapandemie en het is nog steeds de op één na hoogste vermogenswaarde sinds de start van de lijst in 1982. 

Mark Zuckerberg valt buiten de top 10

Voor het eerst sinds 2015 staat Facebook-oprichter Mark Zuckerberg niet meer in de top 10 van rijkste mensen van Amerika. Zuckerberg heeft sinds september 2021 meer dan de helft van zijn fortuin verloren, in totaal maar liefst 76,8 miljard dollar. Niemand in de VS heeft het afgelopen jaar zoveel geld verloren als Zuckerberg. Daardoor is hij gekelderd van positie 3 op de Forbes 400-lijst naar nummer 11. Bijna heel Zuckerbergs vermogen zit in Meta-aandelen, hij zet zijn fortuin volledig in op de metaverse. Waar gaat hem dat volgend jaar brengen?

De aandelenkoers van Meta (voorheen Facebook) heeft flink terrein prijsgegeven. De aandelen koersen 57% lager sinds de Forbes 400 van vorig jaar. Meta doet het slechter dan zowel de Nasdaq (-9,8%) als de S&P 500 (-13,5%). Techaandelen hebben het zwaar. Het aangescherpte privacybeleid van Apple heeft gevolgen gehad voor de advertentieverkoop van Meta. Wat het probleem voor Meta nog groter maakt, is dat TikTok adverteerders weglokt. In februari kondigde Meta zijn eerste kwartaalverlies van dagelijks actieve gebruikers aan. Ondertussen investeert Meta ook zwaar in virtual reality en de metaverse, wat het bedrijfsresultaat drukt. 

Cryptomiljardairs – opklimmen, blinken en nu zinken ze op de lijst

De ranglijst van dit jaar bevat 20 nieuwkomers en 22 mensen die in het verleden van de lijst zijn gehaald en er nu weer bij zijn gekomen. President Donald Trump keert terug op de lijst nadat hij in 2021 buiten de boot viel. 

De chaos op de cryptomarkt  en de onrust rond techaandelen hebben veel jonge miljardairs het afgelopen jaar naar beneden doen tuimelen op de vermogensranglijst. Tot de 41 afvallers behoren Cameron en Tyler Winklevoss, medeoprichters van crypto-beurs Gemini. De val van cryptocurrencies deed tientallen miljarden dollars aan rijkdom verdampen bij cryptomiljardairs. Onder hen is Fred Ehrsam, de 34-jarige medeoprichter van Coinbase. Zijn vermogen daalde van een geschatte 3,5 miljard dollar vorig jaar tot 1 miljard dollar nu. Baiju Bhatt, de 37-jarige medeoprichter van Robinhood, verloor zijn miljardairsstatus nadat de aandelen van Robinhood in januari 60% onder de introductieprijs van 2021 doken.

Er staan dit jaar 10 miljardairs onder de 40 jaar op de Forbes 400, tegen 15 vorig jaar. Dat zijn wel cryptomiljardairs. De jongste is Gary Wang. De oprichter van FTX is 29 jaar en goed voor een vermogen van 4,6 miljard dollar. Qua leeftijd volgt zijn collega bij FTX, Sam Bankman-Fried, 30 jaar oud en goed voor 17,2 miljard dollar.

Amerika’s rijkste vrouwen – toch een welvaartskloof?

De eerste vrouw op de lijst van Forbes staat op plek 13. Julia Koch (Koch Industries) is samen met haar familie goed voor 56 miljard dollar. Zij wordt op de voet gevolgd door Alice Walton (55,7 miljard). Een aparte vermelding krijgt MacKenzie Scott, op plek 18. De ex van Jeff Bezos besteedt haar miljarden vooral aan liefdadigheid.

Dan is er nog Diane Hendricks (ABC Supply), ze neemt de 51e plek in op de Forbes-400, maar is uitgeroepen tot de nummer 1 onder America’s Self-Made Women. Hendricks is iemand die allerlei tegenslagen wist te overwinnen om uit te groeien tot een succesvolle zakenvrouw. Zij kreeg een kind op 17-jarige leeftijd, werkte als Playboy Bunny om haar rekeningen te kunnen betalen, overwon twee keer kanker en overleefde de tragische dood van haar man. Ondanks al die tegenslagen wist deze succesvolle zakenvrouw haar vermogen te verdrievoudigen in de afgelopen vijf jaar. 

Top 10 van welgestelde weldoeners

Forbes kijkt bij de rijkste 400 Amerikanen ook naar wat zij doen voor hun medemens. Daar verbindt Forbes een score aan. De score rangschikt lijstleden op een schaal van 1 tot 5, waarbij 5 het meest filantropisch is. Slechts negen leden van de Forbes 400 hebben in hun leven meer dan 20 procent van hun vermogen weggegeven. Meer dan een derde van de Forbes 400 heeft minder dan 1 procent van hun vermogen weggegeven.

Opvallend is dat in deze top 10 vrouwen beter scoren. De lijst wordt aangevoerd door een vrouw, Lynn Schusterman, geboren Rothschild. En in totaal hebben 3 vrouwen een plek in de top 10. Verder valt op dat uit de top 10 van rijkste Amerikanen, alleen Warren Buffett en Bill Gates ook te vinden zijn onder de tien grootste filantropen.  

Zie ook: Forbes: 2020 was recordjaar voor miljardairs

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht