Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waarom het loont om belegd te blijven

Waarom het loont om belegd te blijven

Met dalende koersen en een stroom aan deprimerend nieuws is het verleidelijk om uit de aandelenmarkt te stappen. Maar als we kijken naar de geschiedenis is het praktisch altijd beter om belegd te blijven. 

Dat schrijft Vanguard-CIO Greg Davis in een commentaar. 

Niemand weet of de bodem van de markt al bereikt is; het is bijzonder lastig om die te timen. En dat moet ook niet het streven zijn, als we op de woorden van Davis afgaan. 

"Wie denkt de markt te kunnen timen, komt meestal van een koude kermis thuis. Je moet namelijk niet alleen gelijk hebben wanneer je de markt uitstapt, maar ook wanneer je weer instapt. Je maakt het jezelf dubbel moeilijk. Zo’n succesvolle timing is bijna onmogelijk."

Een paar rallydagen missen maakt veel uit

Volgens Davis komt dat ook doordat de beste handelsdagen vaak samenvallen met de slechtste. Een paar rallydagen missen heeft een verrassend grote impact, weet hij.

"Een duik in marktgegevens die teruggaan tot 1928 laat zien dat als je aan de zijlijn stond tijdens de beste 30 handelsdagen in die periode, je slechts de helft van het rendement zou hebben gerealiseerd. Met andere woorden, het loont om belegd te blijven, juist wanneer dat het moeilijkst is."

Gestaag beleggen heeft zich keer op keer bewezen

Vanguard verwacht dat Europa tegen het einde van 2022 of begin 2023 in een milde recessie terechtkomt. Maar financiële markten hebben de neiging om vooruit te kijken, dus het kan goed zijn dat die recessie al is ingeprijsd. 

"Toch is het slim om koers te houden met een beleggingsaanpak die is gericht op lage kosten en spreiding. Een gestage, strategische aanpak heeft zich op lange termijn keer op keer bewezen. In tijden van hoge inflatie, maar ook tijdens lage inflatie, bullmarkten, bearmarkten en diverse conjunctuurcycli", aldus Davis.

Vooral interessant voor jongere beleggers

Of je belegd moet blijven heeft natuurlijk ook alles te maken met je leefsituatie, je tijdshorizon en de mate waarin je bereid bent risico te nemen. Een groot pluspunt is dat de huidige marktdaling vooral  interessant is voor jongere beleggers. 

"Door de recente verkoopgolf liggen de aandelenmarkten nu dicht bij de reële waarde. In de vastrentende markten veroorzaken stijgende rentes weliswaar pijn op korte termijn, maar de hogere rentes hebben de rendementsverwachtingen verhoogd."

"Wie zich in de opbouwfase van zijn portefeuille bevindt, kan kopen tegen lagere prijzen. Daarom is het essentieel dat beleggers zich in moeilijke marktomstandigheden, zoals nu, blijven richten op hun langetermijndoelstellingen en niet geobsedeerd raken door de huidige koersen", aldus de CIO.

Achtste wereldwonder

Het slimste is om voor brede diversificatie te kiezen, met behulp van goedkope beleggingsfondsen en ETF’s. Dat is ook een geschikte manier om te profiteren van compounding, ofwel het rente-op-rente-effect. Hierdoor groeit je rendement in de loop der tijd steeds harder. Het cumulatieve effect van kleine stijgingen is verbazingwekkend. Einstein noemde het zelfs 'het achtste wereldwonder'. 

Maar dat samengestelde-rente-effect krijg je alleen als je doorbelegt en tussentijds niet opneemt. Blijf dus belegd.

Bekijk ook: Niets doen is vaak het beste

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht