Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ajax-koers ook afgedroogd

Ajax-koers ook afgedroogd

Als u een voetballiefhebber bent en de Nederlandse clubs toejuicht, dan heeft u een slechte wedstrijd met Ajax achter de rug. Een 1-6 nederlaag, de grootste sinds 1964. De spelers afgedroogd, zo ook de koers van het aandeel. Heeft het nog zin om aandeeltjes Ajax in portefeuille te hebben?

Ik zal de weekchart voor u duiden, want die herbergt het antwoord.  

Dalende trendfase

In 2021 noteerde het aandeel rond 16 euro, toen was Ajax nog landskampioen. Daarna kalfde de koers flink af, de trend draaide neerwaarts, nog een rare uitschieter naar 14,50 in augustus dit jaar (had Ajax iets gewonnen?), maar daarna rap onderuit tot thans circa 11,50 aan toe.

Het lijkt wel of het koersverloop gelijke tred houdt met de prestaties op het veld. Interessante vraag daarbij is of de koers leading is. De beurs loopt toch ook altijd vooruit op economisch herstel? Dus een koersherstel zal betere prestaties op het veld opleveren?

Bodemvorming aanstaande? 

Charttechnisch zou er gebodemd kunnen worden rond 11,60/50, net zoals dat in juni dit jaar het geval was. Toen volgde een mooie opleving naar 14,50, dat was teveel van het goede, een vergissing van de markt.

Maar nu weer opveren naar de SMA-lijn rond 13,50 is haalbaar, mits er komende week een witte candle wordt geplaatst. Dat kan de opmaat zijn, of de voorzet zo u wilt, voor een interessante counter-aanval vanuit het stierenkamp. Willen de bulls echt goed scoren, dan zullen ze boven de SMA-lijn moeten prikken. 

Trouwe beleggers

Trouwe aanhangers van de club zullen nooit afhaken, maar of dit ook geldt voor trouwe beleggers, vooral de trendvolgers, is de vraag. Zij zien immers geen mooie resultaten op het beleggersveld. Voor hen is het te hopen dat het tij zal keren, hetgeen boven 13,50 het geval kan zijn.

Als de prestaties op het speelveld dan ook ten goede keren, is iedereen weer blij, spelers, aanhangers en beleggers. 

Lees ook de IEX Premium-analyse: Ajax balanceert op dun koord

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 24 april

    1. IBM Q1-cijfers
    2. Meta Q1-cijfers
  2. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht