Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De grootste bedrijven ter wereld, van beursgang tot nu

De grootste bedrijven ter wereld, van beursgang tot nu

Om concurrerend te blijven zijn bedrijven als Google en Amazon voortdurend aan het innoveren en evolueren. ’s Werelds grootste bedrijven hebben misschien nog dezelfde naam als waarmee ze naar de beurs gingen, maar ondertussen ziet het er onder de motorkap heel anders uit.

Ze hebben een enorme groei doorgemaakt, net als hun inkomsten. Met een aantal grafieken illustreert Visual Capitalist de ontwikkeling van Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft en Tesla sinds hun beursgang en hoe hun inkomstenbronnen zich hebben verbreed.

Apple – van computers naar consumententech

Apple kreeg in 1980 een beursnotering voor 22 dollar per aandeel. In 1998 heette Apple nog Apple Computer, omdat het bedrijf toen alleen computers en hardware verkocht. In het volgende decennium breidde het bedrijf zijn productaanbod uit en begon het met de verkoop van verschillende consumententechnologieproducten zoals telefoons, draagbare muziekspelers en zelfs tablets.

De consumententechnologie van Apple was zo succesvol dat het bedrijf in 2007 besloot om onder de naam Apple verder te gaan. Het bedrijf genereert ook inkomsten uit diensten als Apple TV en Apple Pay. De iPhone is ondertussen uitgegroeid tot de grootste inkomstenbron voor het bedrijf. In 2021 genereerde Apple 94,7 miljard dollar winst met een marge van 26%.

Vandaag is het bedrijf een van de weinige Big Tech-bedrijven die de waardedaling in de hele sector heeft kunnen weerstaan. Met een marktkapitalisatie van meer dan 2 biljoen dollar is het bedrijf ongeveer evenveel waard als Amazon, Alphabet en Meta samen. Het aandeel is een aantal keer gesplitst, volgens The Motley Fool heeft het aandeel 175,361% rendement opgeleverd vanaf de beursgang tot nu.

Microsoft – in de wolken

Microsoft is een van de oudste bedrijven op deze lijst. Het bedrijf ging in 1986 naar de beurs voor een prijs van 21 dollar per aandeel. In die tijd verkocht het bedrijf alleen microprocessoren en software, vandaar de naam Micro-Soft.

Het vlaggenschip, besturingssysteem Windows, is nog steeds een van de belangrijkste inkomstenbronnen, maar het productaanbod is veel breder geworden. Nu zijn de inkomstenstromen redelijk gelijk verdeeld tussen de clouddienst (Azure), productiviteitstools (Office) en personal computing (Xbox en Windows OS). Sinds de beursgang heeft het aandeel een rendement opgeleverd van 249,823%. 

Amazon – van webshop tot cloudaanbieder

Toen Amazon in 1997 naar de beurs ging, verkocht de webshop alleen boeken. Je kon een aandeel krijgen voor 18 dollar per stuk. Maar in 1998 begon Amazon zijn productaanbod snel uit te breiden. Al snel verkocht het alles van cd's en speelgoed tot elektronica en zelfs gereedschap.

Nu is het e-commerce-segment van Amazon nog maar een beperkt deel van de totale activiteiten van het bedrijf. Amazon biedt clouddiensten (AWS), een supermarktketen (Amazon Fresh en Whole Foods) en een videostreamingdienst (Prime Video). Met name de clouddiensten zijn uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van de activiteiten en is verantwoordelijk voor maar liefst 74% van de bedrijfswinst. Sinds de beursgang heeft het aandeel 98,587% gerendeerd.

Alphabet – wie zoekt, die vindt

Toen Google in 2004 naar de beurs ging, was het een eenvoudige zoekmachine die ongeveer 1,4 miljard dollar aan advertentie-inkomsten genereerde. Een belegger kon instappen voor 85 dollar per aandeel.

Tegenwoordig heet het bedrijf Alphabet en neemt het een overweldigende meerderheid van het zoekverkeer op het internet voor zijn rekening. Daardoor genereert het jaarlijks honderden miljarden aan advertentie-inkomsten. Het bedrijf is ook eigenaar van YouTube en is actief in verschillende sectoren zoals consumententechnologie (Fitbit) en premium streaming (YouTube Premium &TV). De Alphabet (C Shares, in bezit van de oprichters) hebben een rendement opgeleverd van 238% sinds de beursgang.

Tesla – meer dan auto’s

De beursgang van Tesla vond plaats in 2010 en is daarmee het jongste bedrijf op deze lijst. Een aandeel kostte toen 17 dollar. Omdat het een jong bedrijf is, is de inkomstenstromen van Tesla niet zo drastisch veranderd als die van de anderen. Elektrische voertuigen vormen nog steeds de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf.

In de afgelopen 10 jaar heeft Tesla zijn activiteiten flink verbreed. Zo kwam in 2021 ongeveer 2,8 miljard dollar van de 53,8 miljard dollar aan inkomsten uit energieopwekking en -opslag. Volgens The Motley Fool heeft het aandeel 26.332% winst opgeleverd over de afgelopen 12 jaar. 

Zie ook: 'Beleg in bedrijven van miljardairs'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht