Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Liveblog: Wall Street in de min

Liveblog: Wall Street in de min

17.05: Wall Street daalt

Na een mooie opening zijn de Dow Jones (-0,4%), Nasdaq (-0,4%) en S&P500 (-0,3%) inmiddels in het rood beland. Eerlijk gezegd valt het allemaal mee. Helemaal als we vergelijken met de afgelopen paar weken.

De meeste grote namen dalen met een nulletje voor de komma dus het lijkt eindelijk eens een normale decemberdag te worden. Uitschieter omhoog is Tesla met een plus van 3%.


16.00 Tesla stijgt

Tot de outpeformers van Wall Street behoort Tesla met een plus van ruim 2%. De bouwer van elektrische auto's heeft Larry Ellison, oprichter van Oracle, benoemd tot bestuurder.  Ellison is een bekende naam in Silicon Valley.


15.50 Meevallende Chicago PMI

De Chicago PMI, die de bedrijvigheid in de stad weergeeft, is uitgekomen op 65,4 wat een tikkeltje beter is dan verwacht (62,0). De daling ten opzichte van november (66,4) is zeer beperkt. De beurzen stijgen licht op dit nieuws.


15.35: Wall Street opent in de plus

De Amerikaanse indices weten het herstel door te zetten en openen met een winst van 0,5%. Echt grote uitschieters zijn er niet. Facebook (-0,7%), Apple (-0,2%) en Google (-0,6%) noteren inmiddels in de min.


14.30: Inflatiecijfers Duitsland

De inflatie is in Duitsland minder hard gestegen dan verwacht. In december stegen de prijzen met 0,1% ten opzichte van de maand ervoor. Economen gingen uit van een stijging van 0,3%. Jaar op jaar kwamen we uit op 1,7% wat prima is.

De olieprijs daalde deze maand met ruim 11% dus dat zorgde voor druk op de inflatie. De AEX laat zich door dit cijfer niet gek maken en stijgt 1,8%. Om 15.45 uur krijgen we nog een PMI uit Chicago voor de kiezen. We houden u op de hoogte.


14.20: Vooruitblik Lynx

Ook Lynx blikt vooruit voor het beursjaar 2019. Zij verwachten dat Europese aandelen het komend jaar beter doen dan Amerikaanse aandelen. Een crash ligt volgens de broker niet voor de hand. 

Volgens Lynx zal de Brexit, geopolitieke spanningen en het beleid van centrale banken de stemming op de financiële markten gaan bepalen komend jaar. In feite dezelfde onderwerpen die vandaag de dag het nieuws bepalen.


12.45: St. Louis Fed waarschuwt

Er is veel te doen over de yield curve: voorspelt die wel of geen recessie? De laatste vier recessies in de VS werden voorafgegaan door een inverse yield curve: dat houdt in dat de tweejarige rente hoger staat dan de tienjarige. Korte rente duurder dan lange rente dus. 

Volgens de St. Louis Fed-voorzitter is het niet alleen een voorspeller, maar kan het ook een veroorzaker van een recessie zijn. Doordat het verdienmodel van banken gebaseerd is op kort aantrekken en lang uitzetten, zouden banken geneigd zijn bij een inverse rentestructuur minder geld uit te lenen. Dat loont immers nauwelijks. (NI).


12.00: Beursupdate

Alle Nederlandse hoofdfondsen staan in het groen en het zijn vooral de afgestrafte aandelen die vandaag een hard omhoog gaan. Aan kop gaan de chippers ASML (+3,0%), ASMI (+2,6%) en Besi (+4,4%).

Defensieve havens zoals Heineken (+0,7%), Ahold (+0,9%) en Unilever (+0,9%) doen het niet onaardig, maar blijven wel iets achter. Zo verrassend is dit op een dag als vandaag niet.

De opvallende achterblijver is PostNL met een plus van slechts 0,3%. Gisteren ging de post- en pakketbezorger nog ruim 5% omlaag. Pijnlijk dat het herstel minimaal is. Het is even wennen aan die koers van €1,91.

Waar het om draait is dat het ruimhartige dividend van zo'n 12% gehandhaafd kan blijven. Als dit het geval is, zou het aandeel een mooie bounce kunnen maken. Dan lachen we over een paar jaar met zijn allen om deze koers. 

Het enige minpuntje is dat we in Amsterdam een klein beetje achterblijven op de Duitsers (+1,8%) en Fransen (+1,7%). Aan de andere kant zijn de verschillen minimaal. Dus zo dramatisch is het allemaal niet.

11.45: ASML top en TomTom flop

Particuliere beleggers hebben ondanks de decemberstorm nog altijd interesse in aandelen. Het aandeel waarvan het meest wordt verwacht is ASML. Daarentegen staat TomTom op nummer drie in de floplijst.

Toch scoort het Nederlandse navigatiebedrijf een nummer 1 positie. Particulieren denken dat TomTom de grootste kans maakt om overgenomen te worden. Dan had ik het aandeel toch eerder in de toplijst verwacht.


11.35: Erop of eronder

Het is te hopen dat de steun standhoudt, want de grafiek oogt redelijk angstaanjagend.


11.25: Rentes

Dit keer gebeurt er relatief weinig in renteland. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier blijft stabiel op 0,38%. De Amerikanen moeten op dit moment meer rente betalen dan de Italianen. Best opmerkelijk.

Rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

11.10: Dogs of the dow 

De Dogs of the Dow is een beleggingsstrategie waarbij de belegger aan het einde van het jaar kiest voor de tien aandelen met het hoogste dividendrendement. Als we alleen kijken naar de AEX, AMX en ASCX komen we uit op de volgende tien aandelen:

1. PostNL (12,7%)

2. Van Lanschot Kempen (11,7%)

3. NIBC (9,5%)

4. Unibail Rodamco (9,0%)

5. ABN Amro (8,7%)

6. Wereldhave (8,6%)

7. Eurocommercial Properties (8,4%)

8. VolkerWessels (8,2%)

9. ING Groep (7,8%)

10. BAM (7,7%)

Wat deze aandelen met elkaar gemeen hebben, is dat ze het dit jaar erg slecht hebben gedaan op de beurs. Daar komt bij dat de spreiding beperkt is. De bouwers, vastgoedfondsen en banken voeren immers de boventoon.


9.50: De lijstjes

Dit jaar zijn de defensieve aandelen over het algemeen aardig blijven liggen. Dit resulteert er wel in dat de waardering van de topbeleggingen beduidend hoger zijn dan de afgestrafte hoofdfondsen. De cyclische namen delven het onderspit.

AEX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Aangezien er vrijwel geen defensieve aandelen genoteerd zijn aan de Midcap index gaat dit verhaal hier niet op. Wat hier vooral opvalt, is dat de drie bedrijven die helemaal in de kliko zijn gegooid een zeer hoog dividend betalen. Met name Besi en PostNL zijn zeer ruimhartig, al gaat de markt er waarschijnlijk vanuit dat het dividend van deze ondernemingen niet gehandhaafd blijft.

AMX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Ondanks dat de ASCX als geheel meer dan 20% is gedaald dit jaar, zijn er toch een paar aandelen die het leuk hebben gedaan. Uiteraard staat Binckbank door het bod van Saxo Bank bovenaan, maar Basic-Fit, Fagron en Alfen zijn toch ook zo'n 20% gestegen.

Daar staat tegenover dat er een behoorlijk aantal fondsen in de uitverkoop zijn gegooid. Voor de aandeelhouders van Wessanen, VolkerWessels en Pharming is het een jaar om snel te vergeten.

ASCX
Klik op de afbeelding voor een grote versie

9.05: Uitslagen beperkt

Ondanks de volatiele sessie in de Verenigde Staten zijn bij ons de uitslagen beperkt. Grootste stijger onder de hoofdfondsen is Galapagos met een plus van 2%. De minnen zijn te verwaarlozen. Alleen KPN (-0,6%) moet een klein beetje terrein prijsgeven.


9.00: Groene start

Na het bizarre slot op Wall Street gisteravond is de AEX 0,8% hoger geopend. Zo vaak gebeurt het niet dat de Dow Jones binnen anderhalf uur meer dan 800 punten omhoog gaat. En dat nota bene in de laatste week van het jaar. Normaal gesproken de periode dat er vrij weinig te beleven valt op de beurs.

Bedrijfsnieuws is er vrijwel niet, maar er komen nog twee leuke macro's langs. Om 14.00 uur krijgen we inflatiecijfers uit Duitsland over de maand december. De verwachting is dat de consumentenprijzen met 0,3% stijgen maand op maand. Verder weten we om 15.45 uur meer over de bedrijvigheid in de regio Chicago. De markt gaat uit van 63,0.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht