Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX consolideert onder stijgende bodemlijn

TA: Lagere top in de maak?

De AEX consolideert onder de voormalige stijgende bodemlijn en lijkt in de komende dagen een lagere top in het zeerkortetermijnbeeld te kunnen plaatsen. In dat scenario ontstaan ook de contouren van een klein hoofd-schoudertoppatroon met de neklijn rond de 509,50.

De AEX lijkt in de afgelopen drie dagen een tijdelijke bodem te hebben gevormd bij 509,40 tot 509,50. Vlak daaronder ligt nog het oplopende 50-daags gemiddelde bij 506,90 en de maartbodem bij 506,25. Ik verwacht dat in de komende week deze steunpunten kunnen worden getest.

Met de huidige consolidatie lijkt er nog geen snel vervolg van de ingezette daling te gaan plaatsvinden, een zogenoemde vrije val in de indices. Wel is de AEX, net als de meeste andere aandelenindices verzwakt en acht ik de kans op een neerwaartse voortzetting groot.

Eerste correctie

Deze terugval zal kunnen uitmonden in de eerste correctie van dit jaar (minimaal 5%-daling) en uiteindelijk moeten leiden tot een volgende hogere middellangetermijnbodem. De laatste hogere middellangetermijnbodem dateert van begin december bij 445,65.

Daarna is de AEX in een zeer krachtige en euforische markt ongeveer 75 punten opgelopen. Alleen in januari vond een wekenlange smalle zijwaartse consolidatie plaats. Mijn doel in het langetermijnbeeld (dit jaar) ligt bij 564, de top van 2007.

Maar de weg naar dit doel zal nog wel gepaard gaan met meerdere correctieve bewegingen. In de afgelopen jaren hadden we jaarlijks te maken met vijf tot zeven correcties. De teller staat nu nog op nul, maar de kans dat de eerste correctie is gestart, acht ik groot.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Veel toppatronen

In de afgelopen anderhalve maand zagen we al de nodige verslechteringen en vermoeidheidsverschijnselen optreden in de aandelenmarkten. De AEX was daarbij een van de weinige indices die zelfs vorige week nog zijn jaartop verder wist op te hogen naar een niveau van 521,50.

Hiermee werd de bovenkant van de oude horizontale weerstandszone van 519 tot 521 getest. Een belangrijk signaal van vermoeidheid waren de vele toppatronen die in de afgelopen anderhalve maand op de borden werden gezet:

  • twee bearish engulfing-patronen rond de 519
  • vorige week een hanging man en een dark cloud cover

Het belangrijkste signaal was echter de neerwaartse doorbraak van de sinds december stijgende bodemlijn. Deze krachtige steunlijn werd in de afgelopen maanden meerdere keren getest. De lijn startte bij de decemberbodem van 445,65 en kende belangrijke raakpunten:

  • in januari bij 476,70
  • de februaribodem van 491

Smalle bewegingsruimte

Opvallend was dat beide raakpunten werden gevormd na een valse neerwaartse doorbraak. Deze valse neerwaartse doorbraken bleven echter beperkt tot slechts enkele dagen. Dit zien we vaker in een zeer euforische markt, neerwaartse doorbraken blijken vals te zijn en worden weer snel opgeheven.

Buiten de genoemde raakpunten in januari en februari van de steile opgaande bodemlijn waren er in de afgelopen anderhalve maand nog een aantal (bijna) testen van deze opgaande bodemlijn. De afgelopen twee weken werd de bewegingsruimte van de AEX steeds smaller door deze oplopende bodemlijn.

Kijkend naar de andere indices (die al eerder waren verzwakt) en de technische indicatoren, was de kans op een neerwaartse uitbraak het grootst. De doorbraak van begin deze week zorgde voor een duidelijke verzwakking in het technische beeld die kan uitmonden in de eerste correctie van dit jaar.

Bevestiging

Andere indices gaven deze correctie-startsignalen veelal in een eerder stadium waarbij indices als de DJ Transportindex en de Nikkei al een eind op weg zijn met hun correctieve beweging.

De technische indicatoren bevinden zich ook al enige tijd in een correctieve beweging. In het middellangetermijnbeeld (sinds vorig jaar) is er sprake van een lagere top waarbij de RSI recent een grote stijgende wig neerwaarts brak en de MACD een nieuwe neerwaartse crossing maakte.

De RSI is inmiddels al een eind weggezakt en zou in de komende dagen deels kunnen oplopen voor de vorming van een volgende lagere top. Dit past in het scenario van consolidatie in de komende dagen en de vorming van een lagere top in de AEX zelf.

Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij:

  • 509,40
  • 506,90
  • 506,25

Terug naar 475?

Toch acht ik de kans groot dat in de komende week de 506,25 onder druk gezet kan worden. Het eerste richtpunt voor de recent gestarte terugval ligt overigens bij 491 maar een verder vervolg naar 475 acht ik zeker kansrijk in de komende weken.

Weerstand ligt nu bij:

  • de recente neerwaartse gap tussen de 516,90 en 517,50
  • de voormalige stijgende bodemlijn van de gehele opgaande beweging vanaf de decemberbodem bij 518
  • de zone 519 tot 521

Maar een hertest van deze zone verwacht ik eigenlijk niet meer. Pas een structureel slot hierboven met bevestiging vanuit de andere indices zou een duidelijke verbetering in het technische beeld betekenen.

Maar eerst een diepere terugval in de komende weken voordat een duidelijke volgende belangrijke bodem wordt gevormd, is mijn voorkeursscenario.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht