Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verkiezingen Frankrijk

Verkiezingen Frankrijk

Zondag aanstaande vindt de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen plaats. Eind vorig jaar werden de diverse Europese verkiezingen, en dan vooral de Franse, als de grootste risicofactor voor de beurs gezien. Welnu, volgende week zondag is het zover.  

De kanshebbers in Frankrijk

De twee grootste kanshebbers in Frankrijk zijn momenteel Marine Le Pen, u kent haar ongetwijfeld, en de nieuwe man Emmanuel Macron. Macron was minister in het kabinet van President Hollande, maar richtte vorig jaar zijn eigen partij (En Marche!) op.

Onderstaand ziet u de 5 belangrijkste kandidaten. In totaal doen 11 mensen een gooi naar het presidentschap. 

 

 

De laatste opiniepeilingen laten nog veel ruimte voor speculatie. Geen enkele kandidaat lijkt nog zeker van zijn/haar zaak. Hamon (de socialistische kandidaat) lijkt kansloos, terwijl Fillon (conservatieven), die van het ene schandaal in het andere rolt, weer wat terug aan het komen is.    

 

 

Ook in Frankrijk gaat de aandacht vooral uit naar de extremen. Op rechts natuurlijk Marine Le Pen, die stationair een kwart van de kiezers achter zich weet. Ik moet altijd aan de vrouw van Jean-Marie Pfaff denken als ik haar zie.

Ter linkerzijde komt Jean -Luc Melenchon op, een soort communist die vooral de pest heeft aan zakenbankiers en Brussel. De plannen van Melenchon behelsen o.a. een 32-urige werkweek, een lagere pensioenleeftijd, hoger minimumloon, meer sociale zekerheid en hogere belasting voor de rijken. 

Dit pretpakket valt logischerwijs in goede aarde bij een groot gedeelte van de linkse achterban en Melenchon heeft daarmee de andere linkse kandidaat, Benoit Hamon, alvast van de kaart geveegd. 

Dat zijn opkomst met argusogen bekeken wordt zien we aan de waarschuwende woorden van de Duitse minister Wolfgang Schauble. Hij is bang dat zowel Le Pen als Melenchon de eerste ronde overleven en de Fransen straks op 7 mei moeten kiezen uit twee 'kwaden'. 

 

 

De keuze die dan resteert is er één tussen extreem links en extreem rechts. Extreem is nooit goed, tenminste niet voor de beurs, en omdat beiden de pest aan Brussel hebben is een Frexit dan een kwestie van tijd. Zover is het nog echter nog lang niet. 

Meest waarschijnlijke scenario: Macron

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de centrumpoliticus Emmanuel Macron Marine Le Pen naar de tweede ronde vergezelt. Dan zou het in de tweede ronde een koud kunstje zijn voor de gematigde Macron om Le Pen met behulp van de overige kiezers te verslaan.

Macron is een uitgesproken eurofiel, en dat zou de Duits-Franse as in Europa een flinke boost geven.

 

 

Hoewel Macron van origine een linkse signatuur meedraagt werpt hij zich de laatste jaren steeds meer op als een liberaal econoom die vooral het bedrijfsleven rugwind wil geven. 

In 2012 nam Francois Hollande hem mee naar het Elysée en in 2014 werd hij minister van Economie. In die tijd voerde hij strijd met zijn linkse achterban om de Wet-Macron in te voeren, een wet die het bedrijfsleven net wat meer armslag gaf.

Doordat hij genoeg had van het links-rechts denken richtte hij in 2016 zijn eigen beweging op, En Marche!, waarmee hij zich in november vorig jaar kandideerde voor het presidentschap.

Macron krijgt veel steunbetuigingen van allerlei bekende Fransen, heeft de media op zijn hand en heeft zich openlijk afgekeerd van het socialisme. Hij heeft een boek geschreven (Révolution) waarin hij zijn denkbeelden uiteen zet.

Voor Brussel is hij de gedroomde winnaar. Saillant detail is dat de nog jonge Macron, hij wordt in december 40, getrouwd is met een 24 jaar oudere vrouw. U ziet haar hier op de foto. Ze is niet de jongere zus van Hans Jorritsma, maar heet Brigitte Trogneux, werd afgelopen donderdag 64 jaar en heeft 3 kinderen en 7 kleinkinderen.

 

 

Onze Jessias heeft elke vrijdag een papa-dag, maar Macron zal straks dus een paar opa-dagen moeten inplannen.

Brigitte was de lerares Frans van Macron. Ik wed dat de kleine deugniet destijds altijd voor in de klas zat. En geef 'm es ongelijk. Toen Emmanuel op z'n achttiende naar Parijs ging om te studeren kwam ze al snel achter hem aan. 

 

 

We gaan het meemaken volgende week. Brexit en Trump waren grote verrassingen voor de beurs, wie weet kunnen ook de Fransen voor een stunt zorgen. De tweede ronde is op 7 mei. 



Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 9 objectief 24 april 2017 08:25
    De actie van Le Pen is 100% populisme...iedereen weet dat Frankrijk zonder de EU nog veel meer in de problemen komt dan het nu al is.
    Macron moet gesteund worden in zijn poging Frankrijk weer op de rails te krijgen. (NB. en vluchtingen hebben hier niets mee te maken..prietpraat)
  2. forum rang 9 objectief 24 april 2017 08:45
    Ze weten het wel...ook dat deel van Frankrijk, maar ze zitten zo in de problemen dat ze elke strohalm pakken (Le Pen), maar zij heeft zeker geen oplossing.De feiten zijn..krimp regio's in o.a. in het Noorden en de boeren die verlies lijden, maar dat is het leven..enige oplossing is saneren en trek naar de steden...dit hebben we in diverse landen al meegemaakt...nu Frankrijk nog...is iets van meerdere jaren.
  3. forum rang 6 pietje-2005 24 april 2017 11:47
    Allemaal bekende dingen van al jaren, en die zijn niet opgelost.
    Nu geen enkele reden om te denken dat het nu wel gebeurt; fransen staken alles kapot als het kan.(niet omdat het moet).
    Wel mooi dat met opleving beurzen nu weer eens blijkt dat ze de franse kiezers niet kennen en zeker niet vertrouwen.
    Dat is nu de EU.
  4. Karel 200 24 april 2017 12:34
    Europa is aan de gewone burger vooral verkocht met de open grenzen. Je gaat een paar keer per jaar naar het buitenland op vakantie en dan hoef jr daar geen pas te laten zien, heerlijk toch! Nu heb ik niets te verbergen dus ik had er toch al geen moeite mee. Gaan de Fransen ze nu weer dichtgooien? Als het aan le Pen ligt wel. Pech voor criminele bendes en anders gespuis. En de islamitische ECB-rente van 0% dan? Ja, dat is een ander verhaal.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links