Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hallo, daar zijn we weer Akzo!

Hallo, daar zijn we weer Akzo!

 

Hoe en waar had u 'm gehad willen hebben, AkzoNobel? We hebben er met Steev van BUX maar een spannend en actierijk beeldverhaal van gemaakt. Klap die tweets maar even uit. Big hits :-) 

 

 

 

Genereus bod

Misschien dat de aandeelhoudersvergadering van PPG zelf rumoeriger wordt dan die van AkzoNobel morgen. Draai het eens om. Als ik PPG-aandeelhouder was, zou ik me een hoedje schrikken. Geen jaarlijkse dividendverhoging en dat voor een heuse Dividend Aristocrat, want PPG verhoogde 44 jaar op rij het dividend.

Dit jaar niet, omdat ze zo nodig AkzoNobel wil kopen. En dat tegen het lieve sommetje - we hebben het hier niet over Google, maar over een verffabriek - van nu 96,75 euro, ofwel 23,3 keer de winst 2016 en 22,4 keer de verwachte winst 2017. Nog een sommetje: PPG biedt dus al met al een overnamepremie van 50%!

Markten op record en dan zo'n genereus bod, dat hebben we in het verleden vaker mis zien gaan. Nee, als PPG-aandeelhouder zou me dit niet lekker zitten. Laatste regel in die oude tabel van Nico, die 50% komt vaker voor bij deze twee. En dat is de truc, PPG denkt veel kosten te kunnen bijeen vegen bij AkzoNobel.

 

 

Rondvraag

Intussen heeft AkzoNobel het nieuwe (knock-out?) bod van PPG al een uur of wat in beraad en dat is al langer dan de vorige twee keer. Vorige week was er natuurlijk die strategie-update en u kunt zelf uitrrekenen hoeveel jaren het gaat duren, voordat het concern zeg maar die 96,75 euro per aandeel voor u verdient.

 Ik kan me niet voorstellen dat AkzoNobel nog steeds niet met PPG wil praten, maar daar verbaasde ik me de vorige twee keer ook al over. Anders mag bij wijze van CEO Ton Büchner morgen zijn nieuwe strategie van vorige week al vernieuwen: hoe denkt hij nog meer eurootjes voor zijn aandeelhouders te verdienen?

Het nieuwe bod van PPG wordt zeker niet in stemming gebracht morgen, maar komt bij de rondvraag vast langs. Dat is ook precies waar het laatste woord over de toekomst van het bedrijf thuishoort: in de aandeelhoudersvergadering en niet op Twitter, beursblogs en Haagse wandelgangen en lobbycircuits.

Of PPG al dan niet AkzoNobel overneemt, is een zaak van de aandeelhouders: hun eigendom, hun geld en hun risico. Als u uw bedrijf zo mooi en duur kan verkopen, prima toch? Met het geld kunt u dan weer bedrijven financieren die nog wel ondernemen en groeien. Want dat doet AkzoNobel al jaren niet meer. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht