Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AEX: Meer opwaartse ruimte op korte termijn

TA: Wat een knal

Met een enorm krachtige beweging werd gisteren tegen mijn verwachting in de eerdere correctiestart weer ongedaan gemaakt. De AEX sloot daarbij ruim boven zijn recent gevormde weerstandszone. Hiermee is voor de komende dagen meer opwaartse ruimte gecreëerd.

De markt blijft dus zeer euforisch waarbij opnieuw een correctiesignaal ongedaan werd gemaakt. Dit hebben we de afgelopen maanden vaker gezien. Na de eerdere en duidelijke verzwakking van vorige week werden de negatieve signalen weer krachtig ongedaan gemaakt.

Inmiddels staat de AEX alweer 80 punten boven zijn startpunt van de huidige opgaande beweging die in december vorig jaar begon bij de 445,65. De vraag is hoeveel rek er nog inzit? Correcties zijn namelijk juist belangrijk om de buitengrenzen van een grotere stijgende middellangetermijntrend te bepalen.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Eerdere correctiesignalen werden gegeven in januari en februari.

  • In januari bewoog de AEX weken lang in een zijwaartse consolidatiefase tussen de 480,40 en 489,90. Uiteindelijk brak de index de onderkant, waarna de eerste correctie een feit leek te zijn. Dit resulteerde echter in een tot het 50-daags gemiddelde. De AEX vormde een bodem bij 476,70 waarna de volgende opwaartse beweging startte.

  • In februari vond een doorbraak plaats onder de oplopende bodemlijn van een stijgende wig. Dit zorgde ook slechts voor een kortstondige neerwaartse beweging tot aan de 491 waar een volgende bodem werd gevormd.

Langs deze bodems bij 445,65, de 476,70 en de 491 was een stijgende bodemlijn te trekken die ook in maart en begin april enkele (bijna) raakpunten liet optekenen. Een belangrijke en krachtige opgaande bodemlijn.

Toppenzone gebroken

Een neerwaartse doorbraak zou een aanzienlijke verslechtering betekenen in het technische beeld sinds december. Vorige week was het zover. Deze stijgende bodemlijn werd neerwaarts gebroken wat het startsignaal leek te zijn van de eerste correctie van dit jaar.

Eind vorige week werd een bodemzone gevormd bij 509,40, onder de eerdere aprilbodems. Met een enorme opwaartse gap kwam gisteren een einde aan dit eerdere correctiesignaal. Hiermee werd ook direct de zware toppenzone bij 519 tot 521,50 opwaarts gebroken.

In deze zone werden in de afgelopen weken twee bearish engulfing-patronen gevormd maar ook een hanging man en een dark cloud cover. Het gemak waarmee dit plaatsvond, blijft naar mijn mening wijzen op het feit dat er sprake is van een zeer euforische markt.

Tijdelijke uitschieter

Kijkend naar de technische indicatoren zie ik nog steeds geen krachtige verbetering:

  • de MACD kan in de komende dagen een positieve crossing maken, maar de trend is nog steeds neerwaarts
  • de RSI herstelde ook aanzienlijk maar blijft onder zijn eerdere toppen

Ook is er nog steeds het risico in de markt van de afstand tussen de koers en het 200-daags gemiddelde. Het feit blijft dat de belangrijke en meermaals geteste stijgende bodemlijn neerwaarts werd gebroken.

De vraag is nu of deze tegengestelde opwaartse doorbraak van gisteren duurzaam zal zijn, of dat er slechts sprake is van een tijdelijke uitschieter in de komende dagen.

Richting 531?

Ondersteunend voor een verdere stijging is dat andere indices als de Nasdaq 100 en de DAX deze doorbraak ook lieten zien, maar indices als de S&P 500, Nikkei, China en DJ Transport juist niet. We moeten dan ook alert blijven op de vorming van toppatronen in de komende dagen.

Een dergelijke vorming van een toppatroon en beweging onder de vorige weerstandszone van 519 tot 521,50 zou een eerste aanwijzing zijn dat er sprake was van een opwaartse uitschieter. Zolang dat niet gebeurt, mag een verdere stijging naar de zone 531 tot 532 worden verwacht.

Daar liggen de stijgende toppenlijn en een horizontale oude weerstand. Verder werd er gisteren een gap gevormd tussen de 513,60 en 521. Zodra de AEX onder de zone 519 tot 521,50 terechtkomt, wordt het eerste deel van deze gap gesloten en verwacht ik een snelle verdere sluiting van deze gap richting de 513,60.

Meer ruimte omhoog

Het blijft in het kortetermijnbeeld dus een lastige situatie waarbij de euforie in de markten nog steeds aanwezig is. Het belangrijke topvormingsproces van de afgelopen weken en de neerwaartse doorbraak van eind vorige week werd zonder enige moeite tenietgedaan.

Hiermee is in het zeerkortetermijnbeeld dus meer opwaartse ruimte gecreëerd, maar we moeten alert blijven op de vorming van toppatronen in de komende dagen en een plotselinge omkeer.

Als de AEX in deze week boven de 519 tot 521,50 weet te blijven, zal een nieuwe opgaande bodemlijn langs de bodem van 509,40 moeten worden getrokken om de contouren van de nieuwe opgaande trend aan te geven. 

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht