Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Wanneer keert de AEX?

TA: Blijft AEX boven 519 tot 521,50?

De opwaartse kracht in de AEX bleef ook gisteren intact. De jaartop werd verder verhoogd naar 526,25. De internationale situatie is nog verdeeld, en de vraag blijft of deze vervolgstijging in de komende weken wordt voortgezet.

De stijging vanaf de decemberbodem bij 445,65 zonder tussentijdse correctieve bewegingen bedraagt inmiddels ruim 80 punten. Ik ga uit van een normale correctieve beweging bij een tegenreactie van 5% tot 10%.

We moeten terug naar de eerste maanden van 2015 om zo'n zelfde periode te vinden van een zeer krachtige stijging zonder correctieve tegenreacties. Destijds steeg de AEX ongeveer 100 punten in slechts vier maanden tijd waarna de zware weerstandszone bij 505 tot 510 werd ontwikkeld.

Euforisch

Dit zorgde toen voor de start van een zeer zware correctiefase van ongeveer 25%. Dit verwacht ik nu overigens niet in de komende maanden. Maar een beweging van 80 punten zonder tegenreactie komt natuurlijk weinig voor en is euforisch te noemen.

Ook het feit dat er niet eens een mini-correctie (daling van 3% tot 5%) plaatsvond, is opvallend. De huidige stijgingsfase duurt nu bijna vijf maanden. Hoe lang kan een dergelijke euforische stijging nog doorgang vinden voordat een forsere tegenreactie plaatsvindt?

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Doel bijna bereikt

Eind vorig jaar gaf ik mijn visie af voor 2017. Mijn doel voor 2017 ligt bij 564, de top van 2007 en een zware weerstand in het langetermijnbeeld. Inmiddels is de afstand tot aan dit niveau nog maar 40 punten, ofwel minder dan 8%.

Mijn doel voor de eerste helft van 2017 lag bij de oude jaartop van 2015 bij 510. De opwaartse doorbraak van dit niveau betekende in het langetermijnbeeld de start van een belangrijke volgende fase in de sinds 2009 stijgende langetermijntrend.

Toch had ik al vanaf een lager niveau de eerste tegenreactie verwacht voordat de 510 getest zou worden. Inmiddels zijn we dit stadium al enige tijd geleden gepasseerd. In de afgelopen maanden zag ik duidelijke verslechteringen die het startsein van de eerste correctie van 2017 konden aangeven.

Valse signalen

Deze startsignalen duurden telkens maar enkele dagen waarna de volgende opwaartse fase werd gestart.:

  • De neerwaartse doorbraak van de onderkant van de smalle zijwaartse fase in januari opende een aanzienlijk neerwaarts potentieel. Toch werd de doorbraak binnen enkele dagen ongedaan gemaakt en leidde dit slechts tot de vorming van een hogere kortetermijnbodem bij 476,70.

  • De valse neerwaartse doorbraak in februari leidde tot een volgende hogere kortetermijnbodem bij 491.

Langs deze bodems sinds december bij 445,65, de 476,70 en de 491 was een steile opgaande bodemlijn te trekken die ook in maart en april nog enkele keren onder druk werd gezet. Toch bleef deze opgaande bodemlijn tot vorige week intact.

Meer verbeteringen

Na een duidelijke topvormingssituatie in de zone 519 tot 521,50 werd een belangrijk correctiesignaal gegeven met de neerwaartse doorbraak van de genoemde stijgende bodemlijn. Toch werd deze doorbraak na drie handelsdagen ook weer opgeheven.

Afgelopen maandag brak de AEX met een enorme opwaartse candle boven de toppenzone van 519 tot 521,50. Inmiddels verbeteren steeds meer indices, zoals de Nasdaq 100 en de DAX, maar blijft ook een aantal indices nog binnen de grenzen van hun topvormingsproces.

Met deze opwaartse doorbraak is ook dit startsignaal van de potentiële eerste correctie van dit jaar weer opgeheven. Een aparte situatie na de doorbraak van de zeer belangrijkste stijgende bodemlijn aan de onderkant een week geleden.

Opwaartse uitschieter?

Hoe nu verder in het kortetermijnbeeld?

De kans dat de opwaartse doorbraak van twee dagen geleden een kortstondige uitschieter was, blijft nog aanwezig. Alleen als de AEX binnen enkele dagen een toppatroon vormt en onder de zone 519 tot 521,50 terechtkomt, neemt de kans hierop verder toe.

Deze bewegingen moeten dan wel in meerdere indices tegelijk plaatsvinden. Zolang de AEX boven de zone 519 tot 521,50 blijft, is er opwaartse ruimte richting de zone 531 tot 532. Hier liggen:

  • een oude horizontale weerstand
  • de sinds begin dit jaar stijgende toppenlijn

Twee dagen geleden werd een forse opwaartse gap gevormd tussen de 513,60 en 521. Inmiddels ligt de voormalige sinds december stijgende bodemlijn ook in de zone 520 tot 521 en loopt dagelijks verder op.

Té euforisch

Een beweging onder de 519 tot 521,50 zou dus ook een tweede neerwaartse doorbraak van deze stijgende bodemlijn betekenen.

Zolang dat niet gebeurt, zullen we in de komende dagen moeten bezien waar een eventuele nieuwe stijgende bodemlijn is te vinden die loopt langs de recente bodem van 509,40.

Onder de zone 519 tot 521,50 lijkt een snelle neerwaartse beweging te kunnen plaatsvinden voor de opvulling van de zeer forse opwaartse gap van twee dagen geleden. In dat scenario nemen de kansen op een verdere daling in de daaropvolgende periode ook weer toe.

Het elastiek is verder opgerekt en we moeten zeer alert blijven op toppatronen en een plotselinge omkeer in deze (te) euforische markt.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht