Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Besi hoog, hoger, hoogst!

Besi hoog, hoger, hoogst!

Vanmorgen kwam Besi door met KW1-cijfers. Deze waren wederom sterk boven verwachting. Vooral de stijging van het orderboek was enorm: +162,4% ten opzichte van het vierde kwartaal 2016. De koersreactie was dan ook positief.

Met een koerswinstverhouding van 25,5 op basis van de jaarcijfers over 2016 is Besi niet goedkoop, maar vandaag blijkt dat de resultaten dan ook goed zijn. 

De koers staat op een all time high en is inmiddels verdubbeld in ruim een jaar tijd wat voor de nodige hoogtevrees kan zorgen bij beleggers. Dat is zeker niet ongegrond want bij een cyclisch aandeel als Besi kan het er net zo hard, zo niet nog harder, weer af als er een negatief bericht komt.

ING heeft Besi echter twee weken geleden op haar favorietenlijst geplaatst met een koersdoel van 50 euro toen er voor 38 euro gehandeld werd. Het koersdoel staat inmiddels alweer bijna op het bord dus misschien is die 50 euro zo gek nog niet.

Wat doet Besi?

Besi produceert machines die worden gebruikt bij de eindmontage van chips: het verpakken, omdraaien en vastmaken (back-end). Het bedrijf levert aan bijna alle grote chipfabrikanten.

Besi is gespecialiseerd in machines voor kleinere chips die vooral in mobiele producten zitten als telefoons en auto’s. Deze machines worden ontworpen in Europa en geproduceerd in Azië.

Een bekende concurrent is ASM Pacific Technology opgericht door ASMI, een maatje groter dan Besi en naar eigen zeggen marktleider. 

Grote klanten

Er gaan wel eens geluiden op rond kleinere bedrijven over afhankelijkheid van één of twee grote klanten. Twee weken geleden crashten twee chiptoeleveranciers (Imagination Technologies en Dialog Semiconductors) die voor een groot deel afhankelijk waren van Apple

 

 

Besi is deze fase wel ontgroeid, het bedrijf behaalt haar omzet bij een aantal verschillende chipboeren. Blijven er natuurlijk nog tal van andere risico’s voor de prestaties van het bedrijf, maar het voortbestaan is in ieder geval niet afhankelijk van de stemmingswisselingen van één of twee grote klanten. 

Vooruitzichten chipsector

Met de opkomst van the internet of things en de steeds verdere integratie van technologie in de wereld zijn de vooruitzichten voor de chipsector bijzonder rooskleurig.

Mocht de zelfrijdende auto er uiteindelijk komen dan zal hier ook de nodige technologische infrastructuur voor moeten worden opgezet die de vraag naar chips behoorlijk zal aanwakkeren. Infrastructuur moet onderhouden worden (lees: vernieuwd worden) dus dit garandeert een blijvende hogere vraag. 

In auto’s zelf komen sowieso steeds meer chips te zitten. Deze week kwam Tesla-CEO Elon Musk met het plan om (nog!) een bedrijf, dat Neuralink Corp. zal gaan heten, op te richten.

 

 

Neuralink gaat zich richten op het ontwikkelen van technologie die het menselijk brein gaat verenigen met computers. In eerste instantie is het bedoeld om gehandicapten te helpen maar van daaruit zijn er legio toepassingsmogelijkheden denkbaar.

Kortom, genoeg reden om te verwachten dat het met de toekomstige vraag naar chips wel snor zit.

Vooruitzichten Besi

De vraag voor aandeelhouders van Besi is natuurlijk of het bedrijf hier ook van kan profiteren. Besi heeft het grootste marktaandeel in het segment voor kleinere chips. Juist hier wordt een grote groei verwacht vanwege de opkomst van het internet of things.

Daarnaast kunnen chips sowieso steeds kleiner gemaakt worden door middel van nieuwe productietechnologie. Besi is natuurlijk niet de enige die dit soort producten aanbiedt maar de vooruitzichten voor zowel de sector als het segment waarin Besi actief is zijn goed te noemen.

Tot op heden blijkt het bedrijf de concurrentiestrijd met sectorgenoten Applied Materials en ASM Pacific Technology goed aan te kunnen.

Een tweede ASML?

De vergelijking met ASML gaat natuurlijk niet helemaal op omdat ASML meer dan 80% van de markt voor chipmachines (front-end) in handen heeft, wat een andere markt is dan die waarin Besi (back-end) opereert.

Besi heeft meer concurrentie en dat maakt het moeilijker een dergelijke omvang als die van ASML te bereiken. Hiervoor zullen ze in de breedte moeten groeien en met de payout-ratio van 100%(!) van de winst zal dit niet snel gaan.

Toch beginnen er ook overeenkomsten tussen beide bedrijven te ontstaan. Voor beide bedrijven lijken de verwachtingen elke keer weer te hoog gespannen, maar blijken toch waar gemaakt te worden.

Besi heeft net als AMSL inmiddels een vrij hoge koerswinstverhouding. Zo lang het door gaat met waarmaken van de verwachtingen (plus het inkopen van eigen aandelen en het betalen van een fors dividend!) kan de koers ondanks de hoge k/w gewoon hoger. Zo ging het vandaag ook weer.

Dit soort aandelen zijn voor velen niet makkelijk om lang vast te houden, maar degenen die het tot nog toe aandurfden hebben er veel plezier aan beleefd. 

 

Paul Weeteling is beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @paulweeteling op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht