Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
KPN en de Dutch Discount

KPN en de Dutch Discount

Misschien kunnen CEO Ton Büchner van AkzoNobel en zijn collega Eelco Blok van KPN van baan wisselen. Büchner verzet zich met hand en tand tegen de overname van AkzoNobel. Blok - hij sprak het al een jaartje of twee geleden uit met zoveel woorden - hoopt juist dat er een bod komt op zijn bedrijf.

Wat skills betreft ontlopen beide heren elkaar niet veel. Beide zijn goede managers - ze laten allebei consequent de winst stijgen op stagnerende en dalende omzetten - maar ondernemers zijn het niet. Veel verder dan het zoveel mogelijk cashen van hun bedrijven voor hun aandeelhouders gaat hun fantasie niet. 

Op één puntje verschillen ze duidelijk van mening, maar dat heeft een hoog Wij van WC Eend gehalte. Daar waar Büchner geen bezwaar heeft dat onze overheid zelf zijn eigen verdediging mag versterken, is Blok daar juist op tegen. Oordeel zelf: dit zijn de beschermingsconstructies van de AEX-bedrijven.

Ironie is dat deze discussie voor het eerst begon te spelen, toen América Móvil van Carlos Slim in 2012 KPN wilde kopen. De stichting preferente aandelen ging daar voor liggen en het ging niet door. Tot opluchting toen ook van de politiek en de publieke opinie in Nederland, want Ons KPN

 

 

Dutch Discount

Bij KPN gaat het om het netwerk, waar ook gevoelige overheidsdiensten op zijn aangesloten. Terechte discussie lijkt mij. Jammer dat de overheid in die vier jaar tijd nog geen begin van een antwoord heeft gerformuleerd op de vraag welke bedrijven dat dan zijn en wat dan de voorwaarden zijn.

Onze politici komen niet verder dan wat populistisch kortetermijnpolitiekgewin geroeptoeter bij achtereenvolgens PostNL, Unilever en AkzoNobel. U kent het: en dan in één adem door aandeelhouders graaiers en haaien noemen, terwijl het gros van hen gewoon ouderwetse buy & hold-belegger is. 

Jammer, dit is een belangrijk onderwerp, verdient een serieuze discussie en misschien wel goede, maar vooral duidelijke wet. Dat we als beleggers ook weten welke bedrijven bij het nationale meubilair horen. En dat u daarom niet op een overnamepremie hoeft te rekenen, maar op een Dutch Discount.  

Aandeelhoudersverwennerij

Tot zover deze ruis, want het gaat om de keurige KW1-update vandaag van onze nationale telecom. Mooi, want zoals gezegd zijn Blok en zijn rechterhand CFO Jan Kees de Jager goede managers en rekenaars. Kunst op zich om steeds meer winst en cashflow uit almaar dalende omzetten te halen.

 

 

Want net als bij bijvoorbeeld AkzoNobel en PostNL weet ook KPN steeds meer centjes voor haar aandeelhouders uit haar business te peuren. Een heel verhaal zelfs. Essentie is dit jaar 12,7 cent dividend per aandeel (11 regulier en 1,7 extra) en voor 200 miljoen euro eigen aandelen inkopen:

 

 

Ook al gezegd, KPN is verre van ondernemend. Want die ruimhartige uitkeringen aan aandeelhouders gaan mede ten koste van de investeringen. U ziet de tekst hierboven, de woordkeuze (kleine) binnenlandse overnames duidt bijvoorbeeld ook al niet op een niet te stuiten wereldheerschappijdrang.   

Uit de begeleidende woorden van de CEO in het bericht kunt u ook amper iets van een outlook halen:

 

 

Achter het behang

Voordeel is wel dat ik snel klaar ben met deze analyse zo. Rest mij namelijk nog te vertellen dat u zeker als langetermijnwaardebelegger KPN, maar dus ook het op deze basis vergelijkbare AkzoNobel en PostNL, prima in porto kan hebben. Uitgegroeid, maar het zijn wel mooie rustige dividendaandelen.

Normaal gesproken beleeft u er ook weinig slapeloze nachten aan en u kunt mooie lange yield-sommetjes maken. Ach en wie weet valt er eens een mooi overnamebod uit de lucht. Wat dat betreft snap ik wel dat Blok tegen extra overheidsbescherming is. Na PostNL gaat dan zeker ook KPN achter het behang.  

Overigens wel complimenten hoe je die kwartaalupdate presenteert, KPN. Dat geldt ook voor de anderen bedrijven die het zo doen. Met simpele tweets alles in één klik in paar seconden binnen handbereik: cijfers, filmpje, infographic et cetera. Mooi.

 

 

 

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht