Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vooruitblik: Wat een beurs!

Vooruitblik: Wat een beurs!

 

Haha en Den Haag zag dat het dit keer wel goed was? Dit is wel een hele goeie -:)

 

 

Is er toch nog wat, want intussen kunnen we een paar vooraf gevreesde marktrisico's voor 2017 wegstrepen.

  • Op de een of andere manier heeft de wereld de eerste honderd dagen van president Donald Trump weten te overleven :-)
  • Marine le Pen heeft nog een week om de 60%-40% achterstand op Emmanuel Macron goed te maken in de strijd om het Franse presidentschap
  • Nederlandse verkiezingen? Vink
  • Duitse verkiezingen? Kunt u alvast afvinken...?

Is er een onverwacht risico - of moet ik al decennia sluimerende zeggen? - voor in de plaats gekomen:

 

 

Beetje kalm aan, zou Beijng via de diplomatieke kanalen tegen Pyongyang zeggen. Laten we het hopen en dat alle betrokken partijen maar hun verstand blijven gebruiken. Intussen steken deze machtige buren van Noord-Korea hun eigen mondiale ambities ook niet onder stoelen of banken:

 

 

Dé bodembel

Enfin, u kunt zelf ook nog wel een paar risico's opnoemen, zo is er altijd wel wat in deze grote boze wereld. Het gezegde luidt dat wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, nooit een moment vindt om te beleggen. Sterker nog, tegen die tijd moet u misschien juist wegwezen én vice versa.

Toevallig is het deze dagen precies 75 jaar geleden dat de bodembel der bodembellen klonk. Dit fascineert mij mateloos. Helaas hoorde bijna niemand die bel door het kanongebulder, laat staan dat er toen iemand aan beleggen dacht. Overleven was voor de meeste mensen toen het primaire devies. 

 

 

OK, over naar het hier en nu, ofwel van bodembellen naar... toppen. Vele indices staan op een zoveel jaars piek - bijvoorbeeld onze AEX - of zelfs all time high, zoals bijvoorbeeld de Nasdaqjes en de MSCI World Index. Om met die laatste te beginnen:

 

 

Dé top

Wie van ons heeft er niet links- of rechtsom via een tracker, een fonds of op een andere manier exposure naar die index? Full disclosure, ik zelf ook via de beroemde Vanguard tracker. Ha en nu wordt dit blog pas echt leuk! Let op. Eerst neem ik de MSCI World Index (anno 1969) in euro's.

Twee lijntjes, want ik neem uiteraard - u kent mij langer dan vandaag - zowel de prijsindex als de herbeleggingsindex, ofwel met herbelegd dividend. Eens te meer: als u lange termijn (buy & hold) belegger bent, let u op dividenden en niet op onbenulligheden (!) als koersen en wereldpolitiek.  

Er is één dikke maar: niemand die dit bruto rendement in die bijna vijftig jaar heeft gemaakt, want overal ter wereld betaalt u én beleggingskosten én vermogens- én dividendbelasting. 

 

 

Nu komt het, uiteraard leg ik de zowel MSCI Netherlands prijs- als total return index ook naast die wereldindex. Alles in euro's. Wow, ik kijk hier echt met open mond naar. Klopt dit wel, dit kan toch niet waar zijn? Want het grootste manco aan die MSCI Holland is dat Royal Dutch Shell er niet in zit.

Morgan Stanley (de MS uit MSCI) acht alleen net als bijvoorbeeld het Noorse oliefonds De Koninklijke een Brits fonds. Mét Shell zou ik dat door het dividend veroorzaakte verschil nog wel begrijpen. Hoe groot was het verschil met Shell geweest? Dan was die paarse lijn bij de bovenburen geëindigd.

 

 

Tot zover de mededelingen voor wie niet raakt uitgezeurd over AEX 700 uit 2000 en de AEX-underperformance deze eeuw. Het zijn de magere jaren na de veel te vette. De AEX - de MSCI Netherlands idem dito - steeg bijvoorbeeld van 1983 tot 2000 met herbelegd dividend gemiddeld 20% per jaar.

Daar zijn we aan gewend geraakt en betalen we nu nog altijd tol voor. Torenhoge kosten, ranzige woekerpolissen, niet waar te maken pensioenbeloftes en meer ellende vinden hun oorsprong in deze periode. Omdat we de 20% plus per jaar meteen maar rechtstreeks in de eindeloze toekomst extrapoleerden.

Net zoals nu velen van ons dat al jaren met de tegenvallende markt deze eeuw doen... en de bullmarket missen. Heb zeker als lange termijnbelegger gewoon geen mening en visie, maar zorg dat u dividend beurt. Dat bouwt vermogen op. Koerswinst doet dat veel minder. De grafieken zijn het bewijs.    

Apple, Facebook, Nasdaqjes en Shell

Voor ik aan de agenda voor deze week begin, eerst een terugblik op de eerste vier maanden van het jaar. Dit is in dollars en met ook herbelegd dividend. Nog even wat extra cijfertjes year-to-date: het gaat wel héél erg lekker in Amsterdam, is het niet?

  • AEX: +7,9%
  • AEX herbeleggingsindex: +9,0%
  • AMX: +13,7%
  • AScX: +17,4%
  • Nederlandse tienjaarsrente: +13,9%
  • EUR/USD: +3,6%

 

 

Komt goed uit dat ik de Nasdaqjes en Shell al hebt genoemd, want die staan deze week inde spotlights. Apple en Facebook zijn de grootmachten deze week met KW1-cijfers. En groot zijn ze, zie hieronder... Data van een week geleden, maar toch. Tesla is er ook, net als ons (nog wel) NXP Semiconductors.

 

 

Mooie cijfers ook van MarketWatch. Zelfde verhaal voor de Nasdaq 100, de échte technologie-index. Vaak wordt in de volksmond de Nasdaq - wat voor Nasdaq Composite staat - techindex genoemd, maar die is eerder technologiezwaar. Weet u dat ook weer. Hoe dan ook, ze staan beide op all time highs.

 

 

In hoeverre zijn die toppen nu terecht?  Dat is altijd subjectief en raken we nooit over uitgediscussieerd, maar feit is dat de winsten omhoog vliegen na jaren van teruggang en stabilisatie. 

 

 

Dit rondje springt er een zekere sector uit... Die kende haar voorlopige dieptepunt in KW1 2016, dus zo heel raar is het misschien niet. Vorige week zeiden ExxonMobil, Chevron en Total inderdaad dat het beter gaat en deze week mogen BP en Royal Dutch Shell dat gaan bevestigen.     

 

 

Olies komt donderdag en het eerste waar u op let is het dividendvoorstel KW1. Shell zei drie maanden geleden bij de jaarcijfers 2016 dat ze dividend van kwartaal op kwartaal bekijkt. Wis het zweet van uw voorhoofd, er is geen enkele reden aan te nemen dat aan die 0,47 dollar per kwartaal wordt getornd.

Nee, de vrije kasstroom is met een olieprijs van zeg 50 dollar afgelopen kwartaal strikt genomen niet hoog genoeg om dat te betalen. Wel verkocht Olies voor vele miljarden aan assets - de Canadese teerzanden gingen alleen al voor ruim 8 miljard dollar de deur uit - en investeren doet ze toch amper.

Kortom, het geld is er en juist nu er licht aan het einde van de tunnel gloort, gaat Shell echt niet het ondenkbare doen: het dividend verlagen. Kijk maar. Helaas gaat Datstream niet langer terug in de tijd, maar dit is de (door de analisten) verwachte vrije kasstroom van Royal Dutch Shell versus het dividend.

Verwachting wordt niet altijd feit, zeker niet op de beurs en we weten ook niet of CEO Ben van Beurden dezelfde grafiek boven zijn bureau heeft hangen, maar toch.

 

 

Agenda

Eerst het goede nieuws. Vrij! Op het Damrak compenseren we morgen Koningsdag. Op de VS na viert de wereld de Dag van de Arbeid... met een vrije dag. Vreemd. Een dagje gratis werken voor de baas uit dankbaarheid voor úw baan wat zijn of haar risico ís, was logischer geweest, maar wie ben ik.

Hoe dan ook, de beurzen zijn dicht op Wall Street na. Donderdag en vrijdag is Japan weer gesloten, maar dat boeit u toch niet. Met Apple, Facebook, Tesla, NXP Semiconductors, BP en Royal Dutch Shell heb ik al een paar stevige namen uit de agenda van deze week te pakken. En die mag er weer zijn, zeg.

De hoogtepunten:

  • In Nederland KW1's van Royal Dutch Shell, DSM, Air France-KLM, Fugro, GrandVision, WDP, AMG, Brunel, Hunter Douglas, Ordina, Takeaway, NXP Semiconductors en Coca-Cola European Partners
  • In het buitenland zijn er onder meer Apple, Facebook,  HSBC, BNP Paribas, KBC, ABInBev, Volkswagen, BMW, BP, Repsol, Kraft Heinz, Garmin, Pfizer, Merck, First Solar en Vestas
  • Vrijdag is er weer een Payroll Report, ofwel maandelijkse Amerikaanse werkgelegenheidscijfers over april. Woensdag verschijnt al het ADP-arbeidsmarktrapport over die maand van de private sector
  • Eerste week van de maand, ofwel inkoopmanagersindices. China is al door met de officiële cijfers: 51,2 voor de industrie en 54,0 voor de dienstensector, in april was dat 55,1 en 51,8. Let op VS, Duitsland, VK, Frankrijk en weer China, de Caixin cijfers. Wij (Nevi PMI) zijn morgen of dinsdag
  • Oh ja, er is ook nog een Fed-rentebesluit. Zal ik daar vast een non-event van maken? Dit zijn de verwachtingen. Er is geen persconferentie en er zijn geen nieuwe economische cijfers en ramingen. Wellicht is vrijdag leuker, want dan speecht de halve Fed inclusief voorzitter Janet Yellen

Jammer eigenlijk dat de Fed niet beursgenoteerd is, de eerste helft van dit verhaal indachtig. Aan het ongetwijfeld mooie dividend - de bank is verreweg de grootste belastingbetaler in de VS - zouden we heel wat meer hebben dan dat eeuwige getut met en geleuter over die rente. 

 

 

Dat is niet eens zo raar dat ik dat roep, want een oceaan en een handvol bergen verderop is de Zwitserse SNB wel beursgenoteerd. Wat een waanzinnig mooi defensief aandeel met af en toe, out of the blue, wat extra upside. Downside is te overzien. Fenomenaal! Wel beetje weinig free float en illiquide.

 

 

1 mei
08:00 Beurzen Euronext, Londen, Frankfurt en Shanghai gesloten
09:00 Nederland Nevi PMI apr
16:00 VS ISM industrie 56,4
16:00 VS Bouwuitgaven

2 mei
03:45 China Caixin PMI apr 51,0
07:00 DSM KW1-cijfers
07:00 Fugro KW1-cijfers
07:00 Takeaway.com KW1-cijfers
08:00 GrandVision KW1-cijfers
08:00 Ordiina KW1-cijfers
08:00 Duitsland Werkgelegenheidscijfers
09:50 Frankrijk PMI Industrie 55,1
09:55 Duitsland PMI Industrie 58,2
10:30 UK PMI Industrie 54
11:00 EU werkloosheid maart
13:00 Pfizer KW1-cijfers
14:00 First Solar KW1-cijfers
14:00 Merck KW1-cijfers
14:00 Altria KW1-cijfers
14:00 Molson Coors KW1-cijfers
22:00 Gilead KW1-cijfers
22:30 Apple KW1-cijfers

3 mei
07:00 Bpost KW1-cijfers
08:00 Volkswagen KW1-cijfers
08:00 BNP Paribas KW1-cijfers
08:00 WDP KW1-cijfers
10:00 Duitsland werkloosheid apr 5,8%
14:00 Kraft Heinz KW1-cijfers
14:00 Garmin KW1-cijfers
14:15 VS ADP-banenrapport 175K
15:45 VS PMI Diensten 52,50
16:30 VS Olievoorraden
18:00 Hunter Douglas KW1-cijfers
20:00 VS Fed rentebesluit
22:00 Facebook KW1-cijfers
22:00 Tesla KW1-cijfers
22:00 NXP Semiconductors KW1-cijfers
22:00 Yum! Brands KW1-cijfers

4 mei
00:00 Japan markten gesloten
03:45 China Caixin services PMI apr
08:00 Royal Dutch Shell KW1-cijfers
08:00 Nyrstar KW1-cijfers
08:00 AMG KW1-cijfers
08:00 KBC Groep KW1-cijfers
08:00 Siemens KW1-cijfers
08:00 Coca-Cola European Partners KW1-cijfers
08:00 Repsol KW1-cijfers
08:00 Air France-KLM KW1-cijfers
08:00 BMW KW1-cijfers
08:00 Anheuser-Busch InBev KW1-cijfers
08:00 Carlsberg KW1-cijfers
08:30 HSBC KW1-cijfers
09:00 GrandVision notering 0,31 euro ex-dividend
09:00 Ordina notering 0,02 euro ex-dividend
09:50 Frankrijk PMI Diensten 57,7
09:55 Duitsland PMI Diensten 54,7
10:30 UK PMI Diensten 54,5
14:30 VS Werkloosheidsaanvragen
14:30 VS Productiviteit en loonkosten

5 mei
00:00 Japan markten gesloten
08:00 Brunel Omzetcijfers KW1
08:00 Vestas KW1-cijfers
09:00 DSM notering 1,20 euro ex-dividend
09:00 TKH Group notering 1,10 euro ex-dividend
11:30 EU Detailhandelsverkopen 2,1%
14:30 VS Banenrapport 185K
18:30 VS speech Fed- voorzitter Janet Yellen

Kiek op de Grafiek

We zijn er nog niet! U hebt mijn beetje technisch, beetje fundamenteel, maar vooral los-uit-de-pols grafiekenrondje nog tegoed. Weer een nieuwe top voor de AEX, het gaat maar door, ofwel opgaande trend en bullmarket anno maart 2009 intact. 

 

 

Voor wie ongeduldig begint te worden: ja, ik zit ook al vele maanden te wachten op minimaal een 10%-dip. Ik laat me alleen niet verleiden op de rijdende trein te springen met mijn overtollige cash. Geduld en cash in een barre bearmarket zijn misschien wel de meest kostbare assets op de beurs.   

 

 

Over dividend heb ik al alles gezegd. de AEX total return index stijgt in dit ex-dividendseizoen nog harder dan de prijsindex en zette weer een all time high neer.

 

 

Met het oplopen van de indices en het wegebben van de Franse verkiezingsangst (?) implodeert de volatilteitsindex van de AEX (VIX) weer net zo snel als die opliep. Nee, sneller zelfs en dat komt zelden voor.

 

 

Handige link voor wie maar geen grip op dit ding krijgt:

 

 

De Eurostoxx 50 wordt gedragen door de financials en presteert dit jaar net iets beter dan de AEX: +8,2% om +7,9%,

 

 

Het wachten is op de S&P 500 die nog geen nieuwe top en all time high heeft neergezet. Niet dat het moet hoor, staat nergens in het reglement. Voor het eerst wel zo'n beetje deze bullmarket dat Wall Street achterblijft en omgerekend in euro's doet u het dit jaar met +2,9%.

 

 

Over naar de rentes: wie ben ik en waar moet ik heen, vraagt onze Nederlandse tienjaars zich intussen alweer maanden af.

 

 

Was ich noch zu sagen hätte, dauert einde Zigarette, gutenachfreundet de Duitse Bund hier aan toe. Belangrijke additionele informatie: intussen loopt mijn vrouw Ich bin wie du door het huis te zingen, waar ik als trouwe echtgenoot dan maar Ah ha ha achteraan blêr.

 

 

Pardon, c'est Macron. Zoiets. Intussen daalt de Franse rente gestaag.

 

 

Dat de Ten Year Trump Yield niet hoger staat is mij - ik schrijf het hier iedere week - een raadsel. Dat is mijn probleem, want de markt heeft altijd gelijk. En anders krijgt ze het altijd.

 

 

Zeg vier maanden oud, maar er begint zich toch echt een opgaande trend in EUR/USD af te tekenen.

 

 

Ja, wat nu olie...? Zowel beren, stieren als slakken (zijwaarts dus) kunnen deze grafiek in hun voordeel interpreteren.

 

 

Tot slot de anti-dollar nog, goud. De korte opgaande trend is intact, maar heeft weer even nieuw elan (lees: rampspoed) nodig, lijkt het.

 

 

Héhé, knap wie van u allemaal het einde van deze longread hebben gehaald. Voor hen heb ik nog een cadeautje. Fijne zondag verder en tot dinsdag. IEX draait op een zacht pitje morgen, maar als de vlam in de pan gaat, kunt u op ons rekenen, want dan trekken we altijd onmiddellijk alle verloven in.

 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht