Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zone 519 tot 520 nu belangrijk voor AEX

TA: Consolidatie boven 519 tot 520

De AEX consolideert net als veel andere Europese indices op een hoog niveau. Na de krachtige opwaartse gap van bijna twee weken geleden was de handelsruimte relatief smal geworden. Is er genoeg kracht in het zeerkortetermijnbeeld voor een beweging naar 530 en hoger?

Medio april leek het definitieve startsignaal voor de eerste correctie van 2017 te zijn gegeven. Rond een koers van 516 punten brak de AEX neerwaarts door de sinds december stijgende bodemlijn. Dit was een belangrijke opgaande bodemlijn die de ondergrens van een krachtige opwaartse beweging aangaf.

Binnen enkele dagen na de doorbraak werd een meervoudige bodem gevormd bij 509,40 waarna met een zeer forse opgaande gap deze voormalige stijgende bodemlijn en de jaartop van toen 521,50 weer opwaarts werden gebroken. Dit gaf de nog steeds euforische kracht in de markt aan.

Hogere jaartoppen

Sinds deze uitbraak beweegt de AEX binnen de grenzen van 520 aan de onderkant en de 526,25 aan de bovenkant. Zolang de koers zich echter boven de zone 519 tot 520 weet te handhaven, lijken hogere jaartoppen in de komende tijd haalbaar.

Daarmee moeten we nog langer wachten op de eerste correctie van dit jaar. De laatste keer dat we een periode zagen zonder correcties was in de eerste maanden van 2015. Destijds steeg de AEX ongeveer 100 punten in drie maanden tijd.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Enorme euforie

De huidige stijging vanaf de decemberbodem van 445,65 van ruim 80 punten is minder groot dan begin 2015, maar duurt inmiddels vijf maanden. Binnen de gehele bullmarkt tot nu toe vanaf de bodem in maart 2009, dan zie ik geen enkele periode van stijgingen zonder correcties die zo lang heeft geduurd.

Dat zo'n periode niet eerder tijdens een bullmarkt heeft plaatsgevonden, is natuurlijk al een unicum. Het feit dat er zelfs geen mini-correctie heeft plaatsgevonden geeft natuurlijk aan dat er sprake is van een enorme euforie onder beleggers.

Begin december was een groot deel van de beleggers van mening dat niveaus van 475 tot 485 (mijn eindejaarsdoel) in 2017 niet zou worden behaald. Een groot deel van deze beleggers is nu van mening dat een correctie in de komende maanden niet meer zal plaatsvinden.

Trend blijft opwaarts

Het is echter onmogelijk aan te geven waar een top wordt geplaatst in zo'n periode. In de afgelopen maanden werden we geregeld op het verkeerde been gezet met duidelijke signalen die het startsein leken te geven voor deze eerste correctie van dit jaar.

Inmiddels is mijn koersdoel voor de eerste helft van 2017 (510) al ruimschoots bereikt. Ik had echter voordat een dergelijke doorbraak plaatsvond eerst een normale correctie verwacht maar die werd continu uitgesteld. Mijn uiteindelijke doel voor 2017 ligt bij 564.

Ondanks mijn correctiescenario’s van de afgelopen periode (die telkens teniet werden gedaan) blijft de langetermijntrend opwaarts gericht en ik verwacht dat die dit jaar wordt voorgezet naar de top van 2007, de 564-puntengrens. Toch wordt een stijgende trend gevormd door de correctieve tegenreacties.

De technische indicatoren laten al langere tijd de nodige vermoeidheid zien en meerdere indices zitten al enkele weken tot enkele maanden in een correctieve fase zitten: de DJ Transportindex, de Nikkei en de Chinese markt. Ook de S&P 500 lijkt nog steeds in een kansrijke positie om een dubbele top te vormen.

Het zou dus een gezonde ontwikkeling zijn als er in de komende maanden een duidelijke en belangrijke hogere middellangetermijnbodem wordt gevormd.

Let op 519 tot 520

Hoe ziet het kortetermijnbeeld er nu uit? Na de valse neerwaartse doorbraak is de AEX nog wel in gevecht met de stijgende bodemlijn. Deze lijn werd in de afgelopen twee weken al meerdere keren neerwaarts gebroken. Vandaag ligt die bij 524,30.

Toch zal een eerste verzwakking in het technische kortetermijnbeeld pas optreden onder de zone 519 tot 520. Hier liggen:

  • een voormalige toppenzone
  • de bodem van de afgelopen anderhalve week

Daaronder ontstaat ruimte naar een nieuwe stijgende bodemlijn. Deze (blauwe) opgaande bodemlijn loopt langs de januaribodem van 476,70 en de recente bodem bij 509,40 en ligt vandaag bij 515,60.

Een neerwaartse doorbraak hiervan en de opvulling van de volledige gap tot aan de 513,60 zou een verdere verzwakking opleveren in het kortetermijnbeeld.

Wachten op signalen

Het is dus wachten op duidelijke nieuwe correctiesignalen of de vorming van een toppatroon. Zolang de AEX echter boven de zone 519 tot 520 weet te blijven in de komende dagen is de kans groot op een verdere stijging naar hogere jaartoppen.

Weerstand ligt bij :

  • de jaartop tot op heden bij 526,25
  • een oude horizontale weerstand bij 531
  • de sinds begin dit jaar stijgende toppenlijn bij vandaag 535

Ondanks deze opwaartse ruimte moeten we in de komende dagen (week) zeer alert blijven op de vorming van toppatronen en de mogelijke plotselinge en forse neerwaartse omkeer. De risico’s blijven aanwezig.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.