Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Laatste AEX-climax?

TA: Hoger en hoger...

Wat een kracht blijft er in de markt zitten. Afgelopen vrijdag wist de AEX zijn jaartop verder te verhogen en ook vandaag zet deze beweging door. Komt er binnenkort nog een einde aan deze enorm euforische beweging?

De contouren van een stijgende wig in het zeerkortetermijnbeeld zijn vrijdag tenietgedaan met de verhoging van de jaartop. In de afgelopen maanden werd elk potentieel toppatroon en elk startsein van een correctieve beweging binnen enkele dagen weer opgeheven.

Ook nu werden deze signalen weer opgeheven en vervolgde de AEX met veel kracht zijn opgaande beweging. Na de recente beperkte terugval tot aan de 509,40 is een nieuwe stijgende kortetermijntrend ontstaan sinds begin dit jaar (de blauwe lijnen in de grafiek):

  • de onderkant ligt vandaag bij 516,70
  • de bovenkant ligt bij 535,70

Versteiling

Van de meest recente bodem bij 509,40 (startpunt van de voormalige stijgende wig) is in het zeerkortetermijnbeeld ook een versteiling binnen deze stijgende trend van 20 punten breed te zien. Dit is de steile opgaande oranje lijn.

Afgelopen vrijdag werd de onderkant nogmaals getest maar te sterk bevonden. Vandaag ligt deze opgaande bodemlijn alweer bij 528,60. Een neerwaartse doorbraak hiervan zou deze versteiling beëindigen en de weg vrijmaken voor een test van de onderkant van het opgaande (blauwe) trendkanaal.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Valse signalen

In de afgelopen maanden werden veel valse startsignalen gegeven voor de eerste correctie van dit jaar. Het eerste grotere signaal was eind januari met de neerwaartse doorbraak van de 480,40. Dit was wekenlang de onderkant van een zeer smalle zijwaartse consolidatiefase.

Deze doorbraak was echter niet de start van de eerste correctie van dit jaar, maar zorgde slechts voor de vorming van een hogere bodem in het middellangetermijnbeeld bij 476,70. Dit is tot op heden nog steeds het dieptepunt van 2017.

Drie weken geleden werd een volgend belangrijk startsignaal gegeven voor de eerste correctie van dit jaar. De AEX brak onder de sinds december stijgende bodemlijn die inmiddels meerdere raakpunten had. Ook dit signaal duurde slechts enkele dagen en zorgde voor een bodem bij 509,40.

Hierdoor is nu een nieuw stijgend trendkanaal ontstaan van 20 punten breed sinds januari dit jaar.

Tegenreactie

 

Ondanks mijn opwaartse langetermijnvisie en een doel van 564 voor de tweede helft van dit jaar, blijven correctieve bewegingen noodzakelijk om de buitengrenzen te bepalen van een stijgende trend. Deze trend is momenteel te steil en het elastiek wordt steeds verder opgerekt.

Dit gaat op een gegeven moment zorgen voor een aanzienlijke tegenreactie. Ik ga er niet vanuit dat de AEX in een rechte lijn omhoog blijft lopen richting de 564 voordat een tot enkele forse tegenreacties plaatsvinden. Het is überhaupt een niet veel voorkomende periode.

Sinds de start van de bullmarkt begin 2009 is er nog nooit een dergelijke krachtige periode geweest die ruim vijf maanden heeft geduurd zonder tegenreactie. Begin 2015 was de stijging forser (100 punten) maar gebeurde dit in slechts drie maanden tijd.

Vanaf de decemberbodem van 445,65 heeft er nog geen mini-correctie plaatsgevonden. Dit betekent dat elke terugval minder dan 3% bedroeg in de afgelopen vijf maanden. Een ongezonde situatie.

Hogere toppen

 

Hoe nu verder? Steeds meer indices versteilen verder, vooral in Europa en de Nasdaq 100. De Nikkei heeft al een correctie achter de rug, maar brak vandaag ook door zijn horizontale toppenzone. In de S&P 500 kan nog steeds een dubbele top gevormd worden.

Zijn de huidige versteilingen een laatste climax in vooral de Europese indices voordat een forse tegenreactie plaatsvindt? Zolang er geen verslechteringen plaatsvinden, blijft meer opwaartse druk mogelijk. Vandaag kan de stijgende toppenlijn onder druk gezet worden die bij 535,70 ligt.

Een slotkoers hierboven zorgt voor meer opwaartse druk. Daarboven ligt verder nog een horizontaal niveau bij 538,50. De RSI is inmiddels boven de 70 gekropen waarmee ook hogere toppen worden gemaakt.

Laatste climax

 

We moeten zeer alert blijven op de vorming van toppatronen, maar zolang er geen verslechteringen plaatsvinden in de grafiek zelf, blijft een verdere versteiling boven de huidige stijgende trend mogelijk in deze zeer euforische markt.

Onder de oranje opgaande bodemlijn van nu 528,60 treedt in het zeerkortetermijnbeeld een eerste verslechtering op. Maar in dat scenario is er nog geen correctiesignaal gegeven in het beeld voor de komende tijd.

Daarvoor moet de AEX zowel onder de horizontale steunzone van 519 tot 520 terechtkomen als onder de sinds januari stijgende bodemlijn van nu 516,70. En dat is inmiddels alweer een behoorlijke afstand.

Maar deze euforische marktbewegingen kunnen binnenkort leiden tot een laatste climax en start van een forse tegenbeweging.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht