Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bitcoins, cash en tulpenbollen

Bitcoins, cash en tulpenbollen

Terwijl wij heerlijk weekend vierden, draaiden de koersen van de cryptovaluta lekker door het hele weekend. Bitcoin ging door 2000 dollar en gisterenavond dacht de digitale valuta: daar kan nog een schep bovenop:

 

 

Maar er is nog een andere cryptovaluta die handelaren in cryptocurrencies bezighoudt: ethereum. Dat gaat bizar hard omhoog en de rendementen zijn nog astronomischer zijn dan bij de bitcoin:

 

 

Tulpenbol!

Grafieken die in een rechte streep omhoog gaan. Bijna allemaal eindigen ze hetzelfde in de geschiedenis. Het zijn bubbels die worden opgeblazen en uiteindelijk klappen ze.

Eén van de eerste bubbels, de tulpenmanie, wordt veelal genoemd en daarmee worden de cryptocurrencies die parabolisch de lucht in gaan vergeleken.

 

 

Het is dus niet heel vreemd dat de bitcoin en andere cryptocurrencies zoals ethereum tulpenbollen worden genoemd. De grafieken zijn de klassieke bubbelgrafieken uit het boekje en we zitten overduidelijk in de Mania Phase... Alleen, hoe dicht zitten we bij de top?

 

Lijstje AEX aandelen

 

Ook voor mensen die heilig geloven dat de bitcoin bubbelt is er nog altijd een groot risico. Het risico dat de bubbel een stuk verder wordt opgeblazen, dan u had voorzien. De duurste tulpenbol ging ooit voor 6000 gulden over de toonbank. Dat was destijds de prijs van een Amsterdams grachtenpand:

  • Als ik 6000 gulden omreken is dat 2722,68 euro. Is dit dan uw upside?
  • Als ik het Amsterdamse grachtenpand als uitganspunt neem, kom ik op de Leidsegracht een mooi compleet pand tegen voor 4,2 miljoen euro. Of toch...?

Fundamenteel slaat dit natuurlijk helemaal nergens op, maar het is sowieso lastig om fundamenteel iets over de cyrptocurrencies te zeggen. Ik kom op Seeking Alpha een stuk tegen van Bram de Haas die heel anders schrijft over de bitcoin dan ieder ander artikel dat ik over de digitale valuta gelezen heb.

Ik pik even een klein stukje en zijn grafiek daaruit: 

With Bitcoin now hitting record highs and no clear way to value it many people will be thinking: I guess I missed the boat. One way I think about it is as follows; can Bitcoin, or another cryptocurrency, reach the market cap of Visa?

Perhaps displace Visa (V)? Could it become something like digital gold? Can it replace the Dollar as a reserve currency? If your answer is yes to any of these questions it can at least quadruple:

 

Lijstje AEX aandelen

 

De risico's

Het risico van een bubbel heb ik u al uitgelegd, maar dat is niet hetgeen dat mij het meest weerhoudt om bitcoins te kopen. Wat mij nog het meest heeft verbaasd over de ontwikkelingen van bitcoin de afgelopen jaren is dat overheden en monetaire autoriteiten vrij stilletjes blijven rondom de digitale valuta. Lees: het niet hebben verboden.

Dat is vreemd, aangezien overheden - van Egyptenaren, Romeinen tot aan vandaag de dag - zich altijd bemoeien met geld en geldschepping en daarbij het liefst een monopolie voeren. Daar zit ook meteen het grootste risico voor de digitale valuta. Dat overheden het aan banden leggen.

Nu het omhoog giert is zo'n markt moeilijk te verbieden, maar als de bubbels in de deze markten worden doorgeprikt en er een generatie is die zijn vermogen ziet verdampen, dan is er een precedent om digitale valuta te verbieden en aan banden te leggen.

Waarom ik dit denk en er op deze manier naar kijk? Overheden lopen met regelgeving meestal achter de feiten aan. Dat ligt niet aan de overheid, maar er moet altijd iets gebeuren voordat een overheid handelt.

Om dat terug te koppelen naar de beurs: regulering op Wall Street en de SEC kwamen ook pas NA de crash van 1929. Daarvoor kon zo'n beetje alles en ja, ook koersen manipuleren was de gewoonste zaak van de wereld. 

Intrinsieke waarde

Naast goud, zilver en cash in de kluis kent de wereld nu dus nog een asset die uit zichzelf 0 rendeert. En net als bij goud en zilver is het wat een gek ervoor geeft en kun je hoogstens kijken naar de productiekosten.

Goud moet uit de grond worden gehaald (productiekosten) en bitcoins worden gemijnd door computers met enorm veel rekenkracht en die vreten stroom (productiekosten).

In tegenstelling tot goud heeft de bitcoin een zeer kort trackrecord. Goud is door de eeuwen heen iets waard gebleken, bij bitcoin moeten we dit nog afwachten.

Cash

Afgelopen maand liep ik door het centrum van Delft en daar was een café waar je je bier met bitcoins kunt afrekenenen. Dan is de vergelijking met geld natuurlijk snel gemaakt.

Maar daarnaast is er nog iets wat digitale valuta, cash en goud gemeen hebben. Je kunt er geen negatieve rentes op heffen, ofwel een verkapte belasting op spaargeld. Dat is mogelijk ook de reden waarom mensen in deze digitale valuta stappen. Er is namelijk niemand die wil betalen voor het privilege om de bank je geld uit te lenen...

Geweldig stuk van Bloomberg over waarom overheden het prima zouden vinden als cash wordt afgeschaft. Ik pik de volgende alinea eruit:

The real arguments in favor of cashlessness aren't as often discussed. Demonetization, for example, would provide central banks with a powerful new tool. Currently, negative rates can be circumvented by investors physically withdrawing cash and holding it to avoid the effective tax on savings.

That helps explain why large cash holdings are particularly prevalent in Japan and Switzerland -- two countries not generally associated with criminals or terrorists, but which do feature negative interest rates.

 

 

Goud, cash en digitale valuta

Of u nu goud, cash of digitale valuta's bezit, houd de monetaire ontwikkelingen scherp in de gaten. U wilt niet wakker worden met een vervelende verassing zoals bijvoorbeeld de Amerikanen op 6 april 1933. Ja, deze beruchte Executive Order 6102 van President Roosevelt uit 1933:

 

Lijstje AEX AMX en AScX fondsen
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

En een jaar later er achter komen dat de dollars die je een jaar eerder hebt ontvangen ineens gedevalueerd worden van 20,67 dollar per troy ounce, naar 35 dollar per troy ounce...

The Gold Reserve Act, which banned the export of gold, restricted the ownership of gold and halted the convertibility of gold into paper money helped him overcome this obstacle.[3] This act ratified the previous Executive Order 6102 which required almost all gold to be exchanged for paper currency.

The Gold Reserve Act also revalued the price of gold to $35 per troy ounce. As a result, the Gold Reserve Act, an act of monetary policy, drastically increased the growth rate of the Gross National Product (GNP) from 1933 to 1941.

Different this time?

Nu zegt u wellicht, Nick dat is de VS en dat was in 1933. In Nederland is het allemaal anders geregeld en hier gebeurt dat niet...

Dan bent u erg goed van vertrouwen. De Nederlandse wet voorziet de minister van Financiën namelijk van de mogelijkheid om uw goud te confisceren als hij daar de noodzaak van ziet.

Bent u bereid om een boete van omgerekend 185.013 dollar (= 10.000 dollar in 1933) te riskeren met de daarbij mogelijke tien jaar gevangenisstraf? Wie garandeert mij dat dit niet met digitale valuta gebeurt? Dat kunt u niet...

Hier een screenshotje en link voor wie niet gelooft dat dit in onze wet staat:

 

Lijstje AEX aandelen

 

Caveat Emptor

Ik eindig met een uitspraak die Michael Kraland hier op IEX introduceerde. Caveat Emptor, dat zich laat vertalen als: koper wees op je hoede.

Dat is wat ik u mee wil geven. Ik heb u op de vele risico's die cryptocurrencies met zich meedragen gewezen, een stukje geschiedenis meegegeven en een gewaarschuwd man telt voor twee.

Dat geldt natuurlijk helemaal voor beleggers, handelaren en speculanten die ergens met hun eigen centen in zitten.

Caveat Emptor!

 

Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht