Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bitcoin en de bubbels

Bitcoin en de bubbels

 

Bubbelgrafiek toch?

 

 

Het heeft er alle schijn van. Collega Nick praatte u gisteren al helemaal bij over bitcoin. En toch... Toch weten we pas achteraf of het echt zo is. Altijd. En dan blijkt nog wel eens... Dat illustreert zich prachtig aan de hand van Het Grote Bubbelblog dat ik op 13 augustus 2013 schreef hier op IEX.  

Copypaste, het staat hieronder. Ik loop langs de bekende historsiche bubbels, u kent ze ongetwijfeld. Iedere keer weer dat identieke patroon, hoe kunnen we er dan iedere keer weer intuinen? Dat blijkt meteen uit hetzelfde blog. Ik geef daarin drie voorbeelden van toen, in 2013, bubbelachtige grafieken.  

Dat waren junk bonds, Apple en Tesla. U voelt de bui al hangen. Die twee aandelen kent u maar al te goed, maar ook de junk bonds... Nou, kijk maar hoe dat is afgelopen. De drie hebben in die vier jaar menige draai om de oren gehad, maar klassieke, leeglopende bubbels waren het zeker niet.

Bewijs, we weten inderdaad pas altijd achteraf of iets een bubbel was. En in de achteruitkijkspiegel beleggen in onze specialiteit, niet waar? Volgens mij is Bitcoin de grootste gebakken luchtbubbel sinds de Tulpenmanie, maar ik heb vaker pakken slaag gehad van Mr. Market, dus vaar niet op mij. 

ASch, er is nog beter bewijs. Hoeveel bubbelgeschreeuw komt u dagelijks wel niet tegen? Meestal om er nooit meer iets over te vernemen. Dit is een prachige beurswijsheid die daar bij hoort:

Een bubbel is een bullmarket waar je zelf niet in zit.  

We gaan het zien wie er gelijk krijgt en heeft, vaak zijn dit twee hele verschiillende dingen, maar dat is weer een ander verhaal. Vermaak u tijdens het snorkelen en in het bubbelblad met dit oude blog van mij.


Deze kende ik nog niet. Je kan er bijna een carnavalshit van maken: Zoiets? "Mien, er zit een Eiffeltoren in de grafiek." Het lijkt inderdaad een grafiek uit het Grote Beurs Bubbel Boek te worden. Daarom een stoomcursus bubbelgrafieken.

 

 

Beurshypes dus en u weet hoe dat altijd afloopt. Dit is de theorie. Ja, ik ook hoor. Ben er ook in getuind. Op m'n kop gehad van m'n vrouw. Oei! Geef het maar toe, u bent er ook minimaal één keer ingestonken. Gelukkig kunnen we de schade afboeken onder het kopje leergeld.

 

 

Voorbeelden zijn er te over, want wij beleggertjes zijn hardleers en trappen er iedere keer weer in. De eerste officiële beursbubbel uit de geschiedenis was er in het land waar het moderne (beurs)kapitalisme is uitgevonden. Nederland! De Tulpenmanie dus:

 

Een eeuw na de tulpen was het alweer raak: grafiek uit het boekje:

 

 

De beurskrach van 1929 mag nattuurlijk niet ontbreken in dit rijtje:

 

Die van Japan in 1990 is bijna identiek!

 

De Nasdaq Composite mag natuurlijk ook niet ontbreken. Weer exact hetzelfde patroon (uit het boekje):

Vergeleken met deze ellende valt Apple reuze mee:

 

 

Of is er alweer een nieuwe in de maak?

 

 

Zo ziet u maar, bubbels zijn van alle tijden en komen altijd weer terug. Waarom is dat? Omdat beleggers zo overtuigd zijn van hun eigen gelijk, dat zij bubbels in grafieken zien die er niet zijn. Die in hun eigen grafiek zien ze weer over het hoofd, verblind door hebzucht en ego. Wat vindt u? Is dit een aardige theorie?

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht