Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De AEX-correctie blijft nog uit

TA: Herstelbeweging

De herstelbeweging in het zeerkortetermijnbeeld wordt nog steeds voortgezet. In de komende dagen zal een neerwaartse draai moeten plaatsvinden, anders neemt de kans op meer druk op de recente jaartoppen weer toe.

In de situatie sinds 24 april zijn de contouren zichtbaar van een potentieel toppatroon, een hoofdschouderpatroon. Om dit patroon te activeren zal de AEX structureel onder de steunzone van 519 tot 520 moeten sluiten. Daar ligt de neklijn van dit patroon.

Zolang dat niet gebeurt, blijft er slechts sprake van een potentieel toppatroon. Het oplopende 50-daags gemiddelde bij 520,10 ligt net boven deze steunzone. We moeten overigens terug naar eind vorig jaar om een situatie te vinden waarbij de AEX onder dit gemiddelde noteerde.

Slot onder 523,20

Sinds begin dit jaar heeft het 50-daags gemiddelde steeds gezorgd voor een ondergrens, de vorming van een hogere bodem. Ook valt op dat dit gemiddelde al langere tijd dichtbij de onderkant van het sinds januari stijgende trendkanaal ligt (de blauwe lijnen in de grafiek).

De onderkant ligt vandaag alweer bij 523,20. Om het huidige stijgende trendkanaal te beëindigen, moet de AEX structureel onder deze opgaande bodemlijn sluiten. Zolang de index boven deze stijgende bodemlijn blijft, moeten we dit trendkanaal respecteren dat inmiddels meerdere raakpunten kent.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Enkele dagen geleden werd deze stijgende bodemlijn onder druk gezet, maar brak niet op slotbasis. Met een intraday-bodem bij 519,50 werd deze bodemlijn wel kortstondig gebroken, maar tot op heden heeft dit slechts geleid tot de vorming van een volgende bodem.

Ook ketste de index af op het 50-daags gemiddelde en de genoemde horizontale steunzone bij 519 tot 520. Deze terugval tot aan de 519,50 zorgde voor de eerste mini-correctie van dit jaar van meer dan 3%. Een correctie van meer dan 5% is al sinds de decemberbodem bij 445,65 niet meer voorgekomen.

Hiermee is dit de langste periode (bijna zes maanden) van stijgingen zonder tegenreactie. Deze stijging bedraagt momenteel 92 punten. In de eerste drie maanden van 2015 steeg de AEX ongeveer 100 punten zonder correctieve tegenreacties. De huidige stijging is dus vergelijkbaar met die beweging.

Euforie

Deze krachtige opgaande beweging geeft naar mijn mening de zeer hoge euforie in de markt aan. Daarbij werd ook het elastiek steeds verder opgerekt. Dit is te zien aan de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde. Recent lag deze afstand ruim boven de 10% en dat zagen we ook in de lente van 2015.

Destijds zorgde dat voor een belangrijke toppenzone bij 505 tot 510 en de start van een enorme correctieve beweging van 25% in negen maanden tijd. Zover zie ik de koers nu niet terugvallen, maar de risicosignalen en vergelijkingen met de periode van begin 2015 zijn wel te maken.

Ook de stand van technische indicatoren geeft aan dat er de nodige risico’s in de markt aanwezig blijven. Toch moeten de uiteindelijke correctiesignalen vanuit de grafiek zelf worden gegeven. Daarbij is het belangrijk dat het gaat om structurele signalen.

Valse signalen

In deze euforische markt hebben we dit jaar bijna elke maand wel een duidelijk signaal gekregen voor de start van een correctie. Telkens bleken dit echter valse signalen die na enkele dagen weer werden opgeheven. De eerste weerstand in het kortetermijnbeeld ligt nu bij 532,50, de bodem van anderhalve week geleden.

Er werden toen duidelijke signalen gegeven dat een top was gevormd. Zo werden rond de 537 tot 538 meerdere toppatronen gevormd, zoals:

  • een shooting star
  • meerdere hanging man’s 
  • een bearish engulfing

 

Ook werd toen de vanaf de 509,40-bodem stijgende wig neerwaarts gebroken. Een klassiek topvormingspatroon in het kortetermijnbeeld. Boven de 532,50 staat de weg echter weer open voor een beweging richting de jaartoppen tussen 537 en 538 tot de bovenkant van het stijgende trendkanaal dat nu bij 542 ligt.

Toch acht ik de kans groter dat onder de 532,50 een lagere top gevormd wordt waarna de neerwaartse druk weer toeneemt. Het eerste steunpunt ligt bij de blauwe opgaande bodemlijn, bij 523,20. Een structureel slot hieronder betekent een verdere verzwakking in het kortetermijnbeeld.

Toch is er nog bevestiging noodzakelijk onder de zone 519 tot 520 waarmee zowel een hoofdschoudertoppatroon wordt afgerond evenals het 50-daags gemiddelde neerwaarts wordt gebroken. In dat scenario zou een diepere correctieve beweging kunnen worden ingezet voor de komende tijd.

De maand mei loopt bijna ten einde, maar het blijft dit jaar een reëel scenario dat er sprake is van Sell in May. Uiteindelijk zou een terugval moeten zorgen voor de vorming van een belangrijke hogere middellangetermijnbodem waarna richting het einde van het jaar mijn 2017-doel kan worden bereikt van 564.

Dit was voor deze week de laatste technische analyse van mij. Komende maandag ben ik er weer.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht