Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grote kans op een neerwaartse AEX-uitbraak

TA: Sell in May

Na de recent ingezette herstelbeweging vanaf 519,50 is de bewegingsruimte de laatste week stilgevallen. Hierdoor neemt de druk op de vanaf begin dit jaar stijgende bodemlijn wel verder toe. De afgelopen zes handelsdagen beweegt de AEX tussen de 524,50 en de 529,50, een bewegingsruimte van minder dan 1%.

Deze bewegingen passen nog steeds binnen de contouren van een groot hoofd-schoudertoppatroon. Dit potentiële toppatroon is sinds 24 april in ontwikkeling maar zal pas worden geactiveerd zodra deze schouder wordt afgerond met een beweging onder de neklijn van 519 tot 520.

Een structureel slot hieronder is noodzakelijk voor de activering van dit patroon waarna de neerwaartse weg een versnelling kan inzetten. Ook is er de laatste dagen een aantal nieuwe toppatronen ontstaan in de vorm van hanging man’s.

Eerste kortetermijntop

Hiermee zouden de huidige beweging ook kunnen resulteren in de eerste duidelijke lagere kortetermijntop na de eerdere top van 537,80. Deze vorige top werd begin mei op de borden gezet en viel toen samen met een test van de bovenkant van het sinds begin dit jaar stijgende trendkanaal.

Dit is in de grafiek te zien aan de blauwe oplopende trendlijnen.

Ook toen werden meerdere toppatronen gevormd in een week tijd voordat de neerwaartse weg werd ingezet:

  • een shooting star
  • meerdere hanging man’s
  • een bearish engulfing

Vooral een bearish engulfing-patroon zien we vaak ontstaan bij de vorming van een tijdelijke maar belangrijke top.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 

Let op 525,20

Niet alleen het potentiële hoofd-schoudertoppatroon en de vorming van meerdere (lagere) toppatronen zijn een reëel risico in de huidige markt. Ook de onderkant van het stijgende trendkanaal komt steeds meer onder druk te staan.

De recente bodem bij 519,50 ging al gepaard met een kortstondige intraday doorbraak van deze sinds begin dit jaar stijgende bodemlijn. Deze bodemlijn is de afgelopen week verder opgelopen en ligt momenteel bij 525,20 en zal deze week ongeveer 3 indexpunten verder oplopen.

Een structureel slot hieronder zou ook een duidelijke verzwakking inluiden in de technische conditie van de AEX. Vlak hieronder ligt nog het oplopende 50-daags gemiddelde bij 521,20. Dit gemiddelde is de laatste week overigens wel aan het afvlakken, ofwel de krachtige beweging begint minder steil te worden.

De technische indicatoren liggen er nog steeds zwak bij:

  • Enige tijd geleden werd de opgaande bodemlijn in de RSI gebroken na een stand boven de 70. Recent werd de bodem van april alweer bijna getest. Een kortstondige herstelbeweging was een normale beweging, maar die blijft tot op heden zeer beperkt.

  • Ook de MACD gaf enige tijd geleden een neerwaartse crossing en is de langere neerwaartse weg gaan vervolgen.

 

Uitzonderlijke situatie

Ook blijft de afstand van de AEX tot aan het 200-daags gemiddelde groot. In de afgelopen maanden zagen we een stand van ruim boven de 10% en dit geeft een risico aan in het middellangetermijnbeeld. De laatste keer dat we een dergelijke afstand zagen was in de lente en zomer van 2015.

Destijds werd de zeer belangrijke top gevormd in de AEX in de zone 505 tot 510 waarna een zeer forse correctieve beweging werd gestart. De bewegingen vanaf de decemberbodem van 445,65 zijn sowieso zeer krachtig en weinig voorkomend.

De huidige beweging zonder correcties duurt inmiddels al zes maanden. De enige terugval die we hebben gezien valt in de categorie mini-correctie, de recente daling vanaf de jaartop bij 537,80 tot aan de 519,50.

Maar een normale correctie van 5% tot 10% is sinds de decemberbodem niet meer voorkomen. Een uitzonderlijke situatie die goed de huidige euforie in de markt laat zien.

Weerstand bij 529,50

Zolang de genoemde stijgende bodemlijn en de zone 519 tot 520 niet neerwaarts worden gebroken, wordt er nog steeds geen correctie gestart. Daaronder kan een neerwaartse en mogelijk forse versnelling plaatsvinden.

In het zeerkortetermijnbeeld ligt de eerste weerstand bij 529,50 een niveau dat vandaag onder druk kan worden gezet. Daarboven ligt nog een punt bij 532,50.

Zolang de stijgende bodemlijn bij 525,20 niet wordt gebroken, blijft een test van de 532,50 nog steeds mogelijk en ook een dergelijke test zou nog steeds passen in de vorming van de tweede schouder van het potentiële toppatroon.

Sell in May

We moeten dan ook alert blijven op de vorming van meer toppatronen in de komende dagen. Pas boven de 532,50 zal de druk op de jaartop van 537,80 verder kunnen worden opgevoerd. In het technische beeld voor de komende zes maanden blijft mijn opwaartse langetermijnvisie wel in stand.

Een test richting het einde van het jaar van de 2007-top bij 564 blijft mijn uitgangspunt. Maar een tot enkele normale tussentijdse correcties zouden gezond zijn en de contouren van de stijgende middellangetermijntrend verder verduidelijken.

De kans is naar mijn mening groot dat Sell in May dit jaar weer eens van toepassing kan zijn.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht