Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Aandeel

ArcelorMittal LU1598757687

Laatste koers (eur)

23,740
  • Verschill

    -0,370 -1,53%
  • Volume

    1.264.409 Gem. (3M) 2,4M
  • Bied

    23,730  
  • Laat

    23,750  
+ Toevoegen aan watchlist

ArcelorMittal meest logische koper voor ILVA

458 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Archie Steelman 28 mei 2017 18:06
    Vertaling:

    Arcelor Mittal Marcegaglia-hoofd naar de Ilva winnen
    -to Matteo Meneghello 26 mei 2017

    Am Investco Italië (het consortium bestaande uit ArcelorMittal en de Marcegaglia groep, die zal worden toegevoegd, geplaatst Intesa Sanpaolo) is een stap om de activa van Ilva onder curatele te detecteren.

    Het aanbod staat bovenaan de ranking afgeleverd gisteren op Mise door de drie commissarissen van de groep, Enrico Laghi, Orazio Carrubba, Piero Gnudi, meer dan het ene gepresenteerd door AcciaItalia, het team in handen van Arvedi, Cassa Depositi e Prestiti, Delfin (de familie Benetton Leonardo del Vecchio) en de Indiase groep Jindal zuidwesten.

    Geëvalueerd artikelen zijn die van de aankoopprijs, die net onder de twee miljard dollar, de milieueffecten en de business plan met betrekking tot de productie en de werkgelegenheid zou moeten zijn. "Op basis van de analyses en evaluaties uitgevoerd in overeenstemming met deze elementen - leest een briefje Ilva - de commissarissen hebben een voorstel opgesteld voor het plaatsen in het voordeel van Am Investco Italië. Volg het advies van het comité van toezicht en de eindevaluatie van de Mise compotenza voor de voltooiing van de gunning. "

    Nu is het aan de overheid. De Mise zal overgaan in de komende dagen de tijd om het voorstel evaluatie en nemen hun beslissingen na een ontmoeting met de vakbonden, riep op dinsdag om 12.15 uur.

    ANALYSE
    Ilva, als hij wint de markt oplossing
    Om meer te weten
    "Aan het eind van een procedure uitgevoerd strikt volgens de EU-regels - verklaart dat de minister van territoriale cohesie Claudio De Vincenti gisteren in de marge van een conferentie in Brindisi -i commissarissen hebben het Mise geformaliseerd een voorstel tot gunning. We weten dat het aanbod dat is het onderwerp van dit voorstel voor de award is een groot deel onder het profiel van de milieu-plan, het business plan, de sterkte van de financiële. Ik geloof - besloot hij - dat er voorwaarden voor een positieve oplossing ".

    Am Investco Italië is 85% in handen van ArcelorMittal, de eerste staalproducent ter wereld (in het eerste kwartaal van dit jaar produceerde 23,6 miljoen ton) en 15% door de Marcegaglia Group; indien toegekend zal de hoofdstad in te voeren, met inbegrip van Intesa Sanpaolo, met een aandeel van tussen de 5 en 10% (het vangen van het naar alle waarschijnlijkheid, volgens de eerste geruchten, van Mantua groep). Het team is van plan om te produceren met Ilva tot 9,5 miljoen ton afgewerkte producten (met inbegrip van 8 recht), waardoor de huidige productie tot 6 miljoen per jaar in 2018, met behulp van de drie hoogovens momenteel in dienst, met respect Degi Hague huidige normen; de afwerking capaciteit zal worden gemaximaliseerd tot 10 miljoen ton, met de steun van plakken en warmgewalste coils uit andere planten die eigendom zijn van ArcelorMittal in Europa. Op de lange termijn de primaire productie moeten, in Am bedoelingen, maximaal 8 miljoen, externe semi-inname.

    ANALYSE
    Ilva, hier zijn de twee aanbiedingen en de twee verschillende industriële programma's
    Om meer te weten
    In termen van de joint venture investering omvat een kapitaaluitgaven van meer dan een miljard in de milieusector, met het aanbieden van volledige dekking van de minerale parken. Ongeveer 1,5 miljard verwante industriële sfeer: investeringen plannen om de vertraagde onderhoud, alsmede een programma voor investeringen in de hoogoven en productie-installaties, zoals de herbouw van de binnenvoering herstellen 5. Het team is van plan dell'afo Taranto een onderzoeks- en ontwikkelingscentrum te lokaliseren met een initiële investering van 10 miljoen.

    De AcciaItalia van plan in plaats van plan om 10 miljoen ton staal, zes hoogoven, nog eens 4 miljoen elektrische ovens, geladen met DRI produceren.

    Vandaag de dag, ondertussen, zal naar verwachting op een pastoraal bezoek aan de fabriek Ilva Cornigliano Papa Francesco: er is niet een mis, noch een gebed, maar er zal vragen en antwoorden tussen de paus en de werknemers.
  2. Archie Steelman 28 mei 2017 18:07
    Taranto chiede garanzie sui progetti
    –di Domenico Palmiotti 28 maggio 2017
    Ilva a Taranto (Ansa)
    Ilva a Taranto (Ansa)
    In una città che si appresta al voto con 10 candidati sindaco e 37 liste, il fatto che la cordata Arcelor Mittal-Marcegaglia sia molto vicina all’aggiudicazione dell’Ilva suscita prudente attesa. Forse, vista l’enfasi data al tema della decarbonizzazione, col governatore della Regione Puglia, Michele Emiliano, che ne ha fatto una bandiera, ci si aspettava che prevalesse la cordata con Jindal e Cassa depositi e prestiti proprio perchè annunciava una svolta produttiva basata sul ricorso al gas in alternativa al carbone.

    Ma la scelta diversa fatta dai commissari Ilva e ora proposta al Mise, non è avversata, tranne quei settori radicali che hanno sempre detto no a prescindere all’acciaieria. Il «sentiment» prevalente della città, almeno nelle componenti dell’impresa e del mondo del lavoro, è positivo pur nella cautela. Se non altro perchè dopo quattro anni di commissariamento, si comincia a intravedere un cambiamento. «Abbiamo chiesto da tempo che l’Ilva vada nelle mani di un management esperto, competente, e che risponda ad una proprietà e ad un’azionista» osserva il presidente di Confindustria Taranto, Vincenzo Cesareo. «Si va verso la nomina del timoniere, finalmente, ed è un grande passo avanti, poi il giudizio lo daremo man mano che vedremo la rotta, la navigazione» osserva Antonio Talò, segretario Uilm Taranto.

    Il risanamento ambientale e la difesa dei posti di lavoro sono le priorità che in questo momento ribadisce Taranto. E il fatto che entrambi i gruppi abbiano proposto la copertura dei parchi minerali - la prescrizione principe dell’Aia del 2012 - rassicura, a patto, però, che i lavori stavolta si facciano per davvero. «Mai tifato per l’uno o per l’altro - commenta Valerio D'Alò, segretario Fim Cisl Taranto - perchè le valutazioni si fanno su un’unica base: quali sono i progetti industriali e ambientali, quali i tempi e i modi di realizzazione, quali le risorse che si mettono in gioco».

    Non abbassare l’asticella dei quasi 11mila posti di lavoro diretti, sottolinea la Fiom Cgil. Ma anche salvare e tutelare l’indotto che oggi esprime dai 2.500 ai 3mila addetti e presenta situazioni diversificate: mancanza di lavoro, carenze di servizi - che però spettano all’appaltatore, non all’Ilva -, stipendi non pagati o pagati in parte. Inoltre, se per l’Ilva la cassa integrazione straordinaria durerà sino alla fine dell’amministrazione straordinaria (tetto 3.300, 1.800-2.000 quelli coinvolti), nell’indotto, invece, osservano i sindacati, 800 persone sono «sospese» dal lavoro e gli ammortizzatori sociali vanno verso la scadenza. La necessità di un’attenzione all’indotto che rischia di collassare, è già stata posta al Governo. «Ma in prospettiva - osserva Cesareo - bisogna porsi anche l’esigenza di coinvolgere le imprese di Taranto nei lavori di cui il siderurgico ha bisogno». Altro nodo, i pagamenti dei crediti vantati dall’indotto prima dell’amministrazione straordinaria. «Sono 120-130 milioni - osserva Cesareo - e l’avere scelto l’offerta economicamente migliore ci dà qualche garanzia in più. Speriamo che a fine giugno si possa chiudere la definizione dello stato passivo per vedere la possibilità di una transazione».
  3. Archie Steelman 28 mei 2017 18:08
    Vertaling:
    Taranto wil garanties op projecten
    -to Domenico Palmiotti 28 mei 2017
    Ilva in Taranto (Ansa)
    Ilva in Taranto (Ansa)
    In een stad die is klaar om te stemmen met 10 kandidaten voor het burgemeesterschap en 37 lijsten, het feit dat het consortium Arcelor Mittal-Marcegaglia is zeer dicht Ilva de award beweegt voorzichtig wachten. Misschien, gezien de nadruk gelegd op de kwestie van koolstofarm maken, de gouverneur van de regio Puglia, Michele Emiliano, die een vlag gemaakt, werd verwacht dat het consortium de overhand met Jindal en de deposito's en leningen, alleen maar omdat ze aangekondigd een doorbraak productie op basis van gebruik van gas als alternatief voor steenkool.

    Maar de verschillende keuze van Ilva commissarissen en nu voorgesteld om Mise, is niet tegen, met uitzondering van die sectoren radicalen die altijd hebben gezegd, ongeacht de staalfabriek. Het "gevoel" die in de stad, in ieder geval in de onderneming componenten, en de wereld van het werk, is positief ondanks de voorzichtigheid. Als er niets anders, want na vier jaar van curatele, begint een verandering te zien. "We vroegen al enige tijd dat de Ilva gaan in de handen van een ervaren management, competent, en reageert op een woning en een aandeelhouder", zegt de voorzitter van Confindustria Taranto, Vincenzo Cesareo. "We zijn op weg naar de benoeming van de stuurman, ten slotte, en het is een grote stap voorwaarts, dan zullen we het oordeel geven als ze de route, de navigatie te zien", zegt Antonio Talò, secretaris Uilm Taranto.

    Het herstel van het milieu en de bescherming van de werkgelegenheid zijn de prioriteit op dit moment bevestigt Taranto. En het feit dat beide groepen de dekking van mineralen parken hebben voorgesteld - het recept Haag Prins 2012 - geruststelt, op voorwaarde echter dat het werk dat je voor echt doen deze tijd. "Ik heb nooit geworteld voor de ene of de andere - zegt Valerio D'Alo, secretaris Fim CISL Taranto - omdat de evaluaties worden gemaakt op dezelfde basis: wat zijn de industrie en milieu projecten, zoals het tijdstip en de wijze van tenuitvoerlegging zoals de middelen die in het spel worden gezet. "

    Laat de bar van bijna 11.000 directe arbeidsplaatsen niet te verlagen, wijst op de FIOM CGIL. Maar ook opslaan en beschermen van het anker is nu uitgedrukt door 2,500-3000 medewerkers en heeft gediversifieerd situaties: gebrek aan banen, gebrek aan diensten - die echter deel uitmaken van de aannemer, niet aan Ilva -, onbetaalde lonen of betaalde gedeeltelijk. Ook als Ilva voor de buitengewone ontslag zal duren tot het einde van buitengewoon beheer (3.300 dak, de betrokkenen 1800-2000), in de aanverwante sectoren, echter, observeren de vakbonden, 800 mensen zijn "opgeschort" van het werk en sociale vangnetten te gaan in de richting van de deadline. De behoefte aan aandacht voor de industrieën die dreigt in te storten, reeds is betaald aan de regering. "Maar in perspectief - op zoek Cesareo - we moeten ons ook afvragen de noodzaak om de bedrijven te betrekken bij Taranto werken waarvan de stalen nodig heeft." Een ander probleem is de betaling van vorderingen op de geïnduceerde eerste buitengewone administratie. "Ze zijn 120,000,000-130,000,000 - ziet Cesareo - en het kiezen van de economisch beste deal geeft ons wat extra garantie. Hopelijk aan het einde van juni is de definitie van de verplichtingen te sluiten om de mogelijkheid van een transactie te zien. "
  4. Archie Steelman 28 mei 2017 18:08
    Rush finale per l’Ilva ai privati
    • –di Matteo Meneghello

    • 28 maggio 2017
    Il giorno dopo il d-day dell’Ilva, le chiavi degli impianti tarantini sono ancora nelle mani dei commissari. Tra Am Investco Italy e l’Ilva c’è ancora da percorrere un ultimo miglio, rappresentato da un lungo elenco di passaggi formali e qualche ostacolo. Non c’è dubbio però che, con la decisione presentata venerdì, il futuro del primo gruppo siderurgico italiano sia ormai targato ArcelorMittal, il primo produttore d’acciaio del mondo.
    La marcia di avvicinamento all’Ilva potrà durare al massimo fino al 31 marzo dell’anno prossimo, data in cui, dopo la proroga accordata con la procedura, scadrà lla validità dell’offerta di Am (nella cordata, oltre ad ArcelorMittal, che possiede l’85%, anche Marcegaglia, con il 15%, e IntesaSanpaolo, che entrerà nei prossimi giorni ad aggiudicazione avvenuta, rilevando dal gruppo mantovano una quota tra il 5 e il 10 per cento). Il commissario Enrico Laghi, nell’ultima audizione alla Camera, aveva stimato in circa sei mesi il tempo necessario per perfezionare il programma di cessione delle attività, una volta individuato il partner ideale.
    L’iter è già partito. Lunedì è previsto il parere di competenza del Comitato di sorveglianza sull’istanza (contenente l’esito della valutazione relativa alle offerte) presentata venerdì dai tre commissari (il giudizio, secondo quanto si apprende da fonti vicine all’operazione, è stato unanime); entro la giornata il Comitato consegnerà al ministro dello Sviluppo Carlo Calenda le risultanze della gara. Martedì in tarda mattinata è fissato l’incontro tra Calenda e i rappresentanti sindacali: a valle di questo vertice si collocheranno le valutazioni del Mise e l’aggiudicazione, che avverrà per decreto.
    Una volta sancito questo passaggio formale, Am avrà trenta giorni per fare richiesta di una nuova Aia, sulla base del piano ambientale presentato con l’offerta definitiva: da lì in poi si dovrà attendere un massimo di altri sessanta giorni per pubblicare (non oltre il 30 settembre) il decreto ambientale della presidenza del consiglio dei ministri che fisserà la nuova Autorizzazione (si prevede un tetto della produzione a 6 milioni, con la possibilità di alzare il livello di produzione in seguito agli adempimenti ambientali). Prima, tra luglio e agosto, è prevista una consultazione pubblica sul piano ambientale.
    Prima dell’acquisto va anche definito l’accordo con i rappresentanti dei lavoratori (serve un’intesa sindacale e una sottoscrizione individuale di ogni dipendente per il passaggio dall’amministrazione straordinaria al nuovo proprietario). In parallelo, si siederanno al tavolo gli esperti legali, per negoziare e definire nei minimi dettagli il vero e proprio contratto di cessione (in una prima fase in affitto) degli asset in amministrazione straordinaria. Tutto quello che è stato proposto in sede di offerta dovrà essere disciplinato all’interno del contratto, comprese le garanzie concesse da Am nelle ultime settimane e legate al mantenimento del perimetro dell’offerta e connesse al «rischio antitrust». Questo è il passaggio più delicato, e investe direttamente l’istruttoria europea, che viaggerà in parallelo con la definizione del contratto, e che richiederà un minimo di 60 giorni se non ci saranno criticità (in caso di un allungamento dei tempi è comunque possibile porre la delibera antitrust come clausola sospensiva). A questo proposito, in una lettera dello scorso 10 aprile la direzione generale Competition della Commissione europea sottolinea il rischio di tempi lunghi per l’indagine su un’eventuale posizione dominante. ArcelorMittal, aggiungono poi i funzionari Ue, ha numerose attività in Europa, e non è possibile escludere a priori che con l’acquisizione di Ilva possa aumentare la sua posizione in alcuni mercati. I vertici del gruppo con sede in Lussemburgo hanno pubblicamente e a più riprese escluso il rischio di concentrazione, fornendo anche prove documentali, pur riconoscendo di essere vicini alla soglia in alcuni segmenti, come per esempio nello zincato. Spetterà all’Ue definire con esattezza il grado di concentrazione del gruppo nel «freddo» e stabilire se saranno necessari «rimedi» (e soprattutto se la «clausola di salvaguardia» ottenuta dai commissari, legata al perimetro di Ilva, comprenda anche asset già detenuti in Italia, come per esempio la Magona di Piombino, o controllati dai partner della cordata, come per esempio il sito di Ravenna del gruppo Marcegaglia). Per eludere il rischio di un verdetto antitrust sfavorevole, a detta di alcuni osservatori, ArcelorMittal potrebbe accettare di abbassare la sua quota in Am sotto la soglia del 51%, magari accogliendo nuovi partner. Si tratta di un’ipotesi che però al momento non trova conferma tra gli ambienti vicini alle cordate.
  5. Archie Steelman 28 mei 2017 18:09
    Vertaling:
    Final Rush voor Ilva aan particuliere
    • -to Matteo Meneghello
     
    • 28 mei 2017
    De dag na de D-Day ILVA Taranto plant van de sleutels zijn nog steeds in handen van de commissarissen. Onder Am Investco Italië en Ilva het is nog steeds een laatste mijl, vertegenwoordigd door een lange lijst van formele stappen en een aantal hindernissen te gaan. Er is geen twijfel echter dat, met het besluit op vrijdag, de toekomst van de eerste Italiaanse staalgroep weblog is nu ArcelorMittal, de grootste producent van staal in de wereld.
    De Ilva opmars zal duren tot uiterlijk 31 maart van volgend jaar, wanneer, na de door de procedure verleend extensie, zal het bod lla geldigheid van Am (vervallen in het consortium, evenals ArcelorMittal, die eigenaar is 85%, zelfs Marcegaglia, met 15%, en Intesa Sanpaolo, die zal komen in de komende dagen te kennen heeft plaatsgevonden, wijzend op de Mantua groep een aandeel van tussen de 5 en 10 procent). De commissaris Enrico Laghi, in de laatste hoorzitting in de Tweede Kamer, had in ongeveer zes maanden tijd naar schatting van de verkoop van activa programma te perfectioneren, wanneer je de ideale partner gevonden hebben.
    Het proces is al begonnen. Maandag wordt verwacht dat het advies van de bevoegdheid van de raad van commissarissen instantie (met de uitkomst van de waardering van aanbiedingen) presenteerde vrijdag door de drie commissarissen (het vonnis, volgens de rapporten van bronnen dicht bij de operatie, was unaniem); tot de dag dat de commissie zal leveren aan de Minister van Ontwikkelingssamenwerking Carlo Calenda de resultaten van de race. Dinsdag late ochtend het vast de ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de vakbonden en Calenda: stroomafwaarts van deze top zal de feedback van Mise en de prijs, die zal gebeuren bij decreet te rangschikken.
    Eenmaal gevestigd deze formele stap zal Am dertig dagen de tijd om een ??aanvraag voor een nieuw 's-Gravenhage, op basis van het milieuplan gepresenteerd met de laatste aanbieding: vanaf dan moet je een nieuwe periode van maximaal zestig dagen wachten om te publiceren (uiterlijk 30 september) milieu-besluit van het voorzitterschap van de Raad van ministers dat de nieuwe vergunning wordt ingesteld (de verwachting is een productie-plafond van 6 miljoen, met de mogelijkheid van het verhogen van het niveau van de productie als gevolg van milieu-eisen). In de eerste plaats tussen juli en augustus, zal er een openbare raadpleging over de milieu-niveau.
    Voordat het gaat ook wel de overeenkomst met vertegenwoordigers van de werknemers (vakbonden akkoord en dient een individueel abonnement voor elke werknemer voor de passage door de buitengewone aan de nieuwe eigenaar). Tegelijkertijd zullen we zitten aan de tafel om juridische experts, om te onderhandelen en te definiëren in het kleinste detail de eigenlijke verkoop overeenkomst (in een eerste fase in de huur) van de activa onder curatele. Alles wat tijdens het bod werd voorgesteld moet worden geregeld in het contract, met inbegrip van garanties die ik in de afgelopen weken en in verband met het onderhoud van de levering omtrek en aangesloten op "antitrust risico's." Dit is de meest delicate fase, en investeert direct het Europees onderzoek, dat in parallel zal reizen met de definitie van het contract, en zal een minimum van 60 dagen nodig hebben als er geen kritische punten (in het geval van een verlenging van de tijd kunt u nog steeds vragen antitrust besluit als een opschortingsclausule). In dit opzicht, in een brief van vorig april 10 het directoraat-generaal Concurrentie van de Europese Commissie wijst op het risico van een lange tijd voor het onderzoek van een eventuele machtspositie. ArcelorMittal, vervolgens toegevoegd EU-ambtenaren, heeft tal van activiteiten in Europa, en je kan niet worden uitgesloten dat de overname van Ilva haar positie in bepaalde markten kan verhogen. De hoekpunten van de groep met zetel in Luxemburg hebben in het openbaar en bij verschillende gelegenheden met uitzondering van het risico van concentratie, terwijl ook het verstrekken van bewijsstukken, maar erkent in de buurt van de drempel in een aantal segmenten, zoals bijvoorbeeld in de verzinkte te zijn. Het zal voor de EU om nauwkeurig de mate van concentratie van de groep in de "koude" te definiëren en zal nodig zijn om te bepalen of "middelen" (en vooral als de 'vrijwaringsclausule', verkregen door de commissarissen, gekoppeld aan de omtrek van ILVA, ook activa die reeds in het bezit in Italië, zoals de Magona Piombino, of worden gecontroleerd door het consortium partners, zoals de Ravenna site van de Marcegaglia groep). Om het risico van een ongunstige antitrust uitspraak te omzeilen, volgens sommige waarnemers zou ArcelorMittal akkoord met zijn belang in Am verlagen beneden de 51% -drempel, misschien door het accepteren van nieuwe partners. Het is een hypothese, maar op dit moment niet bevestigd onder kringen dicht bij het touw teams.
  6. Archie Steelman 28 mei 2017 18:18
    L’Ilva non è stata venduta: Am Investco Italy è solo la scelta dei commissari. La gara finirà a dicembre (forse)
    di Gianmario Leone - 26 maggio 2017 0
    CONDIVIDI Facebook Twitter

    Forse è meglio fare subito qualche precisazione in merito a quanto sta accadendo nelle ultime ore sulla gara di vendita degli asset industriali del gruppo Ilva. Che non si è affatto conclusa, ma ha solo terminato una parte del suo percorso. Al termine del quale, per il momento, una cordata è in vantaggio rispetto ad un’altra. Tutto qui.

    Se questa città fatta di un esercito di tuttologi, che dal 26 luglio 2012 non vede altro che accrescere le sue fila giorno dopo giorno quando prima di quella fatidica data non solo stati altro che un esercito di dormiente, avesse anche solo distrattamente letto, almeno una volta, il bando di gara di vendita redatto dai tre commissari straordinari dell’Ilva in Amministrazione Straordinaria, lo saprebbe senza alcun dubbio. Ed eviterebbe di straparlare, per l’ennesima volta, di argomenti di cui non ha mai saputo e capito nulla. Ma tant’è.

    Dunque, cosa sarebbe accaduto oggi? Semplicemente questo: che “i commissari hanno presentato al Comitato di sorveglianza i risultati della gara e la loro proposta di aggiudicazione“. In pratica, per essere ancora più chiari, questa prima parte della gara di vendita del gruppo Ilva se l’è aggiudicata il gruppo Am Investco Italy composto dal colosso dell’acciaio ArcelorMittal e dal gruppo italiano Marcegaglia: ai quali si aggiungerà, nel caso in cui alla fine dell’intero percorso di vendita la cordata in questione risulti la vincitrice, anche l’istituto di credito italiano Intesa San Paolo, come partner finanziario.

    La scelta dei commissari straordinari di Ilva non giunge né improvvisa, né peregrina. In ambiti finanziari e del settore dell’acciaio, da tempo si sa che l’offerta di Am Investco Italy è più forte da un punto di vista prettamente industriale, economico (che nel caso di Mittal è del 50% superiore rispetto a quella di Jindal e dei suoi soci) e di mercato rispetto a quella presentata dalla cordata AcciaItalia (composta dal gruppo Arvedi, dalla holding DelFin del gruppo Luxottica, di Cassa Depositi e Prestiti e dal colosso indiano dell’acciaio Jindal). Dunque, una scelta prevista e prevedibile. Per questo il punteggio maggiore dei commissari straordinari è andato alla cordata Am Investco.

    Ora la palla passa di fatto a Roma, e quindi al ministero dello Sviluppo economico prima e a quello dell’Ambiente poi. Con alla fine del percorso l’ultimo ostacolo, quell’Antitrust europeo (che per molti lavora da sempre per la difesa dell’acciaio tedesco) che già da mesi ha fatto capire che farà di tutto per impedire che il futuro proprietario dell’Ilva possa anche solo rischiare di sforare il 40% delle quote di mercato del settore dell’acciaio, come previsto dalla legge.

    Le prossime tappe del percorso di gara saranno le seguenti. Martedì a Roma, il ministro dello Sviluppo Economico Carlo Calenda ha convocato alle ore 12.15 presso gli uffici del ministero i segretari generali di Fim, Fiom e Uilm, Ugl Metalmeccanici, Cgil, Cisl e Uil per “comunicare lo stato di attuazione – si legge nel documento inviato ai sindacati – della procedura relativa alla cessione degli impianti Ilva“. All’incontro saranno presenti anche il vice ministro Teresa Bellanova e i commissari straordinari dell’Ilva Piero Gnudi, Corrado Carrubba ed Enrico Laghi. Il ministro dello Sviluppo economico procederà quindi alla valutazione della proposta e assumerà le proprie determinazioni dopo l’incontro con i sindacati.

    Successivamente, scatterà un periodo di 30 giorni per verificare la rispondenza del piano ambientale presentato dall’azienda assegnataria alle indicazioni del ministero dell’Ambiente, rispetto alle prescrizioni presenti nel Piano Ambientale, che entro l’autunno emetterà un proprio decreto. Dopo di che, scatterà l’esecutività del contratto di acquisizione. A condizione però, che il vincitore della gara passi il vaglio dell’Antitrust europeo. Se non ci saranno problemi, il via libera di Bruxelles arriverà entro 25 giorni lavorativi dalla notifica, come stabilito dalla procedura. Se il caso dovesse essere più complicato, scatterebbe una seconda fase, che può arrivare fino a oltre 100 giorni lavorativi.

    L’aggiudicazione di Ilva non è ancora avvenuta. L’Ilva non è stata venduta. State calmi e in silenzio, se potete.
  7. Archie Steelman 28 mei 2017 18:19
    Ilva is niet verkocht: Am Investco Italië is slechts de keuze van de commissarissen. De race zal eindigen in december (misschien)
    Gianmario Leone - 26 mei 2017 0
    SHARE Facebook Twitter

    Misschien is het beter om wat meer duidelijkheid over wat er gebeurt in het laatste uur race op de verkoop van industriële activa van het concern Ilva meteen doen. Dat is niet nog lang niet voorbij, maar is slechts een deel van zijn pad afgerond. Aan het einde waarvan, op dit moment, een consortium stond ten opzichte van elkaar. Dat is het.

    Als deze stad maakte een leger van spin doctors, die sinds 26 juli 2012 ziet niets, maar verhogen de gelederen elke dag als voor die noodlottige dag niet alleen meer geweest dan een leger van slaper, maar hij terloops te lezen, ten minste één een keer, de verkoop offerte door de drie bijzondere commissarissen van Ilva onder buitengewoon beheer getrokken, zou weten zonder enige twijfel. En het zou straparlare vermijden, voor de zoveelste keer, de onderwerpen die hij nooit gekend en begrepen niets. Maar hoe dan ook.

    Dus wat zou vandaag gebeuren? Eenvoudig dit: dat "de commissarissen aan het toezichtcomité voorgelegd van de resultaten van de race en hun award voorstel". In de praktijk, om precies te zijn, dit eerste deel van de race De verkoop van de Ilva-groep werd gewonnen door de Verenigde Am Investco groep bestaande uit staalgigant ArcelorMittal en de Italiaanse Marcegaglia: waaraan zal worden toegevoegd, indien waarbij uiteindelijk de hele verkoop pad betrokken consortium, is de winnaar, met inbegrip van de Italiaanse bank Intesa San Paolo, als financiële partner.

    De keuze van de buitengewone commissarissen Ilva niet noch plotselinge noch vergezocht bereiken. Op financieel gebied en de staalindustrie, is het al lang bekend dat het aanbod van Am Investco Italië sterker is van een puur industrieel, economisch oogpunt (die in het geval van Mittal is 50% hoger dan die van Jindal en zijn medewerkers) en op de markt dan dat die door het consortium AcciaItalia (samengesteld uit de Arvedi groep, het houden DelFin van Luxottica groep, Cassa Depositi e Prestiti en de Indiase staalgigant Jindal). Daarom is een keuze verwacht en voorspelbaar. Hiervoor wordt de hoogste score van de speciale commissarissen ging hij naar het touw Am Investco.

    De bewijslast is nu in feite in Rome, en vervolgens naar het Ministerie van Economische Ontwikkeling en daarvoor vervolgens Milieu. Met het einde van de cursus is de laatste hindernis, de Europese quell'Antitrust (die voor velen heeft altijd gewerkt voor de Duitse staal) verdediging maandenlang liet doorschemeren dat hij alles zal doen om de toekomstige eigenaar te voorkomen kan Ilva zelfs riskeren tot 40% van het marktaandeel staalindustrie overschrijden, zoals vereist door de wet.

    De volgende fase van de wedstrijd is als volgt. Dinsdag in Rome, de minister van Economische Carlo Calenda Development bijeengeroepen om 12.15 uur ten kantore van de procureur-generaal secretarissen van Fim, Fiom en Uilm, UGL metaalarbeiders, CGIL, CISL en UIL aan "communiceren van de status van de uitvoering - leest de document verzonden naar de vakbonden - de procedure voor de verkoop van de Ilva plant". De bijeenkomst zal worden bijgewoond door de vice-minister Teresa Bellanova en de bijzondere commissarissen Ilva Piero Gnudi, Corrado Carrubba en Enrico Laghi. De minister van Economische Ontwikkeling zal dan overgaan tot de evaluatie van het voorstel en nemen hun beslissingen na een ontmoeting met de vakbonden.

    Vervolgens leidde tot een periode van 30 dagen voor het controleren van de naleving van de milieu-plan dat de overnemer van de instructies van het ministerie, vergeleken met de eisen in de Environmental Plan, dat in het najaar kwestie een besluit. Daarna zal hij de uitvoerbaarheid van de overname-overeenkomst te starten. Op voorwaarde echter dat de winnaar van de race afstand de Europese antitrust-onderzoek. Als er geen problemen zijn, zullen de Vrije Universiteit van Brussel route komen binnen 25 werkdagen na de kennisgeving, zoals vereist door de procedure. Als het geval is ingewikkelder te zijn, zou het van kracht worden van een tweede fase, die kan oplopen tot meer dan 100 dagen.

    De toekenning van Ilva nog niet heeft plaatsgevonden. Ilva niet is verkocht. Blijf kalm en rustig, als je kunt.
  8. Archie Steelman 28 mei 2017 18:21
    Ilva, commissari unanimi su scelta ArcelorMittal-Marcegaglia. De Vincenti: “Siamo sulla buona strada”
    di Redazione - 27 maggio 2017 0 Corrie di Taranto
    CONDIVIDI Facebook Twitter

    Per il ministro del Mezzogiorno, Claudio De Vincenti, “sono positivi i piani industriale e ambientale” presentati nella proposta di acquisto dell’Ilva dalla cordata ArcelorMittal-Marcegaglia, e “nell’insieme credo che siamo su una buona strada“. De Vincenti ne ha parlato con i giornalisti, oggi a Bari a margine di un incontro sullo stato di avanzamento del Patto per la città metropolitana di Bari come riferisce l’ANSA, precisando che l’offerta “viene valutata in base ai criteri messi a base di gara, che riguardano oltre che l’offerta economica, anche il piano ambientale e il piano industriale. I commissari hanno trasmesso la loro proposta con le loro valutazioni. Il piano ambientale e il piano industriale sono positivi. E adesso vedremo. Martedì – ha ricordato De Vincenti – ci sarà l’incontro tra il ministro dello Sviluppo economico e i sindacati, in cui il ministro esporrà i contenuti dell’offerta. Nell’insieme – ha concluso – credo che siamo su una buona a strada“.

    (leggi anche www.corriereditaranto.it/2017/05/26/l...

    La possibilità di un processo di decarbonizzazione dell’Ilva di Taranto come proposto dal governatore pugliese, Michele Emiliano, non è esclusa anche se la cordata Arcelor Mittel-Marcegalgia dovesse aggiudicarsi l’acquisto del siderurgico ha detto il ministro per il Mezzogiorno. Con questa aggiudicazione la decarbonizzazione sarebbe archiviata?, è stato chiesto al ministro. “No – ha risposto De Vincenti – perché anche nella offerta che viene proposta come aggiudicataria dai commissari, è prevista la valutazione dell’utilizzo della tecnologia Dri (preridotto), e quindi sarà portata avanti questa valutazione e si vedrà. Esattamente – ha concluso – come si era già definito a suo tempo“.

    È stata unanime la scelta dei tre commissari dell’Ilva che ha premiato Am Investco Italy, il consorzio che fa capo a Arcelor Mittal-Marcegaglia. È quanto trapela da fonti vicine all’operazione riportare dall’ANSA. Le risultanze della gara saranno consegnate entro lunedì dal Consiglio di sorveglianza del Mise al ministro Calenda. Si tratta dell’ultimo atto formale prima della decisione finale che spetta al ministro dello Sviluppo Economico e che sarà presa a valle dell’incontro con i sindacati previsto per il 30 maggio. Intanto filtrano dettagli sugli ultimi atti del processo di gara. I commissari hanno lavorato l’intera settimana ad esaminare i documenti degli advisor finanziari e tecnici sul piano industriale e su quello ambientale. Una mole di documenti che sono stati esaminati confrontando le offerte e valutando la credibilità dei progetti messi in campo da Am Investco e Acciaitalia. Progetti che valutano Ilva come un asset importante in grado di produrre reddito e occupare nuove aree di mercato. I commissari si sono trovati sempre d’accordo nell’attribuire i punteggi e alla fine, ieri, all’unanimità hanno definito la graduatoria che ha premiato la cordata Arcelor Mittal-Marcegaglia. A quanto si apprende non c’è mai stato bisogno di votare e nel documento finale consegnato al Mise ci sono le firme di Gnudi, Laghi e Carruba.
  9. Archie Steelman 28 mei 2017 18:22
    Ilva, commissarissen unaniem ArcelorMittal-Marcegaglia keuze. De Vincenti: "We liggen op koers"
    Redactie - 27 mei 2017 0 Corriere di Taranto
    SHARE Facebook Twitter

    Om de minister van het Zuiden, Claudio De Vincenti, "zijn positief gestemd over de industriële en milieuplannen" gepresenteerd in het bod door het consortium Ilva ArcelorMittal-Marcegaglia, en "de hele Ik denk dat we op een goede weg." De Vincenti sprak met verslaggevers vandaag in Bari in de marge van een vergadering over de voortgang van het Verbond voor de stad Bari ondergronds zoals gerapporteerd door ANSA, eraan toevoegend dat het aanbod "wordt geëvalueerd op basis van criteria ontwikkeld op basis ras, die betrekking hebben op niet alleen de economische offertes, zelfs de milieu-plan en het businessplan. De commissarissen hebben hun voorstel met hun evaluaties. De milieu-plan en het businessplan zijn positief. En nu zullen we zien. Dinsdag - zei De Vincenti - zal er een ontmoeting tussen de minister van Economische Ontwikkeling en vakbonden, waarin de minister de inhoud van het biedingsbericht zal blootstellen zijn. Algemeen - besloot hij - ik denk dat we op een goede weg ".

    (Zie ook www.corriereditaranto.it/2017/05/26/l... /)

    De mogelijkheid van een koolstofvrij proces Ilva Taranto zoals voorgesteld door de gouverneur van Puglia, Michele Emiliano, is niet uitgesloten, zelfs als het consortium Arcelor Mittel-Marcegalgia waren om de aankoop van staal clinch zei minister voor het Zuid. Met deze prijs koolstofvrij zouden worden gearchiveerd?, Vroeg hij aan de minister. "Nee - antwoordde zij De Vincenti - want zelfs in het aanbod dat als de begunstigde door de commissarissen wordt voorgesteld, zal naar verwachting het gebruik van Dri-technologie (DRI) te evalueren, en dan zal deze evaluatie worden uitgevoerd en we zullen zien. Precies - besloot hij - zoals reeds omschreven in zijn tijd".

    Het was de unanieme keuze van de drie commissarissen die Ilva Am Investco Italië, het consortium onder leiding van Mittal-Arcelor Marcegaglia toegekend. Dit is wat er gebeurt van bronnen dicht bij het bedrijf terug door ANSA. De resultaten van de wedstrijd zal worden geleverd door maandag, de Raad van Commissarissen van Mise Minister Calenda. Dit is de laatste formele handeling voordat een definitief besluit is aan de minister van Economische Ontwikkeling en zal tijdens de vergadering dal te nemen met de vakbonden gepland voor 30 mei. Ondertussen filter details over de laatste handelingen van het aanbestedingsproces. De commissarissen hebben gewerkt de hele week tot de documenten van de financiële en technische adviseur voor de industrie en op het vlak van milieu te onderzoeken. Een massa van documenten die door het vergelijken en evalueren van de geloofwaardigheid van de projecten opstelde door Investco en Acciaitalia Am hebben onderzocht. Projecten die Ilva beoordelen als een belangrijke troef die inkomsten kunnen genereren en bezetten nieuwe marktgebieden. De commissarissen hebben altijd het akkoord is de scores en tot slot, gisteren unaniem gedefinieerd de ranking dat het consortium Arcelor Mittal-Marcegaglia bekroond werd. Van wat we geleerd was er nooit een behoefte om te stemmen en in het slotdocument geleverd aan de Mise zijn er de handtekeningen van Gnudi, meren en hazelnoten.
  10. Archie Steelman 28 mei 2017 18:31
    28 maggio 2017
    Ilva, ecco il piano per Genova e Novi
    Gilda Ferrari

    Newsletter Il Secolo XIX

    Vendita dell’Ilva, scelta l’offerta di ArcelorMittal
    Genova - La cordata che è prossima ad aggiudicarsi l’Ilva punta sugli stabilimenti di Genova e Novi. Am Investco Italy ha in progetto di fare investimenti per 50 milioni sugli impianti liguri e piemontesi. Oltre agli interventi di ammodernamento dei macchinari è previsto lo sviluppo «di nuovi prodotti per le costruzioni, di acciai alto-resistenziali per il settore auto» e, su Cornigliano, «della banda stagnata per la passivazione senza cromo».

    Il piano industriale stilato dal tandem ArcelorMittal - Marcegaglia (cui si affiancherà Intesa Sanpaolo come partner finanziario) prevede investimenti complessivi per 2,3-2,5 miliardi sui tre siti del gruppo. La metà delle risorse (1,1 miliardi) saranno assorbite dalle misure di ambientalizzazione su Taranto.

    Un altro miliardo abbondante è invece destinato alla manutenzione, ammodernamento e rilancio degli asset del gruppo, ma anche in questo caso il sito pugliese, dove gli impianti versano in pessime condizioni, assorbirà gran parte del budget.

    Da quanto ricostruito dal Secolo XIX, tuttavia, in termini di rilancio dell’Ilva sul mercato un ruolo importante lo giocheranno Cornigliano e Novi, cioè le produzioni a maggiore valore aggiunto, che generano il 70% della redditività dell’azienda.

    Il piano industriale del tandem ArcelorMittal-Marcegaglia prevede a Genova e in Piemonte «un ulteriore sviluppo dei prodotti ad alto valore. - spiega una fonte vicina al dossier - Oltre agli interventi di ammodernamento, ad esempio sul decatreno di Cornigliano, è previsto lo sviluppo di nuovi prodotti destinati alle costruzioni, di acciai alto-resistenziali per il settore auto e, sempre a Genova, della banda stagnata per la passivazione senza cromo. A Novi sarà inoltre attivata una nuova linea di organic coating . Gli investimenti previsti ammontano a 50 milioni».

    Una fonte tecnica osserva: «Novi produce già per l’industria automobilistica e conta su un decatreno che è tra i migliori d’Europa. A Cornigliano le linee di zincatura sono buone e recenti. Entrambi gli stabilimenti sono destinati a produrre di più con l’arrivo di ArcelorMittal, soprattutto se saranno alimentati anche da coils in arrivo da altri impianti europei del gruppo».

    Bruno Manganaro, segretario della Fiom Cgil a Genova, spiega che a Genova «gli impianti marciano a circa due terzi della loro capacità produttiva. Il fatto che lo stabilimento ligure possa essere alimentato con i coils di Fos sur Mer, come dichiarato da ArcelorMittal, è una buona notizia. Ci preoccupa invece la situazione della banda stagnata: l’impianto è in funzione ma è datato, andrebbe sostituito con uno nuovo, ma si tratta di un investimento di 120-150 milioni di euro».

    Genova e Novi hanno in organico 1.500 e 600 addetti e già oggi operano come uno stabilimento unico, sotto la direzione di Giuseppe Frustaci. I coils arrivano da Taranto via mare: in parte vengono lavorati sulle linee di zincatura e banda stagnata di Cornigliano e in parte raggiungono Novi via treno. Genova ha una capacità produttiva nominale pari a 1,5 milioni di tonnellate annue di prodotto finito, a Novi la capacità produttiva è di 2 milioni di tonnellate. Martedì il ministro dello Sviluppo economico Carlo Calenda e i commissari Enrico Laghi, Piero Gnudi e Corrado Carrubba incontreranno i sindacati: in quell’occasione dovrebbe essere illustrato il piano con i numeri.

    Rispetto alla sconfitta AcciaItalia emerge intanto che la scelta dei commissari è caduta su Am Investco Italy all’unanimità. I risultati della gara saranno consegnati entro lunedì dal Consiglio di sorveglianza del Mise a Calenda. È l’ultimo atto formale prima della decisione finale che spetta al governo e che sarà presa a valle dell’incontro con i sindacati. I commissari hanno lavorato a esaminare i documenti degli advisor finanziari e tecnici sul piano industriale e su quello ambientale: una mole di documenti che sono stati esaminati confrontando le offerte e valutando la credibilità dei progetti messi in campo dai due pretendenti. «I commissari - dice una fonte - si sono trovati sempre d’accordo nell’attribuire i punteggi e alla fine, all’unanimità, hanno definito la graduatoria che ha premiato la cordata ArcelorMittal - Marcegaglia».
  11. Archie Steelman 28 mei 2017 18:32
    Vertaling:
    28 mei 2017
    Ilva, hier is het plan voor Genua en Novi
    Gilda Ferrari

    Nieuwsbrief Il Secolo XIX

    Verkoop van Ilva, het kiezen van het aanbod van ArcelorMittal
    Genoa - Het consortium, dat is om de volgende Ilva topje van de locaties in Genua en Novi winnen. Am Investco Italië is van plan om de investeringen van 50 miljoen te verdienen op Ligurië en Piemonte planten. In aanvulling op de machinerie van de modernisering werk is het de bedoeling de ontwikkeling van "nieuwe producten voor gebouwen, hoge sterkte staal voor de auto-industrie", en op Cornigliano, "blik voor het passiveren zonder chroom."

    Het business plan opgesteld door ArcelorMittal tandem opgestelde - Marcegaglia (die door Intesa Sanpaolo als financiële partner zal worden samengevoegd) zullen de investeringen van 2,3000000000-2,5000000000 op de drie locaties van de groep vereisen. De helft van de middelen (1,1 miljard euro) zal worden geabsorbeerd door de milieu-maatregelen tot verbetering van Taranto.

    Een andere overvloedige miljard is een hulpmiddel voor het onderhoud, de modernisering en de revitalisering van de activa van de groep, maar in dit geval de Apulische site, waar voorzieningen zijn in verval, zal een groot deel van de begroting op te vangen.

    Hoe het herbouwd uit de negentiende eeuw, maar in termen van Ilva opleving op de markt een belangrijke rol zal Cornigliano en Novi, dat wil zeggen de hogere toegevoegde waarde producten, die 70% van de winstgevendheid van de onderneming te genereren spelen.

    Het ondernemingsplan van ArcelorMittal-tandem Marcegaglia verwacht naar Genua en Piemonte "verdere ontwikkeling van hoogwaardige producten. - aldus een bron dicht bij het dossier - In aanvulling op de modernisering, zoals de decatreno Cornigliano, het is de bedoeling om nieuwe producten te ontwikkelen voor de bouw, hoge sterkte staal voor de auto en de industrie altijd in Genua, blik voor de passiveringslaag zonder chroom. Novi zal ook geactiveerd een nieuwe lijn van organische bekledingen. De geplande investeringen oplopen tot 50 miljoen euro. "

    Een techniek bron merkt op: "Novi produceert al voor de automobielindustrie en rekent op een decatreno die behoort tot de beste in Europa. Een Cornigliano verzinken lijnen zijn goed en recent. Beide planten zijn bedoeld om meer te produceren met de komst van ArcelorMittal, vooral als ze ook worden gevoed door inkomende coils uit andere Europese fabrieken van de groep. "

    Bruno Manganaro, secretaris FIOM CGIL Genua, legt uit dat in Genua "de mars planten tot ongeveer tweederde van hun productiecapaciteit. Het feit dat de Ligurische schikking kan worden gevoed met rollen van Fos-sur-Mer, zoals door ArcelorMittal, is goed nieuws. In plaats daarvan, we zijn bezorgd over de situatie van blik: de plant loopt, maar is gedateerd, moet worden vervangen door een nieuwe, maar het is een 120-150.000.000 euro investering ".

    Genua en Novi hebben organisch 1.500 en 600 medewerkers en die reeds actief zijn als een enkele vestiging, onder leiding van Giuseppe Frustaci. De spoelen zijn afkomstig uit Taranto over zee: sommige worden gewerkt aan verzinken lijnen en blik Cornigliano en deels Novi te bereiken met de trein. Genua heeft een nominale productiecapaciteit van 1,5 miljoen ton eindproducten per jaar, in Novi productiecapaciteit is 2 miljoen ton. Op dinsdag, de minister van Economische Ontwikkeling Carlo Calenda, en de Enrico Laghi commissarissen, Piero Gnudi en Corrado Carrubba een ontmoeting met de vakbonden op dat moment moet worden aangetoond dat het plan met getallen.

    Vergeleken met AcciaItalia nederlaag naar voren, terwijl de commissarissen keuze op Am Investco Italië viel unaniem. De resultaten van de aanbesteding zal worden geleverd door maandag, de Raad van Commissarissen van Mise Calenda. Het is de laatste formele handeling voordat de uiteindelijke beslissing is aan de overheid en die zullen worden genomen tijdens de vergadering vallei met de vakbonden. De commissarissen hebben gewerkt om de documenten van de financiële en technische adviseur voor de industrie en op het milieuplan onderzoeken: een massa van documenten die door het vergelijken en evalueren van de geloofwaardigheid van de projecten opgezet door de twee vrijers hebben onderzocht. "De commissarissen - zegt een bron - hebben altijd het akkoord is de scores en tenslotte, met eenparigheid van stemmen, hebben de rangorde waarin het consortium ArcelorMittal toegekend gedefinieerd - Marcegaglia'.
  12. Archie Steelman 28 mei 2017 18:39
    Vendita dell’Ilva, scelta l’offerta di ArcelorMittal
    Gilda Ferrari

    Newsletter Il Secolo XIX

    Genova - Un miliardo e 800 milioni per comprare gli stabilimenti di Genova, Taranto e Novi Ligure. Due miliardi e 300 milioni da investire sugli impianti - distribuendo 1,1 miliardi sulle misure ambientali a Taranto e 1,2 miliardi sugli interventi industriali di manutenzione e rilancio di altoforni e macchinari nei tre siti. Linee di credito garantite dalle banche per 5 miliardi di euro. Una produzione complessiva che a regime sfiorerà i 10 milioni di tonnellate, di cui una parte, prima 4 milioni e poi progressivamente a scendere verso i 2 milioni, realizzate attraverso l’immissione di bramme e coils prodotti da altri stabilimenti europei.
    Am Investco Italy, tandem composto dal gigante mondiale della siderurgia ArcelorMittal e dal gruppo Marcegaglia cui si affiancherà Intesa Sanpaolo come partner finanziario, è prossima ad aggiudicarsi Ilva, la spina dorsale siderurgica italiana. AcciaItalia, la cordata composta dal gruppo indiano Jindal, Cassa depositi e prestiti, Arvedi e Delfin arriva seconda e quindi perde la partita.
    La scelta
    I commissari Enrico Laghi, Piero Gnudi e Corrado Carrubba hanno presentato al Comitato di sorveglianza del ministero dello Sviluppo economico i risultati della gara e la loro proposta di aggiudicazione.
    «La valutazione delle offerte - spiegano - è stata elaborata sulla base di cinque elementi: piano industriale articolato a sua volta in sub elementi predeterminati; piano ambientale anch’esso articolato in sub elementi predeterminati; impiego di risorse pubbliche per investimenti ambientali nei limiti consentiti dalla normativa nazionale e comunitaria; canone di affitto e prezzo di acquisto». Com’è noto, la vendita dell’Ilva prevede un iniziale periodo in affitto (12 mesi) prima di procedere al perfezionamento della compravendita degli impianti.
    Le prossime tappe
    A breve dovrebbe arrivare la valutazione del Comitato di sorveglianza, ma sarà poi il Mise a sancire la scelta attraverso un decreto. Successivamente scatterà un periodo di 30 giorni per verificare la rispondenza del piano ambientale presentato dalla cordata assegnataria alle indicazioni del ministero dell’Ambiente, che entro l’autunno emetterà un proprio decreto. Solo a quel punto scatterà l’esecutività del contratto di acquisizione, a condizione che il vincitore della gara passi il vaglio dell’antitrust europeo.
    Se non ci saranno problemi, il via libera di Bruxelles arriverà entro 25 giorni lavorativi dalla notifica, come vuole la procedura. Se il caso dovesse essere più complicato, scatterebbe una seconda fase, che può durare fino a oltre cento giorni lavorativi.
    Svolta storica
    Dopo 10 decreti governativi che hanno guidato la transizione del gruppo garantendo occupazione, ammortizzatori sociali e poco meno di 6 milioni di tonnellate prodotte l’anno, Ilva si appresta a tornare privata. A meno che la politica non riservi sorprese, vince la soluzione di mercato rispetto a quella dirigista. Insieme all’italiana Marcegaglia, vince ArcelorMittal, il gigante mondiale dell’acciaio che con una proposta industriale moderna ma tradizionale ha saputo competere giocando la carta del prezzo e del partner finanziario Intesa. Perde AcciaItalia, la cordata costruita un pezzo alla volta dal governo Renzi che ha coinvolto l’indiana Jindal (dopo l’uscita di scena del gruppo turco Erdermir), Cdp, il cavalier Arvedi e la Delfin di Leonardo del Vecchio. E insieme ad AcciaItalia tramonta il sogno di un progetto sulla carta radicalmente innovativo, fatto di preridotto e di forni elettrici, di piena occupazione e di cielo sempre più blu su Taranto.
    La siderurgia italiana balza così nella sua quarta vita, tornando privata dopo la gestione commissariale, i vent’anni passati sotto la proprietà della famiglia Riva, dopo l’era statale Italsider dell’Iri.
    Il piano industriale
    Da quanto ricostruito dal Secolo XIX, Am Investco Italy si sarebbe impegnata «a non modificare il perimetro delle attività italiane di Ilva nonché i livelli produttivi e occupazionali a fronte di eventuali rimedi richiesti dall’antitrust europeo». Il piano prevede poi per Taranto «la copertura completa dei parchi minerali e fossili» così come impone dall’Aia. Prevista anche la ristrutturazione e riattivazione di afo5, il più grande altoforno del sito pugliese. A Genova e Novi Ligure ArcelorMittal intende «sfruttare al massimo della capacità gli impianti presenti», ma non ha in progetto investimenti in nuove linee nel medio periodo. Geert Van Poelvoorde, a.d. di ArcelorMittal Europe, al Secolo XIX ha spiegato che il vicino stabilimento francese di Fos sur Mer «non presenta alcun tipo di soprapposizione con gli impianti di Genova. Le sovrapposizioni sono zero. - ha detto il manager - Anzi, prevedo che Genova potrà essere alimentata da Fos sur Mer».
    Le reazioni
    Il ministro per la Coesione territoriale Claudio De Vincenti parla di «ottima offerta sotto il profilo del piano ambientale, del piano industriale, della robustezza della finanziaria». I sindacati sono stati convocati dal ministro dello Sviluppo economico Carlo Calenda martedì prossimo. Fiom e Fim ricordano che la decisione andrà presa dopo aver raccolto il parere delle organizzazioni dei metalmeccanici e chiedono all’acquirente garanzie su ambiente e occupazione.
  13. Archie Steelman 28 mei 2017 18:40
    Vertaling:
    Verkoop van Ilva, het kiezen van het aanbod van ArcelorMittal
    Gilda Ferrari

    Nieuwsbrief Il Secolo XIX

    Genova - Een miljard en 800 miljoen naar de fabrieken van Genua, Taranto en Novi Ligure te kopen. Twee miljard en 300 miljoen worden geïnvesteerd op de planten - het uitdelen van 1,1 miljard aan milieumaatregelen in Taranto en 1,2 miljard op industrieel onderhoud en herstel van hoogovens en machines in de drie sites. Kredietlijnen door banken gegarandeerd tot 5 miljard euro. Een algemene productieschema dat zal stijgen tot bijna 10 miljoen ton, waarvan een deel, eerste 4.000.000 en daarna geleidelijk terug naar de 2.000.000, gerealiseerd door het plaatsen van platen en rollen die door andere Europese fabrieken.
    Am Investco Italië, tandem samengesteld uit stalen 's werelds gigantische ArcelorMittal en de Marcegaglia groep die u deelnemen aan Intesa Sanpaolo als financiële partner, ligt dicht bij Ilva, de Italiaanse stalen rug te winnen. AcciaItalia, het consortium dat bestaat uit de Indiase groep Jindal, Cassa Depositi e Prestiti, Arvedi en Delfin komt op de tweede en dan verliest het spel.
    de keuze
    Het Enrico Laghi, Piero Gnudi en Corrado Carrubba commissarissen voorgelegd aan het Comité van Toezicht ministerie van Economische Ontwikkeling van de resultaten van de race en hun award voorstel.
    "De beoordeling van de inschrijvingen - uit te leggen - is opgesteld op basis van de vijf elementen: business plan verdeeld op zijn beurt in sub vooraf bepaalde elementen; milieuplan die ook onderverdeeld in deelbeelden voorafbepaalde elementen; besteding van publieke middelen voor milieu-investeringen in de mate toegestaan ??door de nationale en communautaire wetgeving; huren en kopen prijs. " Zoals u weet, de verkoop van Ilva betreft een initiële termijn verhuur (12 maanden) voor de voltooiing van de verkoop van de planten.
    De volgende stappen
    Short moet de evaluatie toezichtcomité te krijgen, maar zal dan Mise de keuze bekrachtigen door een decreet. Daarna leidde tot een periode van 30 dagen voor het controleren van de naleving van de milieu-plan dat het consortium aan de gevolmachtigde tekent het Ministerie van Milieu, die in het najaar kwestie een besluit. Alleen zal dan de uitvoerbaarheid van de overname-overeenkomst te starten, op voorwaarde dat de winnaar van de race afstand de Europese antitrust-onderzoek.
    Als er geen problemen zijn, zullen de Vrije Universiteit van Brussel route komen binnen 25 werkdagen na de kennisgeving, zoals vereist door de procedure. Als het geval is ingewikkelder te zijn, zou het van kracht worden van een tweede fase, die kan duren tot meer dan honderd dagen.
    Draai historisch
    Na 10 regeringsbesluiten dat de overgang van de groep behoud van de werkgelegenheid, sociale zekerheid, en iets minder dan 6 miljoen ton per jaar geproduceerd geleid wordt Ilva voorbereiding privé te gaan. Tenzij het beleid geen verrassingen, won de markt oplossing dan de dirigistische. Samen Italiaanse Marcegaglia, ArcelorMittal wint, de wereldwijde stalen reus, die met een moderne industriële voorstel, maar in staat zijn om de traditionele spelen van de prijs-kaart en Intesa financiële partner te concurreren is geweest. Verliest AcciaItalia, het consortium gebouwd stuk voor stuk uit de Renzi overheid die betrokken zijn de Indiase Jindal (na het verdwijnen van de groep Turkse Erdermir), CDP, Cavalier Arvedi en Delfin Leonardo del Vecchio. En samen met AcciaItalia stelt de droom van een radicaal innovatief project op papier, gemaakt van pre-verminderd en elektrische ovens, volledige werkgelegenheid en meer en meer blauwe hemel van Taranto.
    De Italiaanse staalindustrie springt goed in zijn vierde leven, privé terug na beheer commissaris, de afgelopen twintig jaar onder de eigendom van de familie Riva, nadat de staat was Italsider IRI.
    Het business plan
    Hoe herbouwd sinds de negentiende eeuw, zou Italië Am Investco zich ertoe "de omtrek van de Italiaanse Ilva-activiteiten, alsmede de productie en de werkgelegenheid in het gezicht van iedere Europese antitrust remedies nodig is niet te wijzigen." Het plan voorziet ook in Taranto 'volledige dekking van mineralen en fossielen parken' zoals opgelegd uit Den Haag. Met inbegrip van de herstructurering en reactivering van afo5, de grootste hoogoven van Puglia website. In Genua en Novi Ligure ArcelorMittal is van plan om "het grootste deel van het vermogen implantaten present", maar heeft geen plannen voor nieuwe investeringen op de middellange termijn lijnen. Geert Van Poelvoorde, n.Chr. ArcelorMittal Europa, legde de negentiende eeuw dat de nauwe Franse fabriek in Fos-sur-Mer "elke vorm van soprapposizione niet vertoont met werken van Genua. Overlays nul zijn. - zei de manager - Inderdaad, ik voorspel dat Genua zal worden geleverd van Fos-sur-Mer".
    Reacties
    De minister van Territoriale Cohesie Claudio De Vincenti spreekt van "excellent aanbod in het kader van het milieuprofiel van het business plan, de kracht van de financiële." De vakbonden zijn geroepen door de Minister van Economische Ontwikkeling Carlo Calenda volgende week dinsdag. Fiom, Fim en herinneren eraan dat de beslissing worden genomen na advies van de organisaties van de metaalarbeiders en vraag de koper garanties over milieu en werkgelegenheid.
  14. Archie Steelman 29 mei 2017 10:12
    Dai Riva alla sfida indiana: tecnologia e tutela dell’ambiente
    Ilva passa alla cordata ArcelorMittal-Marcegaglia

    di Alessio PIGNATELLI

    La lunga e tortuosa vicenda per l’acquisizione di Ilva arriva allo snodo: nella graduatoria consegnata dai commissari straordinari di Ilva Enrico Laghi, Piero Gnudi e Corrado Carrubba la cordata Am Investco Italy è risultata vincitrice. La svolta arriva, non a caso, due giorni dopo la firma da parte di Adriano Riva della transazione per il rientro in Italia da un conto bancario in Svizzera di un miliardo e 300 milioni di euro: somma sequestrata nell’inchiesta milanese da utilizzare in gran parte (1,1 miliardi) per la bonifica dello stabilimento di Taranto e più limitatamente (altri 230 milioni) per “supportare la gestione corrente di Ilva e le iniziative assunte ai fini della prosecuzione dell’attività d’impresa”.
    Si sta quindi per chiudere un derby indiano che ha visto contrapporsi i big player ArcelorMittal e Jindal South West Steel. Due infatti le cordate che si sono sfidate per gli asset dell’Ilva: Am Investco Italy, guidata da ArcelorMittal in tandem con Marcegaglia e sostenuta da Banca Intesa SanPaolo pronta a mettere a disposizione sino a 5 miliardi di euro di linee di credito: AcciaItalia, capofila il gruppo indiano Jindal, con Cassa Depositi e Prestiti, la finanziaria Delfin di Leonardo Del Vecchio e il cremonese Arvedi.
    Am Investco Italy annovera quindi Marcegaglia (15%) e soprattutto ArcelorMittal, la compagnia che produce la maggiore quantità di acciaio grezzo in tutto il mondo: 97,1 milioni di tonnellate secondo la classifica ufficiale di Word Steel Association riferita al 2015 e 83,9 milioni di tonnellate prodotte nel 2016. È presente in sessanta paesi con 209mila dipendenti e ha un impatto industriale in 19 di questi. Il top management ha sede a Lussemburgo e Londra. È quotata nelle borse di Amsterdam, Lussemburgo, Madrid, New York e Parigi e ha una capitalizzazione di mercato di circa 23 miliardi di euro. L’interesse di ArcelorMittal per Ilva non è di certo recente. Già nel precedente tentativo di privatizzare l’Ilva prima dell’attuale commissariamento governativo, la compagnia provò l’affondo. Perché è così appetibile il siderurgico italiano? Perché è una fetta produttiva strategica per gli equilibri internazionali, integrerebbe l’attuale portafoglio prodotti d’acciaio in Europa, rafforzerebbe la presenza sul mercato italiano e costituirebbe un asset interessante.
    L’approccio per la produzione di Ilva, in ottemperanza a quanto richiesto dall’Aia, è: 6 milioni di tonnellate nei 3 altiforni di Ilva e fornitura di 4 milioni di tonnellate addizionali di bramme per l’attività di finitura: l’obiettivo a lungo termine è di arrivare a 10 milioni di tonnellate di cui 8 dall’area a caldo. Si prevede “l’impiego di nuove tecnologie a bassa emissione di anidride carbonica, tra cui la cattura e l’utilizzo del carbonio” e il riavvio di Afo5 dopo il rifacimento del rivestimento interno. L’offerta economica per l’acquisizione degli asset equivarrebbe a circa 1,8 miliardi di euro mentre la previsione è di investire 2,3 miliardi di euro oltre al prezzo di acquisto: nel comparto ambientale spese superiori a 1,1 miliardi di euro, incluse le spese per bonifiche, mentre 1,2 miliardi sono pronti per l’aspetto industriale. L’ambizione per Ilva è di inserirla all’interno dei mercati ad alto valore aggiunto, come l’automotive.
    Dall’altra parte AcciaItalia con il gruppo indiano Jsw Steel della famiglia Jindal (al 35%) insieme a Cassa depositi e prestiti (27,5%), Leonardo del Vecchio (27,5%) e Giovanni Arvedi (10%): questa cordata avrebbe offerto 1,2 miliardi. Sul tavolo dei commissari Ilva, AcciaItalia proponeva 3 miliardi di euro di investimenti (1 per l’ambiente, 1 di investimenti industriali e 1 in innovazione) e puntava a produrre tra i 10 e i 12 milioni di tonnellate di acciaio, in parte prodotti col gas. Secondo la visione di Sajjan Jindal, chairman di Jsw Group (secondo la classifica di Word Steel Association, si colloca al trentesimo posto per il 2015 con una produzione di 12,4 milioni di tonnellate di acciaio), Ilva poteva arrivare «a una produzione compresa tra i 10,5 e i 12 milioni di tonnellate annue ma utilizzando la medesima quantità di carbone utilizzata oggi o inferiore. Il carbone sarà rimpiazzato dal gas naturale. Ciò potrà essere fatto in modo molto efficiente e potrà diventare il nuovo standard per la produzione siderurgica europea realizzando acciaio con tecnologia “green”». In sostanza agli attuali livelli produttivi con il carbone - la produzione Ilva è risalita da 4,7 a 5,8 milioni di tonnellate - si sarebbero aggiunti i restanti con il gas.
    La decisione finale, quindi, spetterà al Mise che ha già convocato per martedì a mezzogiorno i segretari generali di Fim, Fiom e Uilm, Ugl Metalmeccanici, Cgil, Cisl e Uil per “comunicare lo stato di attuazione della procedura relativa alla cessione degli impianti”. Dopo la valutazione finale di competenza del ministro dello Sviluppo Economico Carlo Calenda per il completamento del processo di aggiudicazione, ci sarà un mese di confronto sul piano ambientale presentato da Am Investco per verificare se rispetta o meno le indicazioni del ministero dell’Ambiente: sarà quest’ultimo poi a emettere il proprio decreto.
    Una procedura molto complessa per la portata dell’operazione che deve tenere conto anche delle indicazioni di Bruxelles. Ieri un portavoce della Direzione Concorrenza della Commissione Europea ha precisato che “il processo di vendita dell’Ilva è gestito dalle autorità italiane che ne hanno la responsabilità” ma è pur vero che sulle scelte finali pendono le decisioni dell’Antitrust europeo. Il 10 aprile in una lettera alle autorità italiane si ricordavano le “regole della procedura per gli aiuti di Stato” e “i rischi correlati ai due offerenti”, tra cui anche “quelli di natura regolatoria”. Da qui era nata una richiesta tecnica dei commissari Ilva alle due cordate affinché si prorogassero le validità delle offerte. Tornando al punto principale, di certo non avrebbe rischiato alcunché AcciaItalia in quanto le quote a livello europeo non avrebbero sforato il tetto.
    Certamente più imponenti le quote di ArcelorMittal che però si è detta sempre molto tranquilla rispondendo anche direttamente alle accuse mosse dal governatore Michele Emiliano. In una recente nota ufficiale, il colosso dell’acciaio precisò che “non vi sarà alcuna problematica relativa all’Antitrust europeo qualora dovessimo acquistare il controllo di Ilva. La cifra del 39% di quota di mercato di ArcelorMittal in Europa non è corretta. Infatti, come da dati Eurofer, la quota di mercato di ArcelorMittal nei laminati a caldo è del 25% e di Ilva del 3%. Mentre quella relativa ai laminati a freddo è per ArcelorMittal del 25% e per Ilva del 6%. Come è evidente ambedue le quote sono ben lontane dal 39% menzionato non correttamente”.
    © RIPRODUZIONE RISERVATA
    Sabato 27 Maggio 2017 - Ultimo aggiornamento: 20:30
  15. Archie Steelman 29 mei 2017 10:13
    Vertaling:
    Van Riva tot de Indische uitdaging: technologie en milieubescherming

     Ilva gaat naar cordata ArcelorMittal-Marcegaglia
    ARTIKEL
    Alessio PIGNATELLI

    De lange en kronkelige elkaar voor de verwerving van Ilva op de hub aankomen: in de rangschikking die door de speciale beheerders van Ilva Enrico Laghi, Piero Gnudi en het consortium Corrado Carrubba Am Investco Italië was de winnaar. Het keerpunt kwam, niet verrassend, twee dagen na de ondertekening van Adriano Riva van de transactie voor de terugkeer naar Italië vanaf een bankrekening in Zwitserland van een miljard en 300 miljoen euro: de som in beslag genomen in het onderzoek in Milaan voor gebruik in grote deel (1,1 miljard euro) voor de sanering van de fabriek in Taranto en beperkter (een andere 230 miljoen) op "ondersteuning van het huidige management van Ilva en de stappen die zijn genomen voor de voortzetting van het bedrijf."
    Derhalve is het sluiten van een Indiase derby dat zag zich verzetten tegen de grote spelers ArcelorMittal en Jindal South West Steel. Twee gestrikt feit dat streden om Ilva troef: Am Investco Italië, onder leiding van ArcelorMittal in tandem met Marcegaglia en wordt ondersteund door Intesa Sanpaolo klaar om beschikbaar tot en met € 5 miljard van de kredietlijnen te maken: AcciaItalia, onder leiding van de Indiase groep Jindal, Cassa Depositi e Prestiti, de financiële Delfin Leonardo Del Vecchio en Cremona Arvedi.
    Am Investco Italië Marcegaglia telt dan (15%) en vooral ArcelorMittal, het bedrijf dat de grootste hoeveelheid ruw staal in de wereld produceert: 97.100.000 ton volgens de officiële resultaten Word Steel Association gemeld in 2015 en 83,9 miljoen ton geproduceerd in 2016. Het is aanwezig in zestig landen met 209.000 werknemers en een industriële invloed in 19 van deze. Het topmanagement is gevestigd in Luxemburg en Londen. Zij is genoteerd op de beurzen van Amsterdam, Luxemburg, Madrid, New York en Parijs en heeft een marktkapitalisatie van circa 23 miljard euro. Het belang van ArcelorMittal naar Ilva is natuurlijk niet nieuw. Al in de vorige poging om de Ilva privatiseren voor de huidige regering curatele, het bedrijf probeerde te longeren. Waarom is het zo aantrekkelijk de Italiaanse ijzer en staal? Omdat de productie is een strategisch stuk voor de internationale evenwicht, zou het de bestaande portfolio van staalproducten te vullen in Europa, de aanwezigheid op de Italiaanse markt te versterken en zou een mooie aanwinst zijn.
    De aanpak voor de productie van Ilva, in overeenstemming met de eisen uit Den Haag, is 6 miljoen ton in de drie hoogovens bij Ilva en het aanbod van 4 miljoen ton extra van platen voor het afwerken van activiteiten: de lens op lange termijn is om 10 miljoen ton, waarvan 8 van de hitte te bereiken. De verwachting is "het gebruik van nieuwe technologieën met een lage uitstoot van kooldioxide, met inbegrip van de vangst en het gebruik van carbon" en het herstarten Afo5 na relining. De financiële aanbod om de activa te verwerven zou neerkomen op ongeveer 1,8 miljard euro, terwijl de verwachting is om te investeren 2,3 miljard euro in aanvulling op de aankoopprijs: in de milieusector kosten van meer dan 1,1 miljard euro, inclusief de kosten voor de sanering, terwijl 1,2 miljard zijn klaar voor de industriële look. De ambitie Ilva is in te passen in de hoogwaardige markten, zoals de automobielindustrie.
    Across AcciaItalia met de Indiase groep Jindal Steel Jsw familie (35%), samen met Cassa Depositi e Prestiti (27,5%), Leonardo Del Vecchio (27,5%) en Giovanni Arvedi (10%): deze consortium zou bieden 1,2 miljard. De raad van commissarissen Ilva, AcciaItalia voorgestelde 3 miljard euro aan investeringen (1 voor het milieu, een van de industriële investeringen en innovatie 1) en gericht op tussen de 10 en 12 miljoen ton staal te produceren, gedeeltelijk gasproducten . Volgens de visie van Sajjan Jindal, voorzitter van Jsw Group (zoals volgorde van Word Steel Association, rangen dertigste plaats voor 2015 met een productie van 12,4 miljoen ton staal), Ilva kon komen "in een productie-range tussen 10,5 en 12 miljoen ton per jaar, maar met behulp van dezelfde hoeveelheid steenkool die wordt gebruikt vandaag de dag of minder. De steenkool zal worden vervangen door aardgas. Dit kan zeer efficiënt gebeuren en kunnen de nieuwe standaard voor de Europese staalproductie geworden realiseren staal technologie "groen". " In principe is de huidige productieniveaus kolen - Ilva productie steeg van 4.7000000 om te 5.8000000 ton - zou worden toegevoegd met het resterende gas.
    opgeroepen 's middags de secretarissen-generaal van Fim, Fiom en Uilm, UGL metaalarbeiders, CGIL, CISL en UIL om "hem te informeren over de procedure werd uitgevoerd op de verkoop van de fabriek" . Na de eindevaluatie van de bevoegdheid van de minister van Economische Ontwikkeling Carlo Calenda voor de voltooiing van de gunning, zal er een confrontatie maand milieuvriendelijke Am van Investco om te controleren of al dan niet respecteren van de instructies van het ministerie van Milieu: zal dit ', dan duren tot het besluit te geven.
    Een zeer ingewikkelde procedure voor de omvang van de operatie, die moet rekening houden met de aanwijzingen van Brussel. Gisteren een woordvoerder van Concurrentie van de Europese Commissie Directoraat zei dat "de Ilva verkoopproces wordt beheerd door de Italiaanse autoriteiten die verantwoordelijk zijn", maar het is waar dat de uiteindelijke keuzes hangen de Europese Antitrust beslissingen. Op 10 april in een brief aan de Italiaanse autoriteiten herinnerde ze de "regels van de procedure voor staatssteun" en "de risico's die samenhangen met de twee bieders," met inbegrip van "die van regelgevende aard". Vanaf daar een techniek vereist van Ilva commissarissen werd geboren om twee touwen, zodat de geldigheid van de aanbiedingen zijn prorogassero. Ga terug naar de belangrijkste punt, zeker zou hij niet het risico niets AcciaItalia als quota op Europees niveau niet over het dak zou zijn gegaan.
    Zeker de meest indrukwekkende eenheden van ArcelorMittal, maar zei dat ze was altijd erg rustig direct reageren op de beschuldigingen door de gouverneur Michele Emiliano. In een recente officiële verklaring, de stalen reus legde uit dat "er geen probleem van de Europese Antitrust zal zijn als we het Ilva controle te kopen. Het cijfer van 39% van het marktaandeel van ArcelorMittal in Europa is onjuist. In feite, volgens Eurofer gegevens, het marktaandeel van ArcelorMittal in de warmgewalste is 25% en 3% Ilva. Terwijl die betreffende koudgewalste ArcelorMittal is 25% en 6% voor Ilva. Zoals duidelijk beide eenheden ver van de 39% verkeerd genoemd. "
    © Alle rechten voorbehouden
    Zaterdag 27 mei, 2017 - Laatst bijgewerkt op: 20:30
  16. Archie Steelman 29 mei 2017 10:28
    Le Figaro
    ArcelorMittal lorgne la plus grande aciérie d'Europe
    Par Roland Laskine Mis à jour le 29/05/2017 à 10:08 Publié le 29/05/2017 à 10:06
    Lakshmi Mittal, PDG d'ArcelorMittal.

    Le géant de l'acier mondial associé à l'italien Marcegaglia aurait les faveurs des trois commissaires chargés de la gestion d'Ilva.
    Au bord de l'asphyxie, l'aciérie Ilva, la plus polluante d'Europe, a trouvé son sauveur. Les trois commissaires liquidateurs en charge de ce complexe sidérurgique situé à Tarente (sud de l'Italie), le plus grand d'Europe, ont donné leur préférence à sa reprise par ArcelorMittal. Le géant mondial de l'acier offre 1,8 milliard d'euros pour l'acquérir et promet 2,5 milliards d'investissements. Le groupe, qui gère les hauts fourneaux de Dunkerque et de Fos, a été préféré au consortium indien JSW Steel en offrant 600 millions de plus. Ce dernier tente de remettre son offre en selle, mais le gouvernement italien devrait confirmer mardi le choix des commissaires.
    La reprise du site d'Ilva, qui dispose de trois hauts fourneaux en opération, constitue un enjeu important pour les autorités italiennes. L'aciérie est au cœur d'un énorme procès, les experts cités par le parquet ayant évoqué jusqu'à 11.550 morts en sept ans causés par les émissions polluantes.
    En raison de ses difficultés financières, Ilva a été placée sous tutelle par l'État italien début 2015, puis nationalisée. L'État souhaite aujourd'hui s'en débarrasser dans les meilleures conditions. En plus des engagements sociaux pris pour préserver l'emploi (11.000 salariés), ArcelorMittal promet de moderniser et de dépolluer le site. Le groupe veut orienter la production vers les secteurs de l'automobile, de la construction et de l'énergie. L'objectif est de porter la production à 6 millions de tonnes par an d'ici à 2018, contre 5,8 millions en 2016, et d'arriver à terme à 9,5 millions de tonnes.
    L'ancien propriétaire d'Ilva, la famille Riva, est dans le collimateur de la justice italienne. Elle aurait reconnu avoir retardé les travaux de mise aux normes de l'aciérie et avoir caché de l'argent à l'étranger au moment où le groupe était en situation de crise.
    Quelque 1,3 milliard d'euros de biens saisis auprès de ses membres servira à dépolluer et indemniser les victimes. Adriano Riva, le frère du patron du groupe, Emilio, mort en 2014, a été jugé: il devra effectuer deux ans et demi de prison pour banqueroute, transfert illicite d'argent et escroquerie aux dépens de l'État.
  17. Archie Steelman 29 mei 2017 10:29
    Vertaling:
    Le Figaro
    ArcelorMittal bekeek de grootste staalfabrieken in Europa
    Door Roland Laskine Bijgewerkt 29/05/2017 om 10:08 Gepubliceerd op 2017/05/29 om 10:06
    Lakshmi Mittal, CEO van ArcelorMittal.

    De wereldwijde staalgigant in verband met de Italiaanse Marcegaglia zouden de drie commissarissen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van Ilva te bevorderen.
    Aan de rand van stikken, de Ilva staalfabrieken, de meest vervuilende van Europa, vond zijn redder. De drie ondersteuning vereffenaars van deze stalen fabriek is gevestigd in Taranto (Zuid-Italië), de grootste van Europa, gaven hun voorkeur om de overname door ArcelorMittal. De wereldmarkt voor staal gigant heeft 1,8 miljard euro te verwerven en belooft 2,5 miljard investeringen. De groep, die de hoogovens van Duinkerken en Fos beheert, werd de voorkeur gegeven aan de Indiase consortium JSW Steel biedt 600 miljoen meer. Deze laatste probeert haar aanbod in het zadel te zetten, maar de Italiaanse overheid moet dinsdag bevestigen de selectie van commissarissen.
    Het herstel plaats Ilva, die drie hoogovens heeft in werking is, is een belangrijke kwestie voor de Italiaanse autoriteiten. De molen ligt in het hart van een groot proces, de deskundigen die door de openbare aanklager, die in zeven jaar veroorzaakt door de uitstoot tot 11.550 doden sprak.
    Als gevolg van financiële problemen, werd Ilva onder toezicht geplaatst door de Italiaanse staat begin 2015, en vervolgens genationaliseerd. De staat wil nu om zich te ontdoen van in de beste omstandigheden. In aanvulling op de sociale verplichtingen om banen (11.000 medewerkers) te behouden, ArcelorMittal belooft te moderniseren en het schoonmaken van de site. De groep wil productie verschuiven naar de automotive, constructie en energie. Het doel is om de productie van 6 miljoen ton per jaar in 2016 te verhogen in 2018, tegen 5,8 miljoen, en die verstrijkt op 9,5 miljoen ton.
    De voormalige eigenaar van Ilva, de familie Riva, in de bezienswaardigheden van de Italiaanse justitie. Zij naar verluidt gaf toe uitstellen van het werk van het upgraden van de staalfabriek en in het buitenland geld te verbergen wanneer de groep in een crisis.
    Sommige € 1,3 miljard aan activa in beslag genomen van haar leden gebruikt om schoon te maken en te compenseren slachtoffers. Adriano Riva, de broer van de baas van de groep, Emilio, die in 2014 stierf, werd geprobeerd: hij zal presteren twee en een half jaar in de gevangenis voor het faillissement, illegale money transfer scam en de kosten van de staat.
  18. Archie Steelman 29 mei 2017 10:45
    Ik heb inderdaad veel nieuws geplaatst. Dat is voor degenen die echt interesse hebben om het gehele verhaal van de overname te volgen. Je kunt je natuurlijk ook beperken door de wetenschap te hebben verkregen dat AM als een potentiele koper thans de voorkeur heeft gekregen van de 3 commissarissen die een advies moesten schrijven en dat het wachten nu is op hoe men er verder in Europa over denkt. De beslissing komt nog. Of de koers omhoog of omlaag zal gaan door deze ontwikkelingen kan ik niet aangeven helaas.
458 Posts
Pagina: «« 1 ... 7 8 9 10 11 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht