Word abonnee en neem Beursduivel Premium
AkzoNobel, PPG, Ondernemingskamer, uitspraak, overname, overnamebod, rechter

AkzoNobel, Dutch Discount 2.0

AkzoNobel en PPG kregen gisteren nabeurs te horen hoe de Ondernemingskamer tegen de clashende bedrijven aankijkt. 

Een flinke tegenvaller, voor Elliott, PPG én de meeste aandeelhouders AkzoNobel. De Ondernemingskamer wees de eisen van Elliott af en daarmee is AkzoNobel de winnaar, vooralsnog in ieder geval.

Er komt géén BAvA over de positie van Burgmans en AkzoNobel was niet verplicht overnamegesprekken aan te gaan met PPG. Wel moet de Ondernemingskamer nog oordelen over een onderzoek naar het gevoerde beleid door AkzoNobel.

 

 

De exacte motivering van het Amsterdamse Gerechtshof, meningen van advocaten, juristen et cetera: voer voor juristen, maar wat moeten beleggers hier nu mee?

 


Hoe nu verder?

Allereerst: Elliott kan in cassatie gaan bij de Hoge Raad, maar dat duurt wel even: zelfs in een spoedprocedure vergt dit een aantal weken. Zo lang kan PPG sowieso niet wachten, zelfs al krijgen de Amerikanen het gewenste uitstel van twee weken, gerekend vanaf 1 juni.

 
Natuurlijk staat het PPG vrij alsnog tot een vijandig bod over te gaan. Die beslissing is aan het management. Maar eerlijk gezegd is de kans daarop nogal klein.

Een vijandig bod is (te) riskant: geen boekenonderzoek, een beschermingswal die AkzoNobel kan opwerpen, een vijandig klimaat vanuit de Nederlandse politiek. Theoretisch kan dat vijandige bod dus nog komen, maar die nucleaire optie blijft vermoedelijk op de plank liggen.

 


Gokje wagen?

Speculeren op een vijandige overname kan een leuk, snel rendement opleveren, maar levert ook risico op. Wie erop gokt dat PPG het bod doorzet, kan een snelle 20 tot 25% rendement maken in relatief korte tijd.

De downside is beperkt: als PPG de aftocht blaast, zal er zeker enige koersdruk bij AkzoNobel optreden, maar dat blijft vermoedelijk beperkt tot een koersdip van 3 á 6 euro. Snelle rekenaars komen tot een koersverlies van circa 4 á 7,5%. Een aantrekkelijke risk/return, maar nogmaals: de kans op een vijandig overnamebod is laag.

 

 

Hebben is houden

Beleggers die de aandelen AkzoNobel al in portefeuille hebben, doen er goed aan hun stukken gewoon aan te houden. De koersdip bij afketsen van de overname zal niet al te diep zijn, maar bovenal ook kortstondig. Immers, AkzoNobel heeft allerlei aandeelhoudersvriendelijke plannen bekend gemaakt en dat zal zeker aandeelhouderswaarde creëren.

Kanttekeningen bij de plannen van AkzoNobel vallen er heus wel te maken, daarover een andere keer meer. Het is als aandeelhouder echter vooral goed te beseffen dat AkzoNobel op eigen kracht echt niet zomaar aan koersen van 95 euro en hoger zal komen.

Eerlijk is eerlijk, dat zou ook niet reëel zijn. Een bundeling van AkzoNobel met PPG levert forse synergievoordelen op, de Amerikanen houden het op 750 miljoen euro per jaar, en dat kan AkzoNobel op stand alone basis uiteraard niet realiseren.

Bonusaanbieding

Beleggers die nog geen aandelen AkzoNobel in hun portefeuille hebben: een kortstondige, wellicht wat felle koersdip vormt een fraai moment om wat aandelen in te slaan. Daarbij is het niet verstandig om voor het laatste dubbeltje te gaan. De absolute bodem laat zich daarbij toch niet voorspellen.

Kunt u deze week zakendoen in aandelen AkzoNobel in een bandbreedte tussen de 69 euro en 73 euro, dan bent u op termijn spekkoper.

Wel even opletten: de nederlaag van Elliott bij de Ondernemingskamer zal wel enig negatief effect geven op de koers van AkzoNobel, maar het wachten is op wat de PPG-top zal besluiten. Die vergaderen later vandaag over de kwestie. 

Dutch Discount

Topman Büchner en president-commissaris Burgmans kunnen even opgelucht adem halen: deze slag is binnen, al is de strijd nog niet gestreden. Hopelijk houden de heren er wel rekening mee dat het verkrijgen van decharge voor het gevoerde beleid over 2017 wel eens een dingetje kan worden.

Daar bovenop valt te vrezen voor de herintroductie van de Dutch Discount, en dat is toch jammer na alle inspanningen de afgelopen jaren om die van tafel te krijgen.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde aandelen

Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht