Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Geen bescherming, maar risico

Geen bescherming, maar risico

 

Dit krijg ik net van Binck. Er staat niet bij wanneer het onderzoek is gedaan, onder wie precies, hoeveel respondenten et cetera. Dat kan ik natuurlijk even snel navragen, maar daar gaat het mij niet om. Vraag en dus ook antwoord zeggen mij helemaal niks, omdat er iets mist. Iets heel erg mist.

Risico.

Risico, wat mij betreft is dit ook het centrale woord op de bingokaart tussen 14:00 en 17:00 uur bij de hoorzitting Bescherming van Nederlandse bedrijven in de Tweede Kamer. U weet het, onze politiek broedt op maatregelen tegen vijandige overnames. Ik vrees alleen dat het vakje leeg blijft.

Zie ook dit Binck-plaatje. Ja, natuurlijk willen we allemaal graag onze driekleur en oranje wimpel in top van onze grote ondernemingen. Dat zet ik cursief, omdat zeker bij de AEX-bedrijven het gros van de aandeelhouders, personeel, bestuur en andere stakeholders anno nu al buitenlanders zijn.

 

 

Vrijblijvend

Om het allemaal lekker in eigen handen te houden kost geld. Voor niks gaat de zon op en laat het nu juist de aandeelhouder zijn die als eerste de prijs betaalt voor het oranje houden van onze bedrijven. Twee recente voorbeelden: een eurootje bij PostNL en zoals het er nu uit ziet 20 euro bij AkzoNobel.

Per aandeel welteverstaan. Dat bedoel ik met risico en dat mis ik in die vraag. Ik had er zoiets van gemaakt. Iets minder vrijblijvendheid, zeg maar. Wat zou het Binck scorekaartje dan hebben opgeleverd?

Vindt u extra beschermende (overheids)maatregelen voor bepaalde sectoren een goede zaak, als de kosten hiervan zo'n 20% van de koers afhalen?

En ik durf te wedden dat de voorstemmers binnen 1 seconde hun AkzoNobels aan melden, mocht PPG toch nog op de valreep van vandaag 95-100 euro bieden. Voor die euro's gaat het principe om het Hollandse (kuch) AkzoNobel uit handen van De Amerikanen te houden heel snel overboord, denk ik.

Ja, ik vind ook dat sommige bedrijven niet te koop zouden mogen zijn als ze van strategisch en veiligheidsbelang zijn voor ons land en daar mag best wetgeving voor komen. Dan is het duidelijk voor iedereen en weten we ook meteen bij wie het risico ligt. En wie het risico loopt, beslist, lijkt mij.

Duidelijkheid aub

Dat ging vorig jaar bij PostNL grandioos fout. Prima als het bedrijf Nederlands moet en zal blijven, maar plak dat op de gevel. Dan weten beleggers dat ze niet op een overnamepremie, maar wel op korting kunnen rekenen. De koers op het bord regelt het vervolgens verder allemaal zelf verder wel.

Nu hebben gewone beleggers, handelaren, speculanten en gokkers die inspeelden op het bod van Bpost geld verloren, omdat Den Haag zich achter de schermen er mee begon te bemoeien en een overname tegenhield, getuige de reconstructies. Lekker transparant en de schade voor de aandeelhouders!

U kunt zich ook nog afvragen of bedrijven die oranje moeten blijven wel beursgenoteerd mogen zijn. Want als de politiek, overheid en maatschappij graag het laatste woord willen hebben, lopen ze ook het (koers)risico maar. Met andere woorden, leg het dan op het bordje van de belastingbetaler.

Ik wens de dames en heren vanmiddag in Den Haag veel wijsheid toe en vooral risicoperceptie. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht