Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AkzoNobel maakt vaart

AkzoNobel maakt vaart

Het moet gezegd: AkzoNobel gaat voortvarend te werk. Nu belager PPG is afgedropen, zet het verf- en chemieconcern het verkoopproces van de speciaalchemie in gang. De komende maanden staat in het teken van de verdere afsplitsing annex ontvlechting van de chemietak. Wie zaken wil doen, is vanaf september welkom om een bieding uit te brengen.

Verkoop of aparte beursnotering

Uiterlijk in november moet duidelijk worden of de chemietak verkoopbaar is voor een goede prijs. Mocht de belangstelling tegenvallen, dan overweegt AkzoNobel de divisie een aparte beursnotering te geven. Topman Büchner heeft haast. Hij heeft beleggers immers toegezegd een en ander binnen één jaar af te ronden.

Volgens Thierry Vanlancker, de baas bij de chemietak, zijn er “diverse geïnteresseerde partijen.” Dat is mooi, maar iets anders had de man feitelijk ook niet kunnen zeggen. Immers, wie wat in de verkoop heeft, zal altijd schermen met belangstelling. Dat is onderdeel van het spel: in hoeverre dit concrete belangstelling betreft wordt vanzelf wel duidelijk.

 

Hapt BASF?

Een logische koper zou het Duitse BASF zijn, managers van dat bedrijf zouden hier ook al voor gelobbyd hebben. De top van Basf zou er echter minder oren naar hebben. Dat hebben althans anonieme bronnen aan Bloomberg laten weten, maar dat kan ook onderdeel van het spel zijn. Een te gretige interesse zorgt weer voor een hoger prijskaartje natuurlijk.

Een andere gegadigde zou chemiebedrijf Evonik kunnen zijn. Een logische koper die de nodige synergievoordelen zou kunnen behalen. Echter, niet uit te sluiten valt dat er een private equity partij opduikt die er enige tijd met de zweep over gaat, flink wat rente beurt, en de chemietak vervolgens na enkele jaren van de hand doet.

Nog een alternatief: de chemiedivisie, Specialty Chemicals, wordt opgeknipt en verkocht in meerdere delen. Die variant zal zeker niet de voorkeur hebben van de AkzoNobel-top, maar valt niet op voorhand uit te sluiten. Dat hangt uiteraard af van de hoeveelheid en kwaliteit van de biedingen op het concern.

Stevig prijskaartje

De schattingen over wat de chemietak op zal brengen lopen nogal uiteen. Een ruwe bandbreedte is tussen de 8 en 12 miljard euro. Nu lijkt dat laatste bedrag wat te hoog gegrepen: de Specialty Chemicals divisie kent een omzet van circa 4,8 miljard euro en een Ebitda van afgerond 1 miljard euro.

Een koper zal nog wel circa 10 keer de Ebitda willen betalen, een hogere multiple gaat richting de categorie ‘onverstandig.’ Private equity zit het best bij kas, een branchegenoot kan daarentegen de nodige synergievoordelen behalen.

 

Fitch is negatief

Het afstoten van de chemiedivisie wordt door beleggers weliswaar als een positieve stap gezien, kredietbeoordelaar Fitch ziet daar aanleiding in de rating voor AkzoNobel (BBB+) mogelijk te verlagen. Fitch is van mening dat AkzoNobel ‘kwetsbaarder wordt door het meest winstgevende en stabiele deel van de hand te doen’ en staat ook niet te juichen voor wat betreft de plannen om een extra dividend uit te keren.

 

 

Beleggers zullen dus nog even geduld moeten hebben. Schijnbaar is dat geen probleem: de koers blijft kalmpjes liggen rond de 75 euro. Het koersdipje na het afhaken van belager PPG was verre van diep, en bovenal kortstondig. Veel animo om het aandeel op te pakken valt er echter ook niet waar te nemen. Echte triggers die de koers op een hoger plan zouden kunnen brengen, ontbreken vooralsnog.

Disclaimer: Crum heeft geen posities in bovenvermelde fondsen

Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht