Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Trump verscheurt Parijs, maar niet de wereld

Trump verscheurt Parijs

Het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs, dat vorig jaar was goedgekeurd door zijn voorganger, te verscheuren heeft wereldwijd tot veel reacties geleid. Zowel uit de politiek als uit het bedrijfsleven kwamen er afkeurende commentaren.

Reden temeer om eens stil staan bij het mogelijke gevolg van dit besluit. Is het echt zo erg dat de Verenigde Staten niet meer meedoen aan het streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden?

Uiteraard is het een grote klap in het gezicht dat de op één na grootste uitstoter van broeikasgassen niet meer meedoet en zijn kolenmijnen weer opent.

Voor iedere kolencentrale die de Verenigde Staten weer laat draaien, moet de rest van de wereld er minimaal drie dichtgooien, want anders worden de emissiedoelstellingen van het verdrag van Parijs niet gehaald.

Amerikaanse portemonnee

Daarnaast zal ook de Amerikaanse portemonnee gemist worden. In het verdrag van Parijs staat dat bijvoorbeeld de Afrikaanse landen financieel bijgestaan zullen worden door het rijke Westen om de overgang naar emissieloze energiebronnen te kunnen maken.

Deze jaarlijkse rekening van zo’n 91 miljard euro zal dan bijna volledig door Europa moeten worden opgehoest. Daarnaast is de angst er dat er nu ook andere landen zijn die uit competitieve overwegingen net iets minder hard hun best gaan doen om de emissiedoelstellingen te behalen.

Aan de andere kant is er de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt in het rendabel en competitief maken van zowel zonne- als windenergie ten opzichte van fossiele brandstoffen.

Groene geest uit de fles

Door verbeterde technologie en schaalvoordelen is het gelukt om zonne-energie op te wekken voor:

  • minder dan 5 cent per kWh in de Verenigde Staten
  • minder dan 3 cent per kWh in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten

Voor kolencentrales geldt 7 à 8 cent per kWh. Recent is ook het eerste windenergieproject in de Duitse Noordzee aangekondigd dat zonder overheidssubsidie voor minder dan 5 cent per kWh energie gaat leveren.

Na jaren een veredeld hobbyproject te zijn geweest van wereldverbeteraars lijkt de groene geest nu uit de fles. Volgens Bloomberg New Energy Finance gaan windmolens en zonnepanelen vanaf 2020 overal goedkoper energie opwekken dan gascentrales en vanaf 2022 geldt dit ook ten opzichte van kolencentrales.

Sterke contrabeweging

Mocht de Amerikaanse markt voor zonnepanelen en windmolens mogelijk wegvallen, dan zal dit tijdstip zelfs nog naar voren kunnen komen. De prijzen zullen immers door mogelijke Amerikaanse kopersstaking alleen nog maar sneller dalen.

Hoe tegendraads de Amerikaanse president ook wil zijn, naar zijn portemonnee zal zelfs deze puberale vastgoedmagnaat wel luisteren. Door Trumps verscheuractie is er een sterke contrabeweging op gaan gekomen en lijkt de rest van de wereld zich opeens politiek te verenigen.

Binnen een week hebben Duitsland en China een deal gesloten om door te gaan met het verdrag van Parijs en groene technologie met elkaar te delen. Alhoewel er nog niet bekend is wie de geldelijke belofte naar Afrika gaat nakomen is het een snelle stap in de goede richting.

Ook in de Verenigde Staten

Ook binnen de Verenigde Staten is een sterke contrabeweging gaande. De staat California heeft ook met China een groen pact gesloten om zowel groene technologie als emissierechten te delen. Dat een staat als California deze opmerkelijke stap zet is op zich niet vreemd.

Het is al jaren de groenste staat van Amerika en wekt op piekdagen meer dan 50% van haar energie met dank aan zon, wind en water. Ook andere staten als New York, Arizona en Texas hebben direct na het besluit van Trump aangekondigd gewoon door te gaan met de energietransitie naar groene stroom.

Op het eerst gezicht lijken de gevolgen van het besluit van Trump derhalve mee te vallen. De rest van de wereld zal de steeds goedkopere groene stroom vaker gaan gebruiken. Of dit echter genoeg is om de aarde niet met twee graden te laten opwarmen blijft slechts gissen.

Meer uitstoot

Want hoe emissieloos we ook energie gaan produceren in de toekomst, de steeds grotere hoeveelheid mensen op deze aarde en haar nog grotere veestapel stoten gewoon meer en meer broeikasgassen als methaan en CO2 uit.

Welllicht is het een idee om fotosynthese machinaal onder de knie te krijgen en om op die manier CO2 aan de atmosfeer te onttrekken.

Nu ben ik slechts een eenvoudige belegger, maar ik weet zeker dat het bedrijf dat een apparaat op de markt brengt dat koolstofdioxide (CO2) uit de lucht weet te scheiden in zuurstof (O2) en de wondergrondstof grafeen (C) een absolute hit op de beurs zal zijn. Al zal Trump wellicht geen aandeelhouder worden...

Henk Grootveld is hoofd trendsbeleggen bij Robeco, fondsmanager van het groeifonds Rolinco en trendwatcher. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Robeco kan op ieder moment de in deze column genoemde aandelen of andere instrumenten in portefeuille hebben.Meer over Henk.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht