Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Lagere koerstoppen in AEX

TA: In afwachting

Op korte termijn zie ik in het technische beeld van de AEX nog steeds lagere koerstoppen die verkoopdruk signaleren. Alles overziend valt de schade mee, ik bespeur nergens signalen van paniek of kapitaalvlucht.

Het patroon met lagere toppen (afgebakend door de bovenste blauwe lijn op de grafiek hieronder) is nog steeds intact, wat op korte termijn op verkoopdruk duidt. Deze daling lijkt de vorm van een vlag aan te nemen. Een vlag is altijd een reactie op de voorgaande stijging.

Zolang deze vlagformatie intact is, kunnen we beter even afstand houden van de markt. Uiteraard klaart het technische beeld op wanneer de dalende toppenlijn opwaarts wordt afgebroken. In dat geval wordt de vlag opwaarts afgerond en kan de opgaande trend worden hervat.

 

Grafiek AEX Index met RSI-indicator

 

 

RSI en moneyflow

De RSI op de AEX-grafiek hierboven nadert de oversoldzone. Gedurende de uptrend van de AEX zijn bij RSI-waarden van 40 steeds bodems gevormd (binnen de rode cirkels). Ook nu weer is een tijdelijke oversoldwaarde bereikt (blauwe cirkel).

Bovendien is het begin van positieve divergentie zichtbaar, wat op een nakende bodem wijst. De RSI zegt niet alles, maar maakt wel een interessant patroon. Ik beoordeel ten slotte het omzetprofiel van de beurs om te checken of er iets afwijkends te zien is.

Het zou bijvoorbeeld heel erg negatief zijn als de beurs steeds met hoge omzetten daalt en met lage omzetten stijgt. Hiervoor is de moneyflow, ook wel geldstroom genoemd. Afgezien van de recente adempauze blijft de moneyflow van de Nederlandse beurs mooi opwaarts gericht.

Nog altijd beweegt deze geldstroomindicator rond een hoog niveau. De opwaartse trend signaleert dat er nog vers kapitaal (nieuw geld) de markt binnenkomt. De recente tussentijds adempauze van deze indicator geeft nog geen structurele kapitaalvlucht weer.

Het duidt er wel op dat de geldstromen in evenwicht zijn, wat dus samenvalt met de huidige AEX-correctie. In de berekening van moneyflow worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Grafiek moneyflow van de Nederlandse beurs

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht