Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Brunel: lastige puzzel

Brunel: lastige puzzel

Nog niet zo gek lang geleden wist de AScX de magische grens van 1.000 punten te slechten. Een flinke stijging, waar fondsen als Ordina, BinckBank en ook Brunel bepaald niet aan hebben bijgedragen.

Zo staat year to date Ordina bijvoorbeeld op -26%, BinckBank op -20% en Brunel op -13%. Bedroevende koersontwikkelingen in wat toch een bullmarket is. Wat gaat er zoal mis bij Brunel?

Flexibele arbeid in nichemarkten

Brunel verdient zijn geld met detachering: in Nederland en Duitsland, maar ook in verre oorden als bijvoorbeeld Azië en Australië. Flexibele arbeid is hier het sleutelwoord.

Daarbij heeft Brunel enkele niches uitgekozen waar het op focust: ICT, Finance, Legal en Automotive om er maar eens enkele te benoemen. Aparte vermelding verdient hierbij de Energy-tak. Jarenlang de cash cow van Brunel, tegenwoordig juist het zorgenkindje.

Brunel is een van de bedrijven die sterke hinder ondervindt van de (relatief) lage olieprijs. Het cirkeltje is bekend: de olieprijs daalt, bedrijven investeren minder, een afnemende vraag naar flexibele arbeid en voilà: Brunel heeft weinig meer te detacheren. Bar weinig zelfs. De omzet bij de Energy-tak kromp vorig jaar met een uiterst pijnlijke 45% ten opzichte van 2015. 


Dit boezemt toch weinig vertrouwen in:


En 2017 laat vooralsnog geen verbetering zien. Brunel Energy realiseerde een omzet van 82 miljoen euro, versus 129 miljoen euro over het eerste kwartaal vorig jaar. Een wederom desastreuze min van 36%.

De optimist zal wellicht een marginale verbetering zien in de krimppercentages op jaar- versus kwartaalbasis, maar het is duidelijk dat Brunel midscheeps is geraakt door de malaise in de olie-industrie.

 

Grafiek Brunel drie jaar
Klik op het plaatje voor een grote versie

 

Moeizaam jaar

Brunel heeft duidelijk grote moeite de forse krimp in de Energy-sector elders te compenseren. De activiteiten in Europa, effectief Nederland en Duitsland, laten een wisselend beeld zien. Brunel doet het relatief goed in Duitsland, de omzet steeg in het eerste kwartaal met 14% tot afgerond 56 miljoen euro.

In Nederland was echter weer sprake van een lichte teruggang: een met 7% teruglopende omzet tot afgerond 48 miljoen euro. Dat laatste schijnt vooral de schuld te zijn van staatssecretaris Wiebes. Werkgevers durven geen zzp’ers in te huren door onzekerheid over de wet DBA.

Nu valt er nog een heleboel meer over de cijfers van Brunel te zeggen: bijvoorbeeld dat er (nog) wel winst wordt gemaakt, dat de balans (nog steeds) erg solide is, dat de detacheerder nog steeds dividend uitkeert, et cetera.

Het is een in potentie interessant aandeel voor beleggers en dat verdient ook de nodige verdieping qua analyse. Het management verwacht dat “ergens rond de zomer de bodem wel bereikt wordt.” Dat zou kunnen, maar een flinke opleving van de olieprijs is daarvoor wel een must. En daar is op dit moment in de verste verte nog geen sprake van. Sterker nog: vandaag staat het zwarte goud voor de zoveelste dag onder druk.

De detachering in Nederland en Duitsland biedt nog wel enig perspectief op groei, maar Brunel Energy Global Business leverde in het eerste kwartaal een negatieve bijdrage aan de groeps-EBIT en dat zal het lopende kwartaal ook het geval zijn.

Nog een matig kwartaal dus, maar dan? Beleggers die de afgelopen maanden vooruit durfden te lopen op een weer wat oplopende olieprijs kwamen tot op heden van een koude kermis thuis. De puzzel Brunel is nog niet gelegd.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermelde aandelen


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 22 apr 'Reality check' nodig in energietransitie, vindt JPMorgan Chase
  2. 19 apr Nieuwkomer Douglas presteert uitstekend
  3. 19 apr Productiemisser Barrick Gold: is de sterke marktreactie terecht?

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. zonnedaal 20 juni 2017 19:32
    Hoe zit het met de vaak erg hoge overheadkosten bij dit soort clubs? Uitvoerend personeel zijn al dan niet ZZP'ers en kunnen relatief gemakkelijk geloosd worden wanneer er geen werk is. Maar hoe zit het met het kantoorpersoneel (oa administratief en de vele soorten managers) wat al tijden non-declarabel aan het werk is. Wat uiteindelijk peperduur is voor een business wat in feite alleen uren verkoopt in een energiebranche die waarschijnlijk nog jaren in een bear market zit.
  2. gyronando 20 juni 2017 20:13
    Die blijven allemaal lekker op hun overbetaalde positie zitten.
    Vakbonden gaan eerst kijken of de toko al bijna naar de klote is
    voordat de bezetting aan nieuwe marktomstandigheden kan worden aangepast.Die vakbondslui Wim Kok we moeten nog steeds ons kwartje
    vangen wat een quatsch die lui. Brunel is absoluut geen overname
    kandidaat.De aandeelhouder wordt hier gemolken.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links