Word abonnee en neem Beursduivel Premium

TA: Nieuwe aanloop AEX

Nog steeds heeft de AEX-index het patroon met lagere toppen niet kunnen breken. In de opleving van dinsdag is index teruggeworpen door de dalende toppenlijn (blauwe pijl).

Dit geeft aan dat de Nederlandse beurs een nieuwe aanloop nodig heeft, voordat de sprong opnieuw gewaagd kan worden. Toch zien we het momentum van de beurs weer opwaarts krullen (rode pijl), dit signaleert een mogelijk kantelpunt in de markt.

Technische Analyse AEX

Het momentum meet de veranderingssnelheid van de AEX. Het momentum is het verschil tussen de huidige koers en de koers van 9 dagen terug. Indien de kracht van de AEX-daling afneemt, zal het momentum een bodem vormen en opwaarts draaien.

Om te zien of deze nieuwe aanloop kans van slagen heeft, bekijk ik twee indicatoren die de technische conditie van de Nederlandse aandelenbeurs meten, de geldstroom (moneyflow) en de hoog/laag verhouding (Advance/Decline ratio).

Geen structurele kapitaalvlucht

De moneyflow van de Nederlandse beurs, in mijn blog al eerder besproken, geeft maar weinig terrein prijs. Dit geeft aan dat er geen sprake is van structurele kapitaalvlucht uit aandelen. Afgezien van de recente adempauze (tussen de twee rode lijnen) blijft de moneyflow van de Nederlandse beurs op wat langere termijn opwaarts gericht.

Technische Analyse AEX

Deze huidige tussentijdse adempauze van deze indicator geeft nog geen paniek weer. Een andere indicator, die de kwaliteit van onze aandelenbeurs weergeeft is de Advance/Decline ratio (A/D-ratio), ook wel hoog/laag verhouding genoemd. De A/D-ratio van de Nederlandse beurs gaat wat stabiliseren (tussen de 2 zwarte lijnen).

Technische Analyse AEX

Echter op wat langere termijn laat deze ratio een sterk opwaarts verloop zien. Onder de oppervlakte van de markt geeft dit aan dat het aantal stijgers voortdurend veel groter is dan het aantal dalers. Deze zogenaamde ‘breadth indicator’ bewijst hiermee dat het draagvlak in de markt (voor een verdere beursstijging) ijzersterk blijft.

Correctie nog niet voorbij

De AD-ratio, wordt dagelijks berekend op basis van het verschil tussen het aantal stijgers en het aantal dalers. Zodra er meer winnaars zijn, zal de Advance/Decline ratio oplopen. In het tegenovergestelde geval laat deze indicator een daling zien. Doorgaans is de Advance/Decline ratio een leading indicator, die vooruit loopt op de actuele marktontwikkelingen.

De Advance/Decline ratio, geeft doorgaans een goede indruk van het draagvlak in de markt. Een stijgende indicator geeft aan dat er draagvlak in de markt is voor een stijgende beurs.

Het technische beeld van de AEX en de twee kwaliteitsindicatoren overziend, stel ik vast dat de correctie nog niet voorbij is. Onder de oppervlakte is er echter geen structurele zwakte zichtbaar. Het gaat blijkbaar alleen om een tijdelijke adempauze.

Mede tegen de achtergrond van het positieve lange termijn plaatje van de beurs, houd ik nog steeds rekening met bodemvorming en uiteindelijk een opwaartse uitbraak van de AEX index.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht