Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Update Brunel

Update Brunel


Brunel is duidelijk de gebeten hond vanochtend. Het aandeel staat op het moment van schrijven aardig lager, circa 4%, maar liet eerder zelfs even een min zien van ruim 10%. Dergelijke koersuitslagen komen bij het aandeel wel eens vaker voor, maar de trigger voor de huidige daling is toch een opmerkelijke.

In de hoek waar de klappen vallen

De aanleiding voor de afstraffing komt uit de koker van Kepler Cheuvreux. De analisten bij de bank zien het niet zitten met Brunel. Het koersdoel voor de geplaagde detacheerder werd verlaagd van 14,55 euro tot 13,50 euro. Het houden-advies werd daarbij gehandhaafd.

Een lichte bijstelling, met nogal wat gevolgen voor de koers. Of er vanochtend een fat finger heeft toegeslagen: dat valt nooit met zekerheid te stellen.

Echt veel nieuws bevatte de visie van de bank overigens niet. Dat het niet echt crescendo gaat bij Brunel was al geruime tijd duidelijk.

Olie in bear market

Lastige marktomstandigheden bij de Energy Global Business-tak zijn een gegeven. Het gehoopte herstel van de olieprijs laat nog op zich wachten. Wat heet: olie beweegt zich inmiddels officieel in bear market territory.

De Global Business-tak is grofweg goed voor 45% van de totale bedrijfsomzet. Dat was ooit meer, maar die omzet kachelt nu eenmaal sterk achteruit en daarmee vermindert automatisch ook het belang van dit onderdeel op het totaal.


Brunel heeft tijd nodig om de bakens te verzetten, wellicht enkele nieuwe marktniches toe te voegen en vooral een olieprijs die weer opveert tot boven de 50 dollar per vat.

Het aandeel is op dit moment vooral een speelbal voor handelaren. Het fonds oogt kwetsbaar, ook op het huidige, relatief lage koersniveau. Zoals gisteren al aangegeven is de (fundamentele) Brunel puzzel nog niet gelegd.

Disclaimer: Crum heeft geen positie in bovenvermeld aandeel

Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten. Volg @martinjancrum op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht