Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Contrair energie

Contrair energie

 

Inderdaad, het laatste plaatje in deze grafiekenbonanza van Business Insider is van Jeroen. Aan hem de eer dus:

 

 

Voor u zich een druipend voorhoofd, lekkende oksels en kleddernatte rug scrollt, hier is ie:

 

 

Waarom energie kopen?

Bedankt Jeroen, ik wil het alleen over deze grafiek hebben uit het enorme aanbod. Nu energie-aandelen kopen: omdat het idee zo lekker contrair is, word ik nieuwsgierig. Speculatief stukje dus! Want hoewel het er niet keihard staat, komen deze grafiek en tekst neer op een buy, toch? Het is wel puur technisch.

 

 

Technische analyse is niet mijn ding en - u wel? - fundamenteel kan ik geen zinnige reden bedenken om nu energie-aandelen te kopen. Kwakkelende olieprijs en snelle opkomst alternatieve energie: u hoeft hiervoor niet ver van huis. Hooguit zijn lage waarderingen en hoge dividendrendementen koopredenen.

Die kunt u echter ook aanhalen als bewijs dat de koersen nog veel te hoog staan. Juist een goede reden kan ook zijn, dat er geen goede reden is. Zou niet voor het eerst zijn. Enfin, eerst een plaatje. Ik neem de populairste tracker op de complete energiesector en verreken die met herbelegd dividend en euro's.

De oliemalaise begon exact drie jaar geleden en dat is te zien:

 

 

Dobbel

Nee, dat momenteel bij wijze van niemand deze aandelen wil hebben, die onder normale omstandigheden uitstekend waarde weten te scheppen en dat de vooruitzichten uitzichtloos lijken, is misschien nog wel de beste reden een (middel)langetermijn dobbel te wagen. Want dat is dit idee wel.

Desalniettemin hebt u misschien hier meer kans dan bijvoorbeeld bij de overbevolkte FANG-aandelen en de gierende blockchains. Ik zou zelf niet in één keer alles kopen, maar een jaar lang maandelijks gespreid aankopen, of proberen bepaalde prijzen te vissen. Dat is alleen weer een stuk lastiger. 

Voor wie meer in losse aandelen denkt heb ik nog dit plaatje, die olie-majors. Als de olieprijs voorlopig nog met een vier blijft beginnen, gaat er zeker weer herrie rond de dividenden komen en wellicht daardoor dips in de koersen.

 

 

Damrak

Als u iets verder dan het Damrak kijkt, heb ik ook nog alle Nederlandse fondsen met veel tot weinig olie-exposure. Wie durft? Als over een jaar de olieprijs is verdubbeld, lacht u zich helemaal suf. U huilt tranen met tuiten als deze nog eens halveert. Zou al hele prestatie zijn als al die bedrijven dan nog leven.

Ah, dat kan ook nog een reden om ze te kopen. Onze oliewaarden doorstaan de nu al drie jaar durende oliecrisis naar omstandigheden redelijk. Ze betalen zelfs nog dividend. Geeft wel aan dat het intrinsiek goede tenten zijn en u kan ook redeneren dat de markt dan echt wel ééns een keer naar u toe komt.

Hoe dan ook, groot risico.  

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links