Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

OPEC versus schalieolie

OPEC in uitputtingsslag door productiebeperkingen

Hoe staat het met OPEC versus schalieolie, na de verlenging van de olieproductiebeperkingen die begin dit jaar ingingen? De OPEC heeft indertijd aangegeven dat zij een aantal doelen wilden bereiken met de huidige productiebeperkingen.

Daarmee wilden zij een eind te maken aan een periode van overaanbod en de gestegen olievoorraden terugbrengen naar hun vijfjaarlijks gemiddelde. Ook hoopten zij een voorschot te kunnen nemen op hogere olieprijzen die er, naar hun inschatting, op de langere duur aankomen als gevolg van de lage investeringen van de afgelopen jaren.

In 2017 groeit onderaanbod olie

Begin dit jaar waren vraag en aanbod dicht bij een evenwicht. De verwachting is dat het onderaanbod gedurende de loop van het jaar geleidelijk zal toenemen. Dat is vooral te danken aan de toenemende vraag, die ook dit jaar weer met ongeveer 1,3 miljoen vaten per dag toeneemt.

Ook de hoge mate waarin men zich aan de productiemaatregelen houdt speelt een rol. Of, en in welke mate, het onderaanbod in de tweede helft van 2017 zich ook voortzet in 2018 is echter onduidelijk.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De olievoorraden beginnen te dalen

De olievoorraden in de VS of OECD (de meest ontwikkelde landen), waarvoor betrouwbare schattingen beschikbaar zijn, beginnen nu geleidelijk te dalen. Die daling kwam overigens langzaam op gang.

Dat ligt er aan dat veel olieproducerende landen eind vorig jaar, vlak voor de ingang van het akkoord, de kraan nog even zo ver mogelijk opendraaiden. Daarnaast werden er eerst voorraden afgebouwd in de olieproducerende landen zelf begin dit jaar. Men hield zich wel aan de productieverlagingen maar die werden niet geheel vertaald in exportverlagingen.

Schattingen wanneer olievoorraden gedaald zijn tot hun vijf jaar gemiddelde lopen meestal uiteen van begin 2018 tot eind 2018, uitgaande van een handhaving van de beperkingen. Een aantal analisten denkt dat dit ook in 2018 nog niet gehaald wordt. Het duurt allemaal langer dan OPEC lief is. En ook langer dan zij verwacht hadden bij de ingang van het akkoord.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De markten zijn er dan ook niet gerust op. Sinds april is er een dalende trend in de olieprijzen. Dat werd in gang gezet door hedgefondsen die op een gegeven moment hun long posities zijn gaan afbouwen. Maar het heeft wel degelijk fundamentele oorzaken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Meer schalieolie uit de VS dan verwacht

Uiteraard hadden OPEC en handelaren na het bereiken van het OPEC akkoord en de daarmee gepaard gaande prijsstijgingen, een toename in de productie van schalieolie in de VS verwacht. Dat is het probleem niet. Het probleem is dat deze stijging zoveel groter is dan OPEC en veel analisten hadden verwacht.

Aan het begin van dit jaar verwachtte de EIA een gemiddelde VS olieproductie van negen miljoen vaten per dag voor 2017 en van 9,3 miljoen vaten per dag in 2018. Halverwege het jaar zijn deze schattingen al bijgesteld naar respectievelijk 9,3 en tien miljoen vaten per dag.

Daarmee neemt de VS olieproductie dit jaar met ongeveer een miljoen vaten per dag toe. En neemt het een groot deel van de ruimte in beslag die ontstaat door de stijgende vraag en de beperkte groei (of zelfs daling) van het olieaanbod buiten OPEC en de VS.

Ander soort tegenstander

OPEC treft in VS schalieolie een ander soort tegenstander dan conventionele olie. Die laatste deed het in tijden van lage olieprijzen rustig aan met de investeringen tot de rendementen weer hoger waren. VS schalieolie en hun financiers nemen genoegen met lage rendementen.

Blijkbaar is er zoveel geld beschikbaar in de VS en de zucht naar een klein beetje rendement zo groot dat men vrolijk doorgaat met hier geld in te pompen. Blijft dit ook zo als de rente in de VS omhoog blijft gaan?


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Net als voor oorlogen geldt ook voor de OPEC productiebeperkingen dat het makkelijker is ze te beginnen dan ze te beëindigen. Het is best mogelijk dat OPEC in de loop van 2018 zijn doelen wat betreft de vraag-aanbod situatie en de olievoorraden bereikt. Maar wat dan? Wat is hun exit strategie?

Ze kunnen moeilijk doorgaan met hun productiebeperkingen tot in lengte van dagen. De markt is er bezorgd over dat, als de OPEC in 2018 de beperkingen begint te verminderen, de prijzen zullen dalen.

Voor 2017 is 55 dollar per vat te hoog gegrepen

Voor de korte termijn lijkt duidelijk dat OPEC niet alle drie doelen tegelijk kan bereiken. Geen overaanbod en voorraden terug naar het vijf jaarlijks gemiddelde is misschien haalbaar maar het valt niet te rijmen met een olieprijs van 55 dollar per vat. Daarvoor groeit VS schalieolie simpelweg te snel bij een dergelijke prijs.

Omgekeerd zagen we in 2016 dat prijzen onder de 40 dollar per vat leidden tot een dalende VS schalieolieproductie. Een gemiddelde prijs van 45-50 dollar voor de tweede helft van 2017 lijkt dan ook het waarschijnlijkst.

Tot welk niveau kan VS schalieolie op de lange duur door blijven groeien? Schattingen van VS schalieolie komen veelal uit op een uiteindelijk plateau van ongeveer tien miljoen vaten per dag in 2025 (ruwweg een verdubbeling van de huidige productie). Maar eigenlijk is dat niet duidelijk; het is onbekend terrein.

Een grotere kans op een low case scenario

Daarnaast is de kans op een low case scenario groter geworden. Wat als dit allemaal te lang gaat duren en OPEC zijn eensgezindheid verliest of als de steun van Rusland wegvalt?

En de kans op een high case scenario? Die mag dan klein zijn, die is niet nul. Er is niet veel reservecapaciteit en onverwachte ontwikkelingen liggen in het Midden-Oosten altijd op de loer.

OPEC is terecht gekomen in een uitputtingsslag die nog lang kan gaan duren. Daarbij is een realistische olieprijs vooralsnog die prijs die slechts tot een beperkte mate van groei in de VS schalieolieproductie leidt. Die lijkt op dit moment rond de 45 en 50 dollar per vat te liggen.


Jilles van den Beukel is geofysicus. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.
Volg Van den Beukel ook via Twitter: @JillesAppelscha

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dr. Watson 23 juni 2017 18:54
    Goed stuk Jilles.

    Ik ben het helemaal met je eens m.b.t de olieprijzen in 2017 en waarschijnlijk ook de eerste helft van 2018.

    Na H1 2018 gaat de boel draaien. De capaciteit van bestaande velden neemt ieder jaar met 10-12% /jaar af. Ieder jaar moet er dus ongeveer 9-10 mln vaten nieuwe capaciteit aan de wereld toegevoegd worden om de wereld capaciteit alleen maar op peil te houden.

    Slechts weinig nationale en international oliemaatschappijen - met uitzondering van die in het midden oosten - hebben dat sinds begin 2015 gedaan.

    Door het terugbrengen van investeringen door de rest van de wereld na Q4 20214 met zo'n 40-50% raakt de olie produktie achterop bij de consumptie. Niet in 2015-2017 maar na H1 2018. Dit komt omdat de duur van olie projecten - met uitzondering van schalie olie - 3-4 jaar is en alle projecten die gestart zijn voor 2014 door zijn blijven lopen. de laatste komen in 2018 op de markt.

    De wereld komt in principe eind 2018 zo'n 3 mln vaten olie te kort,eind 2019 7 mln vaten en eind eind 2020 zo'n 10 miljoen vaten per dag (ongeveer gelijk aan de totale produktie van Saudi Arabie!)

    Schalie olie zal vast wel groeien van 3.2 miljoen nu met zo'n 0.5 mljoen vaten per jaar, het midden oosten zal de kraan open zetten met een extra 2 miljoen vaten en de 3 miljard vaten olie zullen uit de opslagtanks vloeien maar dit biedt tesamen bij lange na niet voldoende compensatie.

    Nieuwe olie capaciteit speelt niet mee want die vereist 3-4 jaar voordat deze op de markt komt (2021-2022).

    (Veel) hogere olieprijzen na H2 2018 zijn dus onvermijdelijk en zullen tot eind 2022 in stand blijven, waarna extra olie op de markt komt en de prijs weer drukt.
  2. Focus 24 juni 2017 11:46
    Het leest als een slecht boek. Ik zou het nog even laten nakijken op samenhang en gramatica. Voorzichtig noemt iemand dit? Lijkt meer op twee paarden wedden dit stuk en geen keuze kunnen maken. Olieprijs drijft op speculatie en voor wat dat betreft hoef je geen verstand van olie te hebben. De prijs gaat naar beneden.
  3. Marco1337 24 juni 2017 13:28
    Vergeet ook niet dat met de huidige spanningen met rusland schalieproductie een manier is van de USA om rusland plat te leggen. Vreemd genoeg lees je hier nagenoeg nooit wat over. Ik zie deze lage olieprijs en de schalieolie als een soort economische oorlogsvoering. En de USA is aan de winnende hand.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 24 juni 2017 14:58
    quote:

    Analyticoes schreef op 24 juni 2017 13:28:

    Vergeet ook niet dat met de huidige spanningen met rusland schalieproductie een manier is van de USA om rusland plat te leggen. Vreemd genoeg lees je hier nagenoeg nooit wat over. Ik zie deze lage olieprijs en de schalieolie als een soort economische oorlogsvoering. En de USA is aan de winnende hand.
    Totale nonsens.
  5. forum rang 4 Willempie3 26 juni 2017 00:47
    Amerika heeft nog altijd belang bij een lage olieprijs. Al is de productie 10 miljoen vaten per dag, er zijn 18 miljoen vaten per dag nodig. En dus moet Amerika 8 miljoen vaten per dag importeren. Economische druk op Poetin door een lage olieprijs is een bijkomend voordeel. De regering Trump heeft trouwens besloten om een deel van de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve op de markt te gooien. Die zou met 700 miljoen vaten te groot zijn en kan bijvoorbeeld omlaag naar 500 miljoen vaten. Weer een manier om een paar jaar voor extra aanbod en dus lage olieprijzen te zorgen. Precies wat Amerika nodig heeft.

    W3.

  6. [verwijderd] 26 juni 2017 10:52
    quote:

    Willempie3 schreef op 26 juni 2017 00:47:

    Amerika heeft nog altijd belang bij een lage olieprijs. Al is de productie 10 miljoen vaten per dag, er zijn 18 miljoen vaten per dag nodig. En dus moet Amerika 8 miljoen vaten per dag importeren. Economische druk op Poetin door een lage olieprijs is een bijkomend voordeel. De regering Trump heeft trouwens besloten om een deel van de Amerikaanse Strategic Petroleum Reserve op de markt te gooien. Die zou met 700 miljoen vaten te groot zijn en kan bijvoorbeeld omlaag naar 500 miljoen vaten. Weer een manier om een paar jaar voor extra aanbod en dus lage olieprijzen te zorgen. Precies wat Amerika nodig heeft.

    W3.
    Amerika heeft belang bij een goede prijs voor hun zelf geproduceerde olie. Als de importolie er maar niet duurder van wordt. Als ze daar een heffing op leggen is dat geregeld.
    Het bezoek van Trump aan de Golfstaten wordt genoemd als een groot succes voor Trump. Alle staten daar gehoorzaamden onmiddellijk door te hoop te lopen tegen Quatar.
    Trump heeft vast niet alleen gesproken over Al Quaida...
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 26 juni 2017 13:33
    quote:

    Bowski schreef op 26 juni 2017 10:52:

    [...]
    Amerika heeft belang bij een goede prijs voor hun zelf geproduceerde olie. Als de importolie er maar niet duurder van wordt. Als ze daar een heffing op leggen is dat geregeld.
    Het bezoek van Trump aan de Golfstaten wordt genoemd als een groot succes voor Trump. Alle staten daar gehoorzaamden onmiddellijk door te hoop te lopen tegen Quatar.
    Trump heeft vast niet alleen gesproken over Al Quaida...
    Trump heeft helemaal niks gedaan (behalve domme uitspraken)tegen Qatar, want de grootste USA-basis in het Midden-Oosten ligt in Qatar. Halve gare Trump is dus onmiddellijk teruggefloten door z'n ministers.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links