Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: Goldilocks!

Wat doet de AEX deze week?

 

Weer een record.

 

 

En om nou te zingen dat het stil is aan de overkant, nee. U weet het, aandelen en obligaties gelden als elkaars investeringsconcurrenten op de beurs. Ze trekken nu echter al jaren samen op: omhoog, waardoor de rentes dalen. 

 

 

Italiaanse banken...

De eerste tweet van Holger geeft het karakter van de bullmarket anno maart 2009 perfect aan. Wat er ook is, wat er ook gebeurt en wat u ook maar denkt en vindt, de beurzen stijgen maar door onder een fluitconcert van bubbelroepers en krachvoorspellers. The most hated rally ever heet het voor niets.

A bullmarket has to climb a wall of worry is een andere kreet en zeer van toepassing. Achteraf lijkt de stijging misschien logisch en terecht. De waarderingen en lage rentes kunnen een rechtvaardiging zijn. Ik weet niet hoe het u verging, maar ik kijk al sinds 6 maart 2009 AEX 194,99 ademloos toe.

Over naar nu. Holger verwijst naar twee kleine Italiaanse banken, waar de ECB haar handen vanaf trekt. Failliet, Milaan en Rome moeten het zelf maar uitzoeken. Geen geld uit Frankfurt in elk geval. Wordt vast leuk wat voor truc de Italianen verzinnen om de banken overeind te houden. Zijn ze goed in.

 

 

Goldilocks

Die term goldilocks begint weer gemeengoed te worden en dat is geen goed nieuws. Het duidt er op dat álles zonnig is: economie, beurs, werkgelegenheid, vertrouwen, consumptie en noem maar op. Dan kan het alleen maar minder worden en het kan er zelfs op duiden dat de markten op een top staan.

Met een week of twee begint het KW2- of H1-cijferseizoen en de verwachtingen daarvoor zijn aan het teruglopen, wat op zich vrij normaal is. Hopen dan maar dat de bedrijven zinderende outlooks geven, want ik zou anders ook niet weten waarom de hoge en dure koersen verder zouden moeten stijgen.

Maar, zoals gezegd, ik sta ook al sinds 2009 glazig te kijken naar de stijgingen. Wel start het winstwaarschuwingenseizoen nu, maar - afkloppen - ik heb nog geen disasters gespot. Zelfs niet bij de oliewaarden en ook profit warning comedy capers BAM en Heijmans houden zich nog gedeisd.

 

 

Fed en TMG

Wilt u natuurlijk nog die Fed mistake weten, waar Holger over rept. Er is - hoe is het mogelijk - kritiek op die bankenstresstest, maar wat het om gaat is dat de centrale bank verkrapt, waar de inflatie(verwachtingen) dalen. Dat de markt lagere Amerikaanse yields inprijst geldt als bewijs dat het een fout is.   

Verder is er niet zoveel nieuws dit weekend. U hebt het gezien, Mediahuis dat TMG overneemt wil van de GeenStijl-websites af. In de markt gonst het al langer dat de Belgen misschien John de Mol proberen af te kopen met de internet- en radio-activiteiten van TMG. Dit past zeker in dat scenario.

 

 

Agenda

Het is voorlopig het laatste weekje met een dunne agenda. Volgende week is er weer de inkoopmanagersindicesbonanza en zijn er Amerikaanse arbeidsmarktcijfers. Daarna zijn alle ogen gericht op het langzaam losbarstende KW2-cijferseizoen en anders hebben we de Tour de France nog die zaterdag start. 

Klapperrr van de Week zijn de eerste schattingen van de inflatie in Duitsland en EU over juni en voorlopende indicatoren Duitsce Ifo Geschäftsklima en Amerikaanse Chicago Purchasing Managers Index (PMI). Er zijn ook nog de 23e herziene versies ofzo van het Amerikaanse en Britse BBP over KW1.

Dat is het wel zo'n beetje. Nike is echt het allerlaatste (Dow Jones) fonds dat nog met KW1-cijfers komt. Een sportfonds dat de laatste is, ironisch.


26 jun
10:00 Duitsland Ifo Geschäftsklima jun 106,4
14:30 VS orders duurzame goederen mei -0,5% MoM

27 jun
08:45 Frankrijk inflatie CPI jun
15:00 VS S&P Case Shiller huizenprijzenindex apr 5,9%^MoM
16:00 VS consumentenvertrouwen jun 116,0

28 jun
08:00 Duitsland import- en exportprijzen mei -0,6% en 4,6% MoM
10:00 EU M3 geldhoeveelheid 5,0%
11:00 Italië inflatie CPI jun
14:30 VS handelsbalans goederen mei
16:00 VS pending home sales mei 0,5% MoM
16:30 VS weekrapport olievoorraden

29 jun
08:00 Duitsland GfK consumentenvertrouwen jul 10,4
09:00 Spanje inflatie CPI jun
11:00 EU consumentenvertrouwen jun -1,0
14:00 Duitsland inflatie CPI jun 1,4%
14:30 VS jobless claims
14:30 VS BBP KW1 1,2% QoQ
22:00 Nike KW1-cijfers

30 jun
01:50 Japan industriële productie mei -3,2% MoM
03:00 China manufacturing PMI jun 51,0
03:00 China non-manufacturing PMI jun
08:00 Duitsland detailhandelverkopen mei 0,3% MoM
10:00 Duitsland werkloosheid jun -10K en 5,7%
10:30 VK BBP KW1 0,2% QoQ
11:00 EU inflatie CPI jun 1,2%
14:30 VS personal income and outlays mei 0,3% en 0,1% MoM
15:45 VS Chicago PMI jun 58,0
16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan jun 94,5

Kiek op de Grafiek

De wereldwijde beurzen mogen dan op een top staan, de AEX laat het even afweten. Vooral oliewaarden zijn hier debet aan, maar ook Ahold. De top 537,84 van begin mei lijkt ver weg, maar dat geldt ook voor die stagnatie 480-485 van rond de jaarwisseling, Beide kunnen echter in een oogwenk op het bord staan.   

 

 

Hetzelfde geldt voor de Nederlandse DAX, de AEX herbeleggingsindex. All time high 1703,65 is echt niet zo ver weg. Steunlijnen moet u zelf maar trekken, geen verstand van.

 

 

Is dit raar? Ondanks dat de AEX haar kopje wat laat hangen, is de AEX VIX Index (volatiliteit) niet uit haar lethargie te branden.

 

 

De Eurostoxx 50 bevestigt het Nederlandse beeld, even een pas op de plaats.

 

 

Grappig en niet voor het eerst. Het is bijna folklore op de beurs, zo'n beetje ieder jaar weer. Waar de hele industrie blèrt dat u even beter in de EU dan de VS kan beleggen.... juist. Nu moet u wel even een blik op de dollar werpen...

 

 

... en die gedraagt zich redelijk netjes de laatste tijd. Per saldo is er niet veel veranderd, maar de korte trend is nog wel opwaarts.

 

 

Inderdaad, onze rente is weer wat afgekomen. Technisch zou de prijs voor geld nu moeten bodemen, anders gaapt er een behoorlijk gat? Lage inflatieverwachtingen en geduldige ECB, ik zou niet weten waarom het spul moet stijgen. Eigenlijk passen deze record lage rentes niet bij een goldilocks economie.  

 

 

Zelfde verhaal bij de Duitse rente, de EU benchmark.

 

 

Ziet u wel? De markt denkt dat de Italianen hun zoveelste bankencrisis weer even soepel oplossen als de vorige 5034 stuks :-)

 

 

Inderdaad, verhogende en verkrappende Fed of niet, de Amerikaans rente zit in een neergaande trend. Don't fight the Fed, heb ik altijd geleerd, ofwel beleg niet tegen haar politiek in. Ze heeft diepere zakken en meer tijd. We gaan zien hoe het dit keer afloopt.

 

 

Olie zit in een neergaande trend, maat trek het lijntje niet zonder meer door. Met die spanningen in kruitvat Midden-Oosten - dat ultimatum aan Quatar dit keer - kán het gek gaan. Snel vooral. Of gaan die Amerikaanse schaliejongens dan weer los? De oliecrisis is vooral overaanbod, vergeet dat niet.

 

 

Tot slot nog goud, dat in een mooie, rustige opgaande trend zit. Dividend of rente betaalt het spul echter nog steeds niet. Ik zie het er ook niet meer van komen :-) 

 

 

Camping Clash

Prettige zondag verder en tot morgen, tot voorbeurs. Nog één ding. Speelt u mee om de eer van IEX én uw generatie hoog te houden? Ja, het is mijn schuld. Ik heb BUX uitgedaagd - die Snap, GoPro en Bitcoin snotneuzen kenne helemaal niet belegge! - en dat doet boter bij de vis en daagt ons weer uit.

De site heeft een heuse competitie bedacht met mooie prijzen - een scooter van 3000 euro, leuk voor de kids - om te zien wie het beste kunnen handelen: de BUX jonkies of het ouwe geld bij IEX. Uiteraard hebben we dit met BUX bedisseld, maar we hebben u hard nodig voor deze zomeravondwedstrijd.

Leuk als u mee doet!

 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juni 2017 14:18
    Ik denk dat jij met pensioen moet gaan. Als je denkt dat er geen beren weg zitten.Er is een leger beren ip de weg. Het afdien van de twee Italiaanse banken als iets klein is echt bizar. Wellicht kun je beter gaan solliciteren bij de Appie Hein als vakken vuller. Beurzen staan aan de vooravond van de grootste krach ooit.
  2. NielsjeB 25 juni 2017 14:30
    quote:

    Viva la France schreef op 25 juni 2017 14:18:

    Ik denk dat jij met pensioen moet gaan. Als je denkt dat er geen beren weg zitten.Er is een leger beren ip de weg. Het afdien van de twee Italiaanse banken als iets klein is echt bizar. Wellicht kun je beter gaan solliciteren bij de Appie Hein als vakken vuller. Beurzen staan aan de vooravond van de grootste krach ooit.
    Voel je je aangesproken als krachroeper? Blijven roepen, vroeg of laat krijg je gelijk.

    Als ik zo de discussies eens bekijk waar je je in begeeft: is het misschien een idee om te proberen ook wat objectievere berichtgeving te volgen?

    www.iex.nl/Leden/1454280/Viva-la-Fran...

    BIS waarschuwd voor Ammergeddon op de beurzen.
    Beurzen kunnen mer 40% crashen!
    Doek valt voor noodlijdende Italiaanse banken
    Stevige koersval beurzen
    Beurs Vandaag: D-day: ECB, UK, Comey
    BLACK MONDAY!! Aex daalt 35% in een week
    AEX gaat nu MEGA CRASHEN
    FED CRASH
    Monster Crash deze week!! Crash van 50%
    Vrijdag 13 BLACK FRIDAY Crash van 9%
    Stevige Koers Correctie Aanstaande
    Trump is een mega ramp voor de beurzen.
    Nu gaan we zwaar Crashen


    En dat is alleen nog maar dit jaar. Het is niet te hopen dat je er naar gehandeld hebt, want dan ben je failliet denk ik.
  3. Lionel50045254 25 juni 2017 16:15
    wat een rare man toch die ' viva la france' als je goed de stukjes van AJ leest, dan herken je daar een vast manier van denken. Hij zou juist graag een keer een dip willen hebben, want zo bewegen de beurzen. Ik denk juist dat de Q2 outlook best cruciaal kan zijn. Randstad wordt ook vaak door AJ genoemd als voorbeeld, durft geen outlook te geven en is een sterk cyclisch bedrijf. Dus; staan we aan de vooravond van een climax? De beurs loopt tenslotte vooruit? Ik ben heel benieuwd. Maar blijf kijken naar de PMI en ander leading indicators. En anders komt alsnog de ' zwarte zwaan' toch echt een keer voorbij op de beurs.
  4. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 25 juni 2017 17:58
    quote:

    Viva la France schreef op 25 juni 2017 14:18:

    Ik denk dat jij met pensioen moet gaan. Als je denkt dat er geen beren weg zitten.Er is een leger beren ip de weg. Het afdien van de twee Italiaanse banken als iets klein is echt bizar. Wellicht kun je beter gaan solliciteren bij de Appie Hein als vakken vuller. Beurzen staan aan de vooravond van de grootste krach ooit.
    Heejj Ben nie hele maal goed.. vandaag nog geharkt?? met zoveel baalen geld in grote Coupures moet je toch echt even een nieuw toetsenbord gaan kopen bij de Aldi Rakker dat jij er rond loopt!
  5. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 25 juni 2017 18:00
    quote:

    Viva la France schreef op 25 juni 2017 14:48:

    Financials Crash
    Olie aandelen Crash
    Grondstoffen aandelen Crash

    BETEKEND MORGREN SUPER CRASH!
    Als morgen die SUPER CRASH uitblijft rot je dan voor eens en altijd op van het forum dan.. Ben nie hele maal goed??
    Wordt het dinsdag weer kalmpjes..
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links