Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Over Bennink, Third Point en Nestlé

Over Bennink, Third Point en Nestlé

 

Zijn er verder nog vragen?

 

 

Nee, op zich is het nieuws dat Third Point 1% van Nestlé bezit niet wereldschokkend. Het is het hedge fund van de activistische manager Daniel Loeb, die naar verluidt deze maand ook al positie innam bij Philips. Daarvoor zaten hij en de zijnen ook een paar jaar lang in DSM, maar daar is nooit meer iets van vernomen.

DSM presteerde heel goed sinds Loeb daar aan de poorten verscheen. Lees alles over Philips en DSM maar na in mijn stukje van vorig week. Wellicht is het Loeb daar bij Nestlé ook om te doen, want al op pagina 1 van zijn mooie brief aan zijn eigen aandeelhouders rept hij over underperformance:

 

 

Aangezien u op de beurs nooit iemand op z'n blauwe ogen moet vertrouwen, heb ik Reuters Datastream laten draaien. Twee uit drie dus. Op lange termijn is Nestlé een werkelijk subliem aandeel, maar de laatste jaren blijft het inderdaad wat achter op de concurrentie.

 

 

 

 

Jan Bennink!

Eigenlijk is Loeb versus dit hetzelfde verhaal als bij de biedingen en reuring op en rond Unilever, Philips, AkzoNobel en DSM: mooie bedrijven die goed presteren, maar niet goed genoeg draaien. Het kan en moet beter. Noem ze een tikje lui of gebruik dat mooie, onvertaalbare Engelse woord: complacency.  

De eerste analistenanalyse is er ook al. Voor Bernstein is de zaak zo klaar als een klontje, Nestlé is net als Unilever inderdaad een beetje gemakzuchtig. Wat dat betreft spreekt de eerste grafiek uit dit stukje boekdelen. Liever ook de omzetten, maar vooral de marges moeten, kunnen en zullen omhoog gaan.

 

 

Zo ziet Third Point het zelf ook, uit die brief:

Third Point invested in Nestlé because we recognized a familiar set of conditions that make it ripe for improvement and change: a conglomerate with unrealized potential for margin improvement and innovation in its core businesses, an unoptimized balance sheet, a number of non-core assets, and a recent history of meaningful under-performance versus peers. It is rare to find a business of Nestlé’s quality with so many avenues for improvement.

Het hedgefund zegt alle vertrouwen in Nestlé te hebben, maar nu komt het en dat geeft deze zaak voor ons Nederlandse beleggers een pikant tintje: Jan Bennink is back! Check:

Our observations and insights about the company have been bolstered by Jan Bennink, one of the world’s recognized leaders in the packaged goods space, who we have retained to advise us on this investment. Jan has direct operating experience in four of Nestlé’s key categories: coffee, baby food, medical nutrition, and dairy, as well as an unimpeachable record of substantial shareholder value creation.

He brings deep expertise in packaged goods, which greatly enhanced our due diligence process and gives greater credibility to our investment thesis. Mr. Bennink has also invested a significant personal sum in the Third Point - Nestlé SPV. 

Ja, Jan heeft een indrukwekkende cv. Hij werd rijk en berucht met de overname (tegen de hoofdprijs!) van Numico en zijn machtsgreep bij DE Masterblenders 1753, dat hij ook duur verkocht. Hij heet autoritair, meedogenloos en zelfzuchtig te zijn, maar hij weet als geen ander wat waarde scheppen is. 

 


 

Zin krijgen

Gepikt van ManagementScope, Jan kent het voedingsmiddelenwereldje als geen ander, zeg maar. Slimme zet van Thrid Point om deze joker in te zetten, want dat geeft dat 1% belang heel wat meer gewicht. Vergeet dat niet, de overname van ABN Amro begon ooit ook met zo'n aandeelhouder.

Third Point geeft in haar brief vier punten voor verbetering - waaronder het afstoten van het belang in L'Oréal - en zegt er alle vertrouwen in te hebben dat Nestlé beter gaat presteren. Het fonds is niet uit op een opsplitsing of de verkoop van onderdelen. Nog niet tenminste. Want als het zijn zin niet krijgt...

Dat de complete biografie van Bennink in de brief staat, zegt genoeg. Als Nestlé niet in actie komt, gooit Third Point het over een andere boeg zwaaiend met de rekensommen van Jan en misschien wel de namen van concurrenten, want hij kent alles en iedereen in dit wereldje. En weet wat ze waard zijn.

Of... lijkt hem zelf CEO van Nestlé wel een leuk baantje? :-) Ja, met Bennink is alles mogelijk en dat maakt dit in ieder geval tot een mooi beursverhaal. Het maakt in ieder geval indruk vandaag op de beurzen, zie de koersen. Wordt vervolgd.

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links