Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Centrale banken moeten voortmaken

Centrale banken moeten voortmaken

De BIS, Bank for International Settlements, maant centrale banken tempo te maken met het afbouwen van het accomoderende beleid van de afgelopen jaren. De instelling meent dat daar nu de tijd rijp voor is.

Nu is de BIS niet de eerste de beste instelling: het geldt als een soort ‘paraplubank’ over de centrale banken, een soort bank der centrale banken, en heeft een faciliterende rol in het internationale geldverkeer. 

BIS is optimistisch

De in Bazel (Zwitserland) gevestigde instelling geldt als zeer invloedrijk. Naar verluidt luistert zelfs ECB-baas Draghi met gespitste oren naar de bank der centrale banken.

En die bank wil dus dat centrale banken de touwtjes voorzichtig gaan aantrekken. Het kan nu ook volgens de BIS omdat de mondiale groei binnenkort weer op een ‘normaal niveau’ zal komen.

Leest u even mee:

 
Het accomoderende monetaire beleid moet dus op de schop. Wat betekent dat zoal? Welnu, bijvoorbeeld dat de rentes verhoogd moeten worden, zoals de Fed onlangs al deed, zij het met een minieme 0,25%.

De ECB lijkt nog niet zo ver te zijn, maar daar denkt de BIS dus anders over. Ook moet de nucleaire optie (quantitative easing, oftewel de geldpers) uitgezet worden. En daarna stapje voor stapje de opgeblazen centrale banken balansen afbouwen.

Dat alles gaat nog een heikel karwei worden: de wereld is inmiddels aardig verslaafd geraakt aan goedkoop gratis geld. Toch dringt de BIS bij centrale banken aan om snel tot actie over te gaan.

Hoe langer de centrale banken wachten, hoe lastiger het wordt om zonder grote schokken in het financiële systeem terug te gaan naar normaal. Dat klinkt best logisch.

Realiteitszin

Natuurlijk zijn de heren en dames bij de BIS niet achterlijk. Men is zich daar terdege van bewust dat de wereld inmiddels verzuipt in de schulden en dat daarmee renteverhogingen direct flink pijn zullen doen.

Daarbij zullen de financiële markten onvermijdelijk met turbulentie te kampen krijgen. Leuk voor handelaren en gokkers, maar niet iets waarover beleggers zullen staan te juichen.

En niet alleen beleggers: ook liefhebbers van allerlei cryptomunten zullen direct de gevolgen ondervinden van geldkranen die dichtgedraaid gaan worden.

Nog een categorie die in de hoek zal zitten waar de grootste klappen vallen: de Emerging Markets. De weerbaarheid van die laatste categorie is weliswaar wat verbeterd, maar blijft kwetsbaar in turbulentere tijden. 

Geld is niet gratis

Geld leek lange tijd gratis, maar als de aanbevelingen van de BIS opgevolgd worden, heeft die perceptie zijn langste tijd zo zoetjes aan wel gehad. Dat zal niet in een keer gebeuren, maar met kleine stapjes.

Centrale banken moeten dan vooral glashelder communiceren, en zorgen dat zij voldoende vuurkracht achter de hand hebben om eventuele turbulentie de baas te kunnen, aldus de BIS.

Dit gaat een interessante en vooral ook uiterst lastige balanceer act worden voor de Fed, ECB, BoE en overige centrale banken voor zover van toepassing.

Met een druk op de knop miljarden tevoorschijn toveren is niet zo gek moeilijk: afbouwen en terugdraaien is toch van een compleet andere orde van grootte. Beleggers doen er verstandig aan de communicatie van (vooral) de ECB en Fed goed in de gaten te houden.

Disclaimer: niet van toepassing


Martin Crum is senior beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is senior beleggingsanalist met meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring op de financiële markten, bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij met zijn eigen bedrijf Beagsh Research & Trad...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

  1. 18 apr Logische herfinanciering Pharming
  2. 18 apr CM.com zet weer stap in de goede richting
  3. 17 apr Herhaling van zetten bij Just Eat Takeaway

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 juni 2017 10:03
    Hahaha, ik dacht dat het fakenieuws was. "Terug naar normaal".

    Niemand weet meer wat dat is. De gezamenlijke beurswaarde wereldwijd is met biljoenen opgelopen de laatste jaren. De patiënt is zwaar verslaafd en een te zwaar afkick programma overleeft hij niet, of hij krijgt een zware terugval.

  2. tampi 26 juni 2017 13:56
    De gezamenlijke schulden liegen er ook niet om. De patient is nagenoeg dood.
    Volgens: www.eudebtclock.org/
    20 trillion schuld in Amerika en 12 trillion schuld in Europa.
    Hey? Was het schulden plafond van Amerika geen 20 Trillion?
    Het is verdacht rustig als het gaat om berichtgeving over het schuldenplafond.

    Als er in 2008 geen redding van de patient had plaatsgevonden dan was de patient doodgegaan en konden wij 9 jaar later plukken van de successen van de nieuwe die geboren zou zijn.
    Ik ben van mening dat je een grote crisis nodig hebt voor meest geniale uitvindingen en nieuwe creatieve ideeën.

    Het zou mij niets verbazen dat het beleid van de Centrale banken, de belegger in de armen van crypto currencies duwt.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links