Word abonnee en neem Beursduivel Premium

Koffiekamer Terug naar discussie overzicht

Biotech klaar voor nieuwe groeispurt

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. gerrit 69 26 juni 2017 14:21
    www.iex.nl/Column/268003/Biotech-klaa...

    Biotech klaar voor nieuwe groeispurt
    Door Rob Stallinga op 26 jun 2017 om 10:30 | Views: 845 | Categorie: Beleggingsfondsen | Onderwerpen: biotechnologie, Candriam, fondsvergelijking, Franklin Templeton, Pictet
    Artikel
    Reacties (3)
    Biotech klaar voor nieuwe groeispurt
    Jarenlang liet de biotechsector geweldige rendementen zien, maar in 2015 kwam de klad erin. Na een scherpe koersdaling volgde een herstel en sindsdien krabbelen de koersen weer omhoog.

    De glans is er wel vanaf. De andere tech-sector, die van de IT, is er vandoor gerend. Voorlopig dan, want het zou mij niet verbazen als de biotechsector weer gaat vlammen.
    Onvrede
    Voor de iets mindere gang van biotechzaken zijn meerdere redenen aan te wijzen. Er kwamen de laatste jaren minder nieuwe medicijnen op de markt. En belangrijker, in de Amerikaanse politiek heerst al jaren onvrede over de hoge medicijnprijzen.
    Berucht is het uiterst effectieve middel Sovaldi tegen Hepatitis C van Gilead. Aan de kuur van 80 pillen, één per dag, hing bij de introductie een prijskaartje van 80.000 dollar.
    Vooral Hillary Clinton beloofde als president actie te ondernemen tegen de farmaceutische industrie. Tijdens de verkiezingen leidde elke speech van haar over de gezondheidszorg tot druk op de koersen van biotechbedrijven.
    De positie van Trump was lange tijd minder duidelijk. Tot vorige week dan. Toen maakte hij bekend geen werk te willen maken van nieuwe strengere regels voor de farmasector. Dat gaat de medicijnprijzen niet omlaag brengen, zo is zeker.
    Trends mee
    Afgezien van het laissez faire-beleid van Trump is er voor biotechbeleggers nog meer om optimistisch over te zijn. Binnen de brede farmasector is de potentie van biotech het grootste. Biotechbedrijven innoveren meer en groeien harder dan de traditionele farmabedrijven.
    Volgens de Zwitserse vermogensbeheerder UBS, de grootste ter wereld, is inmiddels bijna 40% van alle medicijnen gebaseerd op biotechnologie. Dat was in 2010 nog minder dan 25%.
    Dan is er nog een andere trend die de biotechsector voor beleggers aantrekkelijk maakt. Omdat traditionele farmabedrijven problemen hebben om nieuwe medicijnen te vinden, kopen zij kleine en middelgrote biotechbedrijven op om zo hun toekomst veilig te stellen. In 2015 werd er volgens UBS voor meer dan 100 miljard dollar aan deals gesloten.
    Daarnaast opereert in de biotechsector in een enorme en groeiende markt. Naarmate de wereldbevolking verder groeit, rijker wordt en later sterft zullen de medische uitgaven alleen maar verder stijgen.
    Het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research berekende onlangs dat de totale omzet van de biotechsector in 2020 circa 608 miljard dollar bedraagt. Dat is twee maal zo veel als in 2016.
    Positieve fondsmanager
    Rudi van den Eynde, de ervaren en succesvolle fondsmanager van het fonds Candriam Equities Biotechnology, zegt de toekomst van biotech uiterst zonnig in te zien. “Na een mager 2016 worden in de biotechnologiesector betere resultaten verwacht dankzij nieuwe veelbelovende producten,” schrijft hij in een publicatie, getiteld “Biotech: resultaten in de pijplijn”, zegt Van den Eynde.
    Biotechbedrijven gaan volgens hem profiteren van de komst van nieuwe biotechmedicijnen. Daarnaast hoeven zij, in tegenstelling tot traditionele farmabedrijven, minder bang te zijn dat na het aflopen van een patent onmiddellijk goedkope generieke versies op de markt komen.
    Van den Eynde: “Enerzijds zijn de biotechproducten oneindig veel complexer dan traditionele geneesmiddelen en is het dus veel moeilijker om ze te imiteren. Anderzijds leggen de Amerikaanse en Europese toezichthouders voor geneesmiddelen hele dure klinische tests op, hetgeen de concurrentie voor biotechbedrijven beperkt."
    Volgens Van den Eynde is de waardering van de biotechnologiesector teruggekeerd tot een heel redelijk niveau. “Bovendien wordt dat niveau ondersteund door fusies en overnames waarvan het tempo vermoedelijk niet zal afnemen.”
    Experts gezocht
    Maar pas op. Biotechbedrijven, zeker de beginnende, opereren in een uiterst lastige omgeving. Er gaan jaren en enorm veel kosten overeen om een nieuw middel geaccepteerd te krijgen. Als dat niet lukt dan is het voor beginnende biotechbedrijven einde oefening.
    Dat maakt beleggen in de biotechsector tot een risicovolle exercitie. Wie eraan begint, moet niet schrikken van hevige koersbewegingen. Dat hoort erbij.
    Volgens UBS liggen de gemiddelde kosten voor het ontwikkelen van een blockbuster (een medicijn dat jaarlijks meer dan 1 miljard dollar opbrengt) rond de anderhalf miljard dollar.
    Tegenover de kosten staan wel enorme winstkansen. Neem de winstpotentie van een effectieve remedie tegen een ziekte als Alzheimer. Volgens UBS bedroegen de totale Alzheimerkosten alleen al in de VS in 2012 maar liefst 200 miljard dollar.
    Niet op eigen houtje
    Beleggen in losse biotechbedrijven is niet iets wat een particuliere beleggers op eigen houtje zou moeten doen. Zonder diepgaande kennis van de sector en van de verschillende onderzoeksgebieden is beleggen in biotechbedrijven een gokspel.
    Verstandiger is om te vertrouwen op een breed gespreid fonds dat bovengemiddelde resultaten heeft geboekt en wordt geleid door een ervaren fondsmanager. De meeste fondsmanagers van biotechfondsen laten zich adviseren door wetenschappers.
    Ook Van den Eynde van Candriam. “Ons beleggingsteam telt twee wetenschappers. Zij zijn effectief in staat om de informatiestroom over het onderzoek en de ontwikkelingen in de biotechnologie op te volgen en te analyseren.”
    Fondsvergelijking
    Drie biotechfondsen die bewezen hebben het biotechspel goed te spelen zijn:
    Candriam Equities Biotechnology (ISIN-code: LU0108459040)
    Pictet-Biotech (ISIN-code: LU0255977372)
    Franklin Templeton Biotechnology Discovery Fund (ISIN-code: LU0976566496)
    Alle drie fondsen zijn genoteerd in Luxemburg en in dollars. Wat zijn de verschillen in rendement, kosten, risico en spreiding?
    Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)
    Candriam Biotech: 18,2%
    Pictet-Biotech: 12,0%
    FT Biotech Discovery: 16,0%
    Rendement 3 jaar (gemiddeld per jaar)
    Candriam Biotech: 16,6%
    Pictet-Biotech: 15,6%
    FT Biotech Discovery: 15,7%
    Rendement sinds begin dit jaar
    Candriam Biotech: 16,2%
    Pictet-Biotech: 18,7%
    FT Biotech Discovery: 11,6%
    Kosten
    Candriam Biotech: 1,84%
    Pictet-Biotech: 1,22%
    FT Biotech Discovery: 1,07%
    Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)
    Candriam Biotech: 29,2%
    Pictet-Biotech: 27,6%
    FT Biotech Discovery: 29,1%
    Aantal posities
    Candriam Biotech: 101
    Pictet-Biotech: 54
    FT Biotech Discovery: 111
    Gemiddelde beurswaarde bedrijven portefeuille
    Candriam Biotech: 11,5 miljard dollar
    Pictet-Biotech: 15,7 miljard dollar
    FT Biotech Discovery: 8,7 miljard dollar
    Geografische spreiding
    Candriam Biotech: VS (94,5%), Europa (5,5%)
    Pictet-Biotech: VS (96,1%), Europa (3,9%)
    FT Biotech Discovery: VS (96,9%), Europa (2,5%), Canada (0,6%)
    Bron: Morningstar
    Peildatum: 25 juni 2017
    Conclusies
    Kiezen was zelden zo moeilijk. Het fonds van Candriam boekte op lange en middellange termijn het beste rendement, maar is wel erg duur. Het fonds van Pictet is het minst risicovol, rendeert dit jaar bijzonder goed, maar kent de slechtste spreiding.
    Het fonds van Franklin Templeton ten slotte is het goedkoopste, is het beste gespreid, maar rendeerde van de drie fondsen het minst goed. De fondskeuze is aan u.
  2. gerrit 69 26 juni 2017 23:45
    www.telegraaf.nl/dft/specials/getinto...

    Medicijn op maat
    Tekst: Linda Huijsmans
    De ontwikkeling van medicijnen kost miljarden euro’s. Daarna werken ze gemiddeld maar bij 1 op de 3 patiënten naar behoren. Jos Joore ontwikkelde met zijn bedrijf Mimetas in Leiden de Organ-on-a-chip, waarmee medicijnen per individu kunnen worden getest. Dat scheelt niet alleen veel tijd en geld, het zal in de toekomst ook dierproeven bijna overbodig maken.

    Bijna achteloos pakt Jos Joore een doosje van de vensterbank en legt het op tafel. Op het eerste gezicht ziet het er niet zo bijzonder uit. Een klein doosje zoals die in ieder laboratorium is te vinden, verdeeld in tientallen gelijke vlakjes. Toch is deze OrganoPlate een revolutionaire vinding.

    “Hierop kunnen we minuscule, driedimensionale weefsels kweken en onderzoeken onder dezelfde omstandigheden als ze in ons lichaam groeien. We kunnen er bloedvaten doorheen laten lopen en verschillende celsoorten toevoegen. Zo kunnen we uit enkele cellen een stukje lever, nier of darm kweken.” Op elk van deze ‘kweekjes’ kunnen medicijnen worden getest.

    Met name farmaceutische bedrijven zijn zeer geïnteresseerd in deze techniek. Die investeren dagelijks een half miljard euro in onderzoek, maar de kans dat een medicijn bij een patiënt aanslaat is slechts 1 op 3. Bij kanker kan dat zelfs minder dan 1 op 20 zijn. Bij de rest van de patiënten werkt het medicijn niet, in beperkte mate of het levert gevaarlijke bijwerkingen op. “Medicijnen zijn een massaproduct: voor de een werkt het wel, voor de ander niet, voor een derde een beetje. Stel dat de auto-industrie zo zou werken. Je koopt een auto, maar de kans dat ‘ie het doet is minder dan dertig procent. Zouden we dat accepteren?”, vraagt Joore retorisch.

    Het probleem van de medicijnontwikkelaars is dat ziektes er bij ieder individu anders uit kunnen zien. Daardoor is het onmogelijk om van tevoren te voorspellen hoe een patiënt op het medicijn zal reageren. Dankzij Organ on a chip kunnen onderzoekers straks in het laboratorium voorspellen of een medicijn gaan werken. “Op basis van cellen en weefsel van een patiënt kunnen we bepalen of iemand al dan niet in aanmerking komt voor een bepaald medicijn.” Medicijnen toedienen hoeft dus niet langer een blinde gok te zijn, maar kan heel gericht plaatsvinden.

    Sake
    Het idee voor de OrganoPlate ontstond in een ‘all-you-can-eat’ Japans restaurant, waar Joore met zijn oud-collega en huidige compagnon Paul Vulto een avondje bijpraatte. “Ik had al eerder een eigen bedrijf gehad, maar had in die tijd net als Paul een onderzoeksbaan in de biotechnologie. Ik had zin om weer voor mezelf te beginnen en we raakten daarover in gesprek. Aan het eind van de avond, na een heleboel sake, hadden we een stuk of tien ideeën”, herinnert Joore zich.

    Paul Vulto ging in zijn laboratorium aan de slag en binnen een jaar lag er een prototype van de OrganoPlate. “Het was toen al zijn specialiteit om vloeistoffen in zeer kleine kanalen te besturen. Als je een buisje hebt en je stuurt daar vloeistof doorheen, dan vult die vloeistof dat hele buisje. Hij ontwikkelde een techniek waardoor maar een deel van dat buisje volloopt, waardoor er ruimte overblijft voor andere vloeistoffen.”

    Zo wordt het mogelijk om microversies van alle menselijke organen in laagjes weefsel op te bouwen. De ene keer gebeurt dat met behulp van cellen uit tumoren, waarop nieuwe medicijnen getest kunnen worden, de andere keer worden uit cellen van een nier duizenden mini-nieren gemaakt. Dankzij de recente stamceltechnologie is het mogelijk om bijna iedere bestaande cel na te maken. Huidcellen kunnen hersencellen worden, maar ook long- of niercellen. Dankzij de technologie van Mimetas kunnen er vervolgens in kanaaltjes bloed of voedingsstoffen doorheen gestuurd worden.

    In 2013 startten Vulto en Joore samen het bedrijf Mimetas en gingen ze de OrganoPlate in grote oplages produceren. Inmiddels werken er 48 mensen in Leiden, waar de hoofdvestiging vlak naast de universiteit staat, Japan en Amerika.

    Vooral de farmaceutische industrie is erg geïnteresseerd in deze Organs on a chip en inmiddels hebben ook durfkapitalisten en onderzoekers zich aan Mimetas verbonden. “Behalve financiële druk neemt ook de maatschappelijke druk op de farmaceuten toe”, verklaart Jos Joore. “We accepteren steeds minder dat medicijnen zo ontzettend duur zijn, maar dat er relatief weinig resultaat wordt geboekt. Daarnaast neemt de weerstand tegen dierproeven toe. Ik zeg niet dat die met onze OrganoPlate helemaal overbodig worden, maar er zullen er wel veel minder nodig zijn.”

    Hij pakt het doosje van de tafel en legt het terug in de vensterbank. Vragen over hoe het nou precies in zijn werk gaat, beantwoordt Jos Joore met een vriendelijke glimlach: “Dat is ons ‘Coca-cola-geheim.’ De kracht zit hem in de combinatie van dit schijnbaar simpele doosje en de rocket science die we daarop hebben weten te zetten.”

    Synthesizer
    Gevraagd naar zijn eerste kennismaking met SingularityU NL, begint Joore te vertellen over zijn eerste grote liefde: de muziek. “Kurzweil (een van de oprichters van Singularity University in de VS) is behalve futuroloog ook de ontwerper van de Kurzweil-synthesizer, destijds de heilige graal van de toetsenisten. Zijn naam kende ik dus al lang voor ik met Mimetas begon.”

    Maar ook de ideeën en de grondhouding van Kurzweil en Singularity University spreken Joore aan. “Het idee van exponentiële technologieën vertoont grote overeenkomsten met hoe de biologie in elkaar zit. Die start met één cel en die groeit uit tot een compleet organisme. Exponentiëler dan biologie wordt het niet in de wetenschap.”

    Vooral het feit dat SingularityU NL zo’n brede beweging is, levert hem en zijn bedrijf het meest op, legt Jos Joore uit. “Als biotechnologen en farmaceuten werken we in een klein coconnetje. SingularityU NL dwingt mij om mijn verhaal zodanig te vertellen dat ook niet-vakgenoten het begrijpen. Dat helpt mij om uit mijn koker te komen en ons verhaal steeds verder ‘uit te pellen’ en terug te brengen tot zijn essentie.”

    Als je dat doet, merkt hij, gebeurt er iets bijzonders. Mensen die met heel andere dingen bezig zijn, komen naar hem toe en vertellen over hun plannen en ideeën. “Innovatie vindt altijd plaats op de grens van twee verschillende gebieden. Zodra die twee samenkomen, kan er iets moois ontstaan.”
2 Posts
|Omhoog ↑

Neem deel aan de discussie

Word nu gratis lid van Beursduivel.be

Al abonnee? Log in

Direct naar Forum

Zoek alfabetisch op forum

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E
  6. F
  7. G
  8. H
  9. I
  10. J
  11. K
  12. L
  13. M
  14. N
  15. O
  16. P
  17. Q
  18. R
  19. S
  20. T
  21. U
  22. V
  23. W
  24. X
  25. Y
  26. Z
Forum # Topics # Posts
Aalberts 465 6.840
AB InBev 2 5.281
Abionyx Pharma 2 29
Ablynx 43 13.356
ABN AMRO 1.579 46.060
ABO-Group 1 18
Acacia Pharma 9 24.692
Accell Group 151 4.129
Accentis 2 253
Accsys Technologies 22 8.861
ACCSYS TECHNOLOGIES PLC 218 11.686
Ackermans & van Haaren 1 160
ADMA Biologics 1 31
Adomos 1 126
AdUX 2 457
Adyen 13 16.141
Aedifica 2 828
Aegon 3.257 319.982
AFC Ajax 537 7.010
Affimed NV 2 5.734
ageas 5.843 109.775
Agfa-Gevaert 13 1.853
Ahold 3.536 73.977
Air France - KLM 1.024 34.302
Airspray 511 1.258
Akka Technologies 1 18
AkzoNobel 466 12.681
Alfen 12 15.959
Allfunds Group 3 1.122
Almunda Professionals (vh Novisource) 651 4.246
Alpha Pro Tech 1 17
Alphabet Inc. 1 322
Altice 106 51.196
Alumexx ((Voorheen Phelix (voorheen Inverko)) 8.484 114.755
AM 228 684
Amarin Corporation 1 133
Amerikaanse aandelen 3.819 240.136
AMG 965 125.573
AMS 3 73
Amsterdam Commodities 303 6.512
AMT Holding 199 7.047
Anavex Life Sciences Corp 2 378
Antonov 22.632 153.605
Aperam 91 14.101
Apollo Alternative Assets 1 17
Apple 5 313
Arcadis 251 8.613
Arcelor Mittal 2.023 318.570
Archos 1 1
Arcona Property Fund 1 266
arGEN-X 15 9.084
Aroundtown SA 1 175
Arrowhead Research 5 9.247
Ascencio 1 20
ASIT biotech 2 697
ASMI 4.107 37.522
ASML 1.762 76.377
ASR Nederland 18 4.117
ATAI Life Sciences 1 7
Atenor Group 1 322
Athlon Group 121 176
Atrium European Real Estate 2 199
Auplata 1 55
Avantium 29 10.609
Axsome Therapeutics 1 177
Azelis Group 1 49
Azerion 7 2.657

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht