Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bodem aanstampen

TA: Bodem aanstampen

De vlagformatie in de AEX-grafiek is intact. Ik verwacht in eerste instantie een herstel naar de bovenkant (blauwe lijn) van dit patroon.

Technische Analyse AEX 26 juni 2017

Ik bekijk een paar intraday grafieken (op uurbasis), die bodemvorming signaleren. Later deze week zal ik juist de lange termijn technische plaatjes tegen het licht houden, die blijven uitzonderlijk sterk.

AEX intraday-grafiek

Als je met een vergrootglas inzoomt op de laatste zeven handelssessies van de AEX index (intraday grafiek hierboven), dan valt op dat zich een steeds sterkere steun ontwikkelt. Het intraday low van 15 juni lag op 515,84, op woensdag 21 juni lag het laagste punt van de dag op 515,33, donderdag 22 juni lag het dieptepunt op 515,93 en afgelopen vrijdag tenslotte lag het intraday low rond 516,10.

Technische Analyse intraday AEX 26 juni 2017

In combinatie met een lichte oversoldconditie (op de RSI) wijst dit op bodemvorming. Op de intraday grafiek hierboven zijn die vier bodems met rode pijlen (in combinatie met de rode stippellijn) onderin aangegeven.

De eerste horde naar boven, althans op de intraday-uurgrafiek, wordt gevormd door de voormalige steun en oude koersbodems tussen 519,50 en 520 (paarse stippellijn). Vervolgens is de bovenkant van de vlag (blauwe stippellijn) aan de beurt, die tussen 527 en 528 een eerste barrière oplevert.

Zelfde patroon Nasdaq

Op de intradaygrafiek van de Nasdaq Composite zie ik hetzelfde fenomeen, namelijk een index die bezig is de bodem aan te stampen.

Technische Analyse intraday Nasdaq 26 juni 2017

Op 12 juni een intraday low 6.110,67, op 15 juni lag het laagste punt van die dag op 6.107,85, op 20 juni lag het dieptepunt van de dag flink hoger rond 6.186,94 en vrijdag de 23e lag het low nog hoger op 6.218,78.

Onder de laatste drie bodems is al een eerste steunlijn (rode stippellijn) zichtbaar. Overigens is de Nasdaq nu al 155 dagen lang niet onder de lijn van het 50-daags gemiddelde gesloten, dat is de langste serie ooit gemeten. Ik kan er uit afleiden dat er op dalingen steeds weer kopers actief worden.

Let op de call/put ratio

Een indicator die een extreme situatie (en een bodem) signaleert op de AEX, is de Nederlandse call/put ratio, die naar een lage waarde is gezakt, maar zich niet weet te herstellen. De Amsterdamse call/put ratio is een zogenaamde "contraire" indicator.

Onder extreme negatieve omstandigheden, zoals nu, zakt de call/put ratio naar een zeer lage waarde onder 1. Dan is er blijkbaar te veel pessimisme. Vaak wordt een dergelijke (oversold-) conditie gevolgd door een herstel van de beurs.

De call/put ratio wordt verondersteld overreacties in de markt te signaleren. Door incidentele factoren kan deze ratio forse uitschieters laten zien. Derhalve is het verstandig om ook de richting van de 12-daagse call/put ratio te beoordelen.

De rode lijn in de grafiek geeft het 12-daags (exponentieel) gemiddelde van de call/put ratio aan. Deze rode lijn filtert de wilde bewegingen uit tot een meer vloeiende lijn. Hierdoor gaat de nuance van de actualiteit enigszins verloren, maar wordt de onderliggende trend wel goed blootgelegd (dit geldt overigens voor elk voortschrijdend gemiddelde).

Dobbeltje voor daghandelaren

Thans noteert het 12-daags exponentieel gemiddelde van de call/put ratio op het laagste punt sinds begin 2016. Ook deze indicator wijst, zeker in combinatie met de lage stand van de RSI, op bodemvorming in de AEX. Een daytrader op zoek naar een dobbeltje, zou in de AEX een speculatief ritje kunnen maken. Uiteraard niet zonder een stoploss, die dan net onder de laatste vier intraday-bodems moet liggen. 

Technische Analyse AEX Call/put ratio 26 juni 2017

Bovenstaande grafiek toont van boven naar beneden: AEX index met candlesticks (per dag) 12-daagse RSI (Relative Strength Index) van de AEX call/put ratio (zwarte lijn) en 12-daagse call/put ratio (glooiende rode lijn).

De groene pijlen geven de te verwachte ontwikkeling weer. Concluderend stel ik vast dat een proces van bodemvorming zichtbaar blijft. Vooralsnog is het herstel naar de bovenkant van de vlagformatie alleen voor de speculant en kortetermijntrader te bespelen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  2. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  3. 16 apr ASML oogt wispelturig 101

Gerelateerd

Reacties

217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Red Baron 26 juni 2017 09:19
    Goedemorgen.

    Heb vorige week iets geroepen over bronvermelding van foto's. Ik zie een Groningse vlag op de achtergrond. De foto lijkt op een protestactie bij het NAM gebouw in Assen. Dan gaat het uiteraard over de gaswinning.

    Mijn verzoek daarom aan IEX om bronvermelding bij foto's te plaatsen.
  2. [verwijderd] 26 juni 2017 09:37
    quote:

    Sloeki schreef op 26 juni 2017 09:31:

    Het is weer feest op de beurzen, lekker stijgen!!!!!

    SKY IS THE LIMIT!

    Nee, man we zitten al lang in Deep Space Nine. In de U.S. zijn ze al dwars door het wormhole geschoten een hele tijd terug. Ik neem nog een bakkie koffie met een dikke plak spacecake.
  3. RINGifyouretheKING 26 juni 2017 09:41
    quote:

    Eric de Rus schreef op 26 juni 2017 09:24:

    [...]

    Hé, waar was jij vrijdag?
    Volgende keer moeten we maar even 06-nr's uitwisselen voor zo'n borrel Eric. Ik heb jullie nog gezocht maar niet gevonden. Ook geen IEX bordje gezien trouwens. Ben toen maar weer naar huis gegaan.
  4. Henri-Trader-Zonder-Trades 26 juni 2017 09:47
    quote:

    RINGifyouretheKING schreef op 26 juni 2017 09:41:

    [...] Volgende keer moeten we maar even 06-nr's uitwisselen voor zo'n borrel Eric. Ik heb jullie nog gezocht maar niet gevonden. Ook geen IEX bordje gezien trouwens. Ben toen maar weer naar huis gegaan.
    En toen weer helemaal met het ov terug naar KlateRING?

    Is toch minimaal 2,5 uur vanaf CS... Respect for the King... :-)

    9292.nl/reisadvies/station-amsterdam-...
217 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links