Word abonnee en neem Beursduivel Premium
TA: Buy the dips

TA: Buy the dips

Overal laten de aandelenbeurzen het kopje hangen, althans daar lijkt het op. Door echter wat afstand van de markt te nemen, zie je dat de lange termijn technische plaatjes ijzersterk zijn gebleven. De huidige correctie is niets anders dan een gewone (korte termijn) pullback.

Ik bespreek vandaag naast de AEX de lange termijn plaatjes van de DAX, de S&P500 en de Nasdaq. Gisteren besprak ik hier de korte termijn ontwikkelingen. Wees erop attent dat de positieve lange termijn kan afwijken van de negatieve korte termijn en er soms helemaal haaks op staat.

Dat komt door het fenomeen ‘trend' (dominante richting), afgewisseld met reacties (tussentijdse correcties). Op maandag 3 juli op het Seminar Hollandse Aandelenavond, zal ik de lange termijn AEX bespreken. Deelname is gratis, aanmelden kan op deze link

AEX blijft in de vlag

Het korte termijn technische beeld van de AEX-index is niet gewijzigd. Het patroon met lagere toppen is intact, hoewel de index weet te stabiliseren. De doorbraak onder steun 515,33 (bodem van 21 juni) lijkt een incident, want de markt heeft zich goed kunnen herstellen.

In de daling van deze week is verder de onderkant van de vlagformatie (blauwe stippellijn) getest. Naarmate de tijd vordert en de vlagformatie intact blijft, komt uiteraard de cruciale lange termijn steunzone 506-510 dichterbij (zie lange termijn analyse hieronder).

Technische Analyse AEX 29 juni 2017

Technisch klaart het beeld pas op wanneer de dalende toppenlijn van de vlag opwaarts wordt afgebroken. Ook op de andere aandelenbeurzen zien we consolidaties, die zich eerder in tijd dan in diepte weten te manifesteren. Vooralsnog blijft de Nederlandse beurs volharden in een richtingloos gedrentel. ??

AEX sterk op lange termijn

Op langere termijn ontwikkelt de Nederlandse beurs zich ijzersterk. Zelfs in de recente correctie blijft de beurs binnen de opwaartse trend. Het koopsignaal van dit voorjaar (doorbraak boven de top van 2015 rond 510,55: bovenste blauwe horizontale lijn) is nog steeds geldig.

Bij de huidige daling wordt de AEX boven die voormalige weerstand 510,55 steeds opgevangen, wat technisch bezien dus een prima koopmoment zou opleveren. Dat is het bekende pullback-scenario (= hogere bodem boven oude koerstop).

De serie stijgende koersbodems, die sinds begin 2016 zijn gevormd, geven nog altijd duidelijk aan dat beleggers op steeds hogere niveaus durven in te stappen en blijven bijkopen. Concluderend stel ik vast dat de opwaartse trend van de Nederlandse beurs intact is gebleven, tussentijdse correcties, ongeacht de oorzaak ervan, blijven prima koopkansen bieden. ?

Technische Analyse lange termijn AEX 29 juni 2017

Duitse beurs

In de recente terugval heeft de DAX-index een hogere bodem achtergelaten, boven de top van 2015. Ook hier heeft zich in de afgelopen weken dus een pullback voorgedaan. Deze top biedt nu steun op 12.375,58 (gevormd op 10 april 2015).

Het positieve technische beeld wordt bevestigd omdat de koers boven de voorgaande top weet te blijven Weerstand ligt rond 15.500,00 (berekend koersdoel).

Technische Analyse DAX 29 juni 2017

S%P 500-index

De S&P 500 index (Wall Street) geeft op lange termijn een zeer sterke stijgende trend aan. De fors hogere koersbodems die ruim boven de voormalige koerspieken worden gevormd, zijn het bewijs dat er gretige kopers in de markt zijn.

Binnen de opwaartse trend is er ruimte richting weerstand 2.800,00 (berekend koersdoel). Om het positieve technische plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun 2.400,98 (gevormd op 1 maart) intact blijft. Deze steun is in de recente turbulentie niet in gevaar geweest. ?

Technische Analyse S&P 500 29 juni 2017

Nasdaq

De Amerikaanse technologiebeurs, Nasdaq Composite index, laat hooguit op korte termijn wat getreuzel zien. Op de lange termijn is de oersterke uptrend intact. De steun bevindt zich rond 5.996,81 (gevormd op 18 mei).

Technische Analyse Nasdaq 29 juni 2017

Samenvattend: Op alle aandelenbeurzen zijn er thans correcties gaande, die de positieve onderliggende technisch condities geen geweld aandoen. In Europa zijn dat vooral pullback-scenario’s, op Wall Street zijn veel duidelijker de lange meerjarige uptrends intact gebleven.

Op lange termijn blijf ik trouw aan mijn koopstrategie ‘op correcties’. Mijn adagium is ‘Buy the Dips’. Zo’n dip voltrekt zich nu voor onze ogen, dus biedt zo’n instapkans. Uiteraard blijf ik ook op Twitter de markten actief voor u volgen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Volg @roycetostrams op Twitter

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht