Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Dow-theorie geeft koopsignaal

TA: Dow-theorie geeft koopsignaal

Ik start uiteraard met de Nederlandse beurs. Op onderstaande lange termijn grafiek van de AEX is het drievoudige vangnet goed te zien. Enerzijds liggen rond 506-510 de toppen van 2015, die nu als steun fungeren.

Vlak daaronder ligt de trendlijn, thans wordt waarschijnlijk de 4e hogere bodem sinds februari 2016 gevormd. Verder ligt rond 498 de 200-dagenlijn (rode glooiende lijn). Onderaan vindt u een uitleg over de waarde van de 200-dagenlijn.


Deze week is er op de Amerikaanse beurzen een zeer belangrijk positief technisch signaal opgetreden. De Dow Jones Transportation Index bereikte deze week een nieuw all-time-high en brak en passant ook door de boven de barrière 9.639,33 (top van 3 maart).

Bevestiging Dow-theorie

Hierdoor klaart het technische beeld op en kan de uptrend worden hervat. Tegelijkertijd zorgde de opwaartse uitbraak voor de bevestiging van de Dow-theorie.

Het fundament van technische analyse is deze door Charles Dow ontwikkelde theorie. Charles Dow wordt gezien als de grondlegger van de technische analyse. Charles Dow was ruim 115 jaar geleden een van de eersten die doorzag dat aandelenmarkten veel vertellen over de stand van de economie

Hij creëerde hiervoor twee indices, de Dow Jones Industrial Index en de Dow Jones Transportation Index. Een voorwaarde voor een gezonde economie is volgens hem dat deze twee indices elkaar moeten bevestigen met hun koersverloop.

Dat wil zeggen dat in een gezonde economie en dus bij stijgende aandelenbeurzen beide indices uiteindelijk nieuwe hogere koerstoppen dienen te vormen. De Dow Theory heeft na ruim 115 jaar nog niets aan waarde ingeboet.


Gezonde economie

De Dow Jones Transportation Index heeft net als de Dow Jones Industrial Index vanaf begin maart een correctie laten zien. De Dow Jones Industrial Index wist al in juni opwaarts door de barrière 2.1669,10 te breken en een nieuw all-time high te vormen.

De Transportation Index heeft er wat langer over gedaan, maar is afgelopen maandag alsnog boven de betreffende top van maart gesloten, zij het nipt. Hiermee signaleert de Dow-theorie een gezonde economie.

Volgens technische principes is er op Wall Street nu sprake van een geldig koopsignaal. Binnen afzienbare termijn kunnen aandelenmarkten dus weer verder oplopen.



Uitleg 200-dagenlijn

Officiële term is 200-daags voortschrijdend gemiddelde, deze geeft door middel van één vloeiende lijn een goed beeld van de lange termijn onderliggende trend. Technische analisten gebruiken het 200-daags (= 40-weeks) gemiddelde vaak bij lange termijn analyses.

Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt berekend door elke dag de laatste 200 slotkoersen van bijvoorbeeld de AEX bij elkaar op te tellen en de som daarvan te delen door 200. De uitkomst van deze berekening geeft de hoogte van de 200-dagenlijn aan, bij de AEX ligt die deze week rond 497,45.

De volgende dag wordt de nieuwste slotstand hierbij opgeteld, maar wordt de eerste (dus van 201 dagen geleden) van de berekening afgetrokken. Zodoende schrijdt deze lijn zich in de tijd voort. Positief is wanneer het 200-daags voortschrijdend gemiddelde stijgt en de koers erboven beweegt en de koers hogere toppen en bodems laat zien.

Gewogen berekenen

Van deze conditie is thans dus sprake op de AEX. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde wordt op de lange termijn grafiek van de AEX weergegeven door middel van een glooiende rode doorlopende lijn. Het 200-daags voortschrijdend gemiddelde dat ik gebruik wordt altijd gewogen berekend.

Aan de meest recente koersen wordt een zwaarder gewicht toegekend dan aan de oudste koersen, waardoor deze lijn iets gevoeliger reageert op actuele gebeurtenissen. Een index kan alleen positief beoordeeld worden, indien de koers boven de 200-dagenlijn staat en deze lijn een stijgend verloop laat zien.

Een wijdverbreid misverstand is dat kruisingen van de AEX met deze lijn (zg crossings) gebruikt kunnen worden als koop- of verkoopsignalen. Onder specifieke voorwaarden is het wel mogelijk om crossingen tussen de 60-dagenlijn met de 200-dagenlijn te gebruiken als omslagsignalen, ik heb deze hieronder gemarkeerd met rode en blauwe pijlen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 30
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juli 2017 09:20
    quote:

    Verhuurder schreef op 6 juli 2017 09:07:

    [...]

    1e uur vrij van school of gewoon weer verslapen? Wacht nog op antwoord.
    Bennie ,

    Beer heeft gewoon zijn eerlijke verdiende AOW net wie mij, en ik denk dat Beer meer verstand van handelen op de beurs heeft dan de meeste hier, hij is gewoon een vakman net als Onno en Fred .
    En ik ben al blij genoeg ,als ik af en toe wat hulp krijg van deze beursvakmensen.

  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 6 juli 2017 09:22
    beer56 schreef op 6 jul 2017 om 06:26:

    [...]het spijt me je verhaal klopt niet puts en calls kopen met dezelfde uitoefenprijs zeg bijv 480 call delta 98 put delta 2 en 10 calls doen de beurs niet bewegen met al dat gehannes kan je beter 1000 aandelen kopen

    Goedemorgen beer56,

    ik zie dat ik fout zat, het was ook al een beetje laat.
    Ik koop meestal calls en puts op aandelen maar houd ook in mijn achterhoofd, wie schrijft die blijft, daar heeft Onno het altijd over.
    Vooralsnog zit ik met het kopen van calls en opties kort op de bal en van de afgelopen 24 transactie waren er 21 met bescheiden winst en 3 met ook een bescheiden verlies.

    Ik vind het geen markt om lang te blijven zitten zonder een duidelijke trend, dat pak snel m'n winst en wacht op volgende kans.
  3. [verwijderd] 6 juli 2017 09:24
    quote:

    opa schreef op 6 juli 2017 09:20:

    [...]

    Bennie ,

    Beer heeft gewoon zijn eerlijke verdiende AOW net wie mij, en ik denk dat Beer meer verstand van handelen op de beurs heeft dan de meeste hier, hij is gewoon een vakman net als Onno en Fred .
    En ik ben al blij genoeg ,als ik af en toe wat hulp krijg van deze beursvakmensen.

    Dank je opa aow moet ik nog ff op wachten en onno en fred zijn veel slimmer ,maar voor de rest heb je gelijk Krijg je een nieuwe enkel of gaan ze een athrodese doen
447 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links