Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

IEX-BUX: Wat zijn CFD's?

IEX-BUX: Wat zijn CFD's?


De IEX vs BUX Camping Clash gaat bijna van start. U kunt zich nog tot en met vrijdag hier inschrijven voor het leukste beursspel van deze zomer. Het is een strijd in toernooistijl via de BUX-app, waarbij gehandeld kan worden in aandelen, indices, grondstoffen, valuta en olie. Telkens maakt u met CFD's een keuze of de koers gaat stijgen of dalen. Maar wat zijn CFD's nou precies?

CFD staat voor Contract For Difference. Lettelijk vertaalt dat zich in contract voor verschil (in prijs). In het kader van de Camping Clash tussen IEX en BUX zal ik proberen u uit te leggen wat het product is. Iets dat twee medewerkers van IG bij mij niet lukte toen ik bijna drie jaar geleden een seminar op hun kantoor in Amsterdam bezocht...

Een slechte start

Zal ik daar dan ook maar meteen mee beginnen? Het was namelijk mijn eerste aanraking met CFD's en ook de reden dat ik van het product zelf in eerste instantie een afkeer kreeg. Of dit terecht is of niet ga ik zo op in, maar vertrouwen kunt u maar één keer verspelen. Het is dus nooit handig om dit bij het eerste contact met een mogelijk toekomstige klant al te doen.

Ik hou mijzelf altijd voor dat als ik een product niet aan een iemand anders kan uitleggen, dan moet ik er ook niet in handelen. En helaas kwam ik bij het seminar van IG  niet veel verder dan dat ik 200 euro per punt kon verdienen op de AEX. Van goede productkennis was geen sprake. 

Herstel van vertrouwen

Pas jaren later bij mijn huidige broker ging het erover dat ik niet meer dan drie daytrades per week mocht doen. Amerikaanse wetten waaraan ze zich moeten houden enzo... Mij werd verteld:

Nick, als je tegen het maximale van drie daytrades zit en je wilt toch blijven daghandelen, kun je ook een CFD kopen in plaats van het aandeel. Als je daghandelt maakt het voor de prijs niet uit en je kunt tegen dezelfde spread handelen als in een fysiek aandeel.

Nu heb ik nog altijd geen CFD's gehandeld bij mijn broker, maar dat het product an sich afschrijven was iets te voorbarig van mij.

Wat zijn CFD's?

Om het in één zin samen te vatten: een CFD is een afspraak, niets meer en niets minder.

  • Een CFD-aanbieder bepaalt zelf de voorwaarden voor deze afspraak en daarom verschillen ze bij de diverse aanbieders.
  • Er is niet zoiets al één standaard voor een CFD-contract.
  • Hierdoor kunnen er flinke verschillen zijn in kosten en spreads bij de diverse aanbieders. Wilt u in CFD's handelen, doe dan heel goed uw huiswerk.
  • Bij CFD's heb je tegenpartijrisico. Bij opties heb je voor iedere koper een schrijver en is de schrijver als het ware de verzekeringsagent voor de koper die de verzekering koopt.
  • Bij CFD's is de tegenpartij de aanbieder zelf. In theorie verdient een CFD-aanbieder dus aan u als u scheef zit.
  • In de praktijk gaat dit echter iets anders. Een aanbieder streept de longs en shorts tegen elkaar af en dat wat over blijft wordt gehedged met futures of andere financiële producten.

Stellen dat CFD's slechte of goede producten zijn is niet zo makkelijk, omdat het product per aanbieder verschilt. Als u bijvoorbeeld een september 14 call op Ahold koopt bij DeGiro, is dat dezelfde september 14 call die u kunt kopen bij Lynx, Binck of een andere broker.

Iedere aanbieder zal u moeten checken en vergelijken, alleen zo krijgt u een goed beeld. Het is in feite hetzelfde huiswerk dat u moet doen als u een goede betrouwbare broker zoekt met de lage tarieven.

Het gevaar bent u zelf

Het verschil tussen speculeren en gokken zit 'm er niet in met welk product u dat doet, maar hoe u met financiële producten omgaat. Hier kunt u daar alles over lezen. Als u nieuw bent in de prachtige wereld die we met z'n allen de financiële markten noemen, dan wordt u snel verleid met mooie praatjes over snel rijk worden met een hefboom van 100 of 200 euro per pip.

Maar weet u eigenlijk wel wat een pip is? Weet u eigenlijk wel hoeveel uw totale exposure is? Een pip is het vierde getal achter de komma. Als EUR/USD theoretisch op 1,1000 staat, wat denkt u dat met 200 euro per pip uw totale exposure is? Wat dacht u van 2,2 miljoen euro?

En wat als ik u zeg dat als EUR/USD op 0,0000 staat u dus de tegenpartij 2,2 miljoen euro schuldig bent? Nu zal dat niet snel gebeuren, maar uit het niets -10% betekent een schuld van 220.000 euro en dat is behoorlijk heftig als je niet wist dat je meer kan verliezen dan je inleg.

Bescherming van BUX 

Ik vind het zelf erg goed van BUX dat zij nieuwelingen op de beurs tegen te hoge risico's en hefbomen – en daarmee vooral tegen zichzelf – in bescherming neemt. Verliezen niet alleen voorbestemd voor CFD-handelaren. Zelf heb ik twee maal mijn handelsaccount opgeblazen. Eén keer met dagopties en één keer met het shorten van Altice.

In beide gevallen heb ik geen CFD aangeraakt. Vooral de laatste keer was niet leuk, maar ik heb er enorm veel van geleerd. Alleen al het gevoel dat je vind dat je positie MOET hebben, maar niet KAN omdat je geld op is, is een gevoel wat iedere handelaar één keer in zijn leven zou moeten ervaren. Uitleggen wat dat met je doet kan ik niet.

Wat mijn voorbeeld laat zien is dat het niet het product is dat fout of slecht zou zijn, maar de persoon zelf die zijn risico's niet goed op orde heeft, achter winst aanholt en domme beslissingen maakt. Mede ook door hebzucht en angst.

Hebzucht en angst, dat zijn uw grootste vijanden op de beurs. Niet de CFD's, opties, turbo's, hedgefunds, centrale banken, de illuminati, het Plunge Protection Team, de Rothschild's en noem alles maar op wat er rond gaat...


Doe mee met de IEX vs. BUX Camping Clash, het leukste beursspel van deze zomer. Team IEX heeft uw hulp nodig om die BUX'ers te verslaan! Inschrijven voor de IEX vs. BUX Camping Clash kan nog tot en met vrijdag 21 juli. De voorrondes beginnen 24 juli. 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 De amateur 17 juli 2017 17:45
    Sorry Nick maar CFD's is simpelweg korte termijn gokken. Dit soort producten zouden per definitie niet aan particulieren verkocht mogen worden. Spelletje hoger lager waar de verkoper van CFD's op lange termijn altijd wint. Het wordt verkocht als beleggen maar dit heeft vrijwel niets met beleggen te maken.

    Dit hele IEX vs BUX vind ik gewoon ordinaire reclame. Van beleggers voor beleggers? Leg mij eens uit wat CFD's nou met beleggen te maken heeft?
  2. forum rang 6 De amateur 17 juli 2017 18:01
    Zoals ik het zie. Beleggen is als poker waar je je risico's kan beperken of incalculeren maar je houd altijd een onzekere factor, met goed spel kan je wel je kansen maximaliseren. CFD's zijn als het spelen van roulette waar het kwartje altijd beide kanten kan opvallen.(volgens mij heb je met roulette praktisch evenveel kans het huis te verslaan als met CFD's)
  3. Lionel50045254 17 juli 2017 21:45
    mooi stuk Nick! Ik ga er nooit aan beginnen, omdat ik het al nodeloos ingewikkeld blijf vinden. Ik handel liever in aandelen met toekomstige bewezen waarde. Ik moet nog 35 jaar werken en als ik die 35 jaar een prima rendement maak, dan is oke. Daarom je laatste zinsnede spreekt me aan, wees niet te hebberig, maar gun jezelf de tijd.
  4. forum rang 6 jonas 18 juli 2017 00:08

    Nick heb je de film de Big Short gezien en het boek daarover gelezen? Welnu er waren CDO's en dat waren mandjes op hypotheken op Amerikaanse huizen die dus altijd in prijs zouden stijgen.

    Iets wat kan stijgen kan ook dalen bedachten die Big Short jongens zeker nadat ze hadden gezien dat bijvoorbeeld zwervers werden aangezien met een probleemloos kredietverleden. Ja dat was natuurlijk niet vreemd, omdat ze al helemaal geen krediet konden krijgen.

    Enfin toen kwamen die CDF-en er om tegen die CDO's in te gaan de andere kant op. Volgens mij waren die niet eens voor particulieren verkrijgbaar en hadden die Big Shorters gewoon te maken met banken die enorm zaten te manipuleren om hun CDO business en bonussen niet in gevaar te laten komen.

    Op een gegeven moment rond 2008 was het niet meer de keren, omdat de huizenmarktgekte in de USA helemaal over de top was en waren banken zoals de Deutsche Bank al gaan zitten in CDO's en CFD's en kwam dus de enorme klap.

    Hele Amerikaanse wijken werden troosteloze spookwijken vanwege het graaigedrag van de banken en de domme politiek die vond dat iedereen een hypotheek moest krijgen.

    Waren die CDF-en en niet eerder geblokkeerd dan was de klap minder geweest. Op zich dus niets mis met CDF. Is er een markt dan moet je aan 2 kanten op kunnen inspringen.

    Groet, Jonas.

    PS Poster Ben die met de dag van alias verandert heeft goede kennis van dat soort zaken. Met jouw baas Pieter heb ik het er ook weleens over gehad. Ik Pieter: jullie hadden daar weleens meer bovenop mogen zitten. Reactie: tja Jonas wij zijn ook niet een soort Godenzonen en er speelde zoveel en ook in de duisternis van de darkrooms bij de banken e.d. Ben is nu Liber 8, maar mogelijk morgen weer anders.
  5. [verwijderd] 23 september 2017 23:51
    Ik vraag mij af of je überhaupt ooit winstgevend gaat zijn met beleggingsproducten als BUX. Het systeem draait eigenlijk meer op winst maken over de verliezen van klanten. Zelf ben ik ook begonnen met CFD's beleggen en heb hier kleine winsten op gemaakt. Ook in binaire opties belegd, waarbij dit toch echt meer naar gokken neigt dan beleggen.

    www.onlinebeleggen.nl/beleggen-in-cfd/
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links