Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Unilevers Grote Probleem

Unilevers Grote Probleem

 

Unilever publiceert haar KW2-cijfers in verschillende tweets, maar ik neem deze met die lekkere ijsjes.

 

 

Goed, maar het kan beter, is zo'n beetje de teneur over die rapportage. Dat vindt ook onze IEX analist Martin Crum in IEX Premium. Ik pik zijn conclusie:

De winstgevendheid van Unilever is duidelijk aan de bovenkant van de verwachtingen: de onderliggende operationele marge van 17,8% is hoog. Het concern moet echter werk maken van omzetgroei die ook gebaseerd is op volumegroei: het verhogen van de prijzen is een eindig spel. 

 

 

Het zijn de toverwoorden bij Unilever – en eigenlijk alle beursgenoteerde concerns – sinds in januari Kraft Heinz op de poort bonkte en twee maanden later PPG bij AkzoNobel. We wachten nog op het vijandige bod op Ahold Delhaize, waar minister Henk Kamp zo stellig mee schermde in de Tweede Kamer.

Marges en omzet: die moeten en zullen allebei omhoog, zoals u begrijpt. Anders blijft het Damrak de Action, Primark en Aldi voor koopjesjagers. Dit jaar is Unilever daar koortsachtig mee bezig – neem de verkapte verkoop van de Unox-fabriek – en hoopt nog dit jaar te gaan oogsten na een minder KW2.  

 

 

Duur, duurder, duurst

Marges verhogen kan heel goed met kostenbestrijding, maar omzet verhogen is een ander verhaal. Daarvoor moet een bedrijf ondernemen of overnemen. Ondernemen is niet het sterkste punt van managers. Anders waren ze wel ondernemer geworden. Ex-AkzoNobel's Ton Büchner is een goed voorbeeld.

Overnemen is eigenlijk ook een zwak punt van managers. Meestal doen ze dat te duur en op een top. Wat dat betreft doet Unies' Paul Polman het beter? Hij rijgt wel wat dure kralen, maar een dikke, vette, grote en dure overname durfde het tot dusverre niet aan. Al jaren geleden verzuchtte hij ook dat alles zo duur is. 

Het is er intussen niet goedkoper op geworden! Ik denk dat Corné gelijk heeft. Beter niet overnemen dan te duur, anders ben je als bedrijf nog kwetsbaarder voor mogelijke Barbarians at the Gate.   

 

 

Intussen is het niet toevallig dat uitgerekend bij deze drie oude grootmachten aandeelhouders morren of potentiële kopers er rond snuffelen? Simpel grafiekje, omzet per aandeel. KraftHeinz zet ik er niet bij, want dan worden dit volkomen vlakke lijntjes onderaan de grafiek. Ik betwijfel of dat klopt, vandaar.

 

 

Dit hoeft geen betoog en is hetzelfde probleem als AkzoNobel: de groei is er uit. En na vandaag, met die aardige cijfers en hoop voor de toekomst, is dit Het Grote Probleem van Polman en de zijnen, waar hij nog altijd geen antwoord op heeft: hoe gaat hij autonoom of met overnames de omzet echt laten groeien?

Geluk bij een ongeluk is dat u zich juist hierdoor niet om de koers van Unilever an sich druk hoeft te maken. Als de hele markt in elkaar kukelt gaat Unies natuurlijk wel mee, maar dat is theorie. Met al die reuring en druk in de voedingssector blijven de koersen en waarderingen waarschijnlijk relatief hoog.

Niettemin blijft Unilever kwetsbaar voor kopers en boze aandeelhouders, zolang de omzet geen double digits laat zien. Iemand van u een suggestie Om Iets Nieuws Te Gaan Doen? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Manofaction 20 juli 2017 13:25
    quote:

    taurus86 schreef op 20 juli 2017 12:47:

    Low calorie/alcohol Wines. Sub 10% alc. wines have the future. 13,5% plus not anymore.
    Moeten we allemaal aan de baggerwijn, om Unies the redden ?

    Nee, je moet daar creatieve ondernemers aan het werk zetten. De nog steeds gezochte VOC mentaliteit zullen we maar zeggen.
    Maar dat gaat niet want die zitten niet in het Ned. Nijenrode managersclubje en komen daar ook niet tussen.
    Dus blijft er niets anders over dan toch een overname door de Yankees. Niet mooi, maar hard.
  2. taurus86 20 juli 2017 16:55
    quote:

    Manofaction schreef op 20 juli 2017 13:25:

    [...]
    Moeten we allemaal aan de baggerwijn, om Unies the redden ?

    Nee, je moet daar creatieve ondernemers aan het werk zetten. De nog steeds gezochte VOC mentaliteit zullen we maar zeggen.
    Maar dat gaat niet want die zitten niet in het Ned. Nijenrode managersclubje en komen daar ook niet tussen.
    Dus blijft er niets anders over dan toch een overname door de Yankees. Niet mooi, maar hard.
    Baggerwijn? Dat zegt iets over uw kennis van wijn. Maar .... is die kennis echt up to date?
    En houdt u ook rekening met de trend van vandaag. 'Lower alcohol' is the message.

    Een "afgetrapte Yank business" kopen, dat is VOC of creatief?
    Als morgen Trump de vinger durft te leggen op de levensstijl van de gemiddelde Amerikaan in relatie tot zijn uitzinnige behoefte aan Gezondheidszorg, dan is de sauzenbusiness snel over. 'Always plan for the unexpected'
  3. [verwijderd] 20 juli 2017 17:27
    Sprinkhanen, kevers, meelwormen, etcetera.
    Allemaal hartstikke voedzaam.
    Bij Unilever moet al het eten toch uit een machine komen.
    Waarom gebruiken ze deze producten dan niet?

    En laat ze eens contact opnemen met de mensen van Sligro of Jumbo, want die zitten hun klanten dicht op de huid. Misschien kan Unilever nog wat van hun methodes leren.
  4. gyronando 20 juli 2017 17:30
    quote:

    Brulboei schreef op 20 juli 2017 14:47:

    Er was onder de topmannen maar een echte ondernemer en dat is Jan Aalberts. Al zou je met enige fantasie Dick Boer ook een ondernemer kunnen noemen, maar Dick is meer kruidenier dan ondernemer...
    Dus we betalen al dat volk veel en veel te veel om ze in Nederland
    aan het werk te houden, alleen aan het werk houden is hier van toepassing want ondernemers zijn het niet wat we al wisten.

    Er moet veel minder aan deze werkende graaiers betaald worden.
    ik hebeen advise laat ze zo snel mogelijk een echte baan in het buitenland nemen dan zien we wat ze (niet waard zijn).
  5. mok 20 juli 2017 22:27
    Ik snap dat IEX iets is voor speculanten, maar voor de lange termijn belegger zijn Akzo en Unilever prachtige bedrijven. Jaarlijks een mooi dividend, plus een gemiddeld mooie koersstijging. Geen ondoordachte acties zoals veel te dure overnames. Ik heb dat hier vaker gezegd, wees er trots op en koester deze bedrijven. Jaarlijks leveren ze een grote bijdrage aan werkgelegenheid en schatkist en ze geven de belegger een mooi rendement.
  6. deuk 21 juli 2017 11:14
    Je kan in een mens niet meer duwen dan er uit komt en vervangende producten leveren per saldo ook niet meer omzet op tenzij tegen beduidend hogere prijzen.
    Groei is afhankelijk van de groei van de wereldbevolking in combinatie met de mogelijkheid dat steeds meer mensen zich deze dure producten kunnen betalen.
    Grote en dure overnames hebben zelden of nooit geleid tot een relatief hogere groei
  7. [verwijderd] 21 juli 2017 13:53
    quote:

    Brulboei schreef op 20 juli 2017 14:47:

    Er was onder de topmannen maar een echte ondernemer en dat is Jan Aalberts. Al zou je met enige fantasie Dick Boer ook een ondernemer kunnen noemen, maar Dick is meer kruidenier dan ondernemer...
    Dat is er zo een waar ik het geheel mee eens ben! Ook nog een die met zijn voeten in de modder stond, los van idd die Nyenrode yuppies....

    Uiteraard weet een echt goede manager dat hij gewoon de juiste mensen onder zich moet hebben. Dus zo'n "echte VOC mentaliteit ondernemer" kan je ook inhuren en/of aannemen...
    Maar ja, dat wil Nyenrode yuppie ook niet want dan wordt er te hard aan zijn stoelpoten gezaagd :)

    En on topic, de reuzen in portefeuille hebben is niet slecht als je voor langere termijn een relatief stabiel rendement zoekt.
    Daarnaast om te spelen ook zeg 20% in risico steken is ook leuk overigens.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links