Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Binck: meer bank, minder broker

Binck: meer bank, minder broker

Misschien is het goed als we ons de gewoonte aanwennen Binck voortaan voluit BinckBank te noemen. Vanochtend kreeg ik in het beurspraatje van BNR Zaken Doen meteen de vraag hoe de KW2-cijfers van BinckBank zich verhouden tot broker DeGiro, die vrijdag weer vele double digits liet zien.

Of ze het officieel toegeeft weet ik niet, maar volgens mij heeft de bank de concurrentiestrijd met de broker al lang opgegeven. Tegen de ultralage tarieven van DeGiro kan BinckBank niet concurreren en de onderneming concentreert zich de laatste jaren vooral op het lanceren van nieuwe consumentenproducten.

De Binck Turbo's van een paar jaar terug zaten echt in de beleggershoek, maar haar spaar-, hypotheek- en (vorige week nog) fonkelnieuwe pensioenproducten zijn dat al veel minder. Zijn daar al plannen voor? Nu nog girorekeningen en BinckBank is zowat een volwaardige Nederlandse retailbank.

Daarbij doet BinckBank geen enkele poging meer om bijvoorbeeld nog met DeGiro te concurreren, waar u bijvoorbeeld ook fiscaal vriendelijk kan pensioenbeleggen. Binck is beduidend duurder. Blijkbaar mikt BinkBank op klanten die niet voor de allerlaagste kosten gaan, of weet ze dat die er zijn.  

 

 

Pech, plussen en dividend

Allemaal leuk en aardig, maar grootste kritiek op deze transformatie van pure play broker naar een retail-achtige bank is wellicht dat het langzaam en moeizaam gaat. Daar getuigen ook de cijfers van vandaag van. Minnen weer bij de broker- en vermogensbeheertak, plussen als het om renteresultaten gaat.

Pure pech natuurlijk voor BinckBank dat de volatiliteit geheel uit de beurzen is verdwenen, waar door de bank veel minder omzet en winst haalt uit handelende en beleggende klanten. Dat zag iedereen dit jaar al ver van tevoren aankomen en wie dat wil kan daar ook de achterblijvende koers dit jaar aan ophangen. 

Meest in het oog springend is wellicht dat BinckBank het interimdividend verlaagt van vier naar drie eurocent, dat is toch eventjes minus 25%. Dit getuigt van onzekerheid ook bij BinckBank zelf. Duidelijk, IEX-analist Martin-Jan Crum schreef hier vanochtend in IEX Premium over:      

Dit lijkt een eerste aanwijzing dat het royale dividend wellicht niet houdbaar is op middellange termijn. Concluderend: BinckBank presteert wederom wat beneden consensus. Er zijn echter wel een paar lichtpuntjes. Het aandeel vraagt om geduld. Vooralsnog is er geen reden de taxatie voor de wpa te wijzigen.

Wie denkt dat de laagvolatiele markten vanzelf weer verdwijnen en dat BinckBank de omslag van pure play broker naar retailbank echt weet te maken en ook te marketen, kan het aandeel opvissen. Wie dit allemaal veel te lang duurt en BinckBank niet slagvaardig genoeg vindt, moet maar iets anders zoeken. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Focus 24 juli 2017 19:27
    Binckbank zou voor omzet moeten gaan en genoegen moeten nemen met een lagere marge per opdracht. Minimumprijzen eruit. Ik zie er geen heil meer in. Jaren geleden al ideeen aangebracht welke richting ze op zouden kunnen. We kijken er na. Te lang inmiddels overgestapt.Nu worden ze afgedroogd door de concurent met dezelfde ideeen en komen zelf met slechte alternatieve daarop, zoals de pensioenplannen. Vrijheid gaat het om tegen minimale prijzen. Komt de volatiliteit ook te goede. Iets minder platformen. En een kale goedkope instapbasis leveren die uitbreidbaar is met elke gewenste module. Hmmm, waar doet mij dat toch aan denken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links