Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gewoon Philips

Gewoon Philips

Het is een vrolijk Philips KW2-cijferdagje vandaag, een paar procent omhoog bij een narrige AEX. Het is niet heel veel, maar of ik nu één, twee, vijf of tien jaar terug kijk, Philips doet het altijd net even beter dan zeg maar het Amsterdamse marktgemiddelde.

 

 

Groene vinkjes op één na

Van zulke aandelen lust u zeker als buy & hold-belegger wel pap. Een bedrijf met een duidelijke focus (medische apparatuur), waar rust heerst (ooit opende ieder journaal met gedoe bij Philips) en waar alle cijfertjes gestaag oplopen. Voor u als belegger zijn omzet, winst, cashflow, marge en dividend het belangrijkste.

Daar komen nog extra verwenmaatregelen bij als 1,5 miljard euro eigen aandeleninkoop (het aandeel is nu zo'n 29 miljard euro waard) en kleine gerichte overnames. Ja, Philips doet er alles aan om het u als aandeelhouder gemakkelijk te maken om in het fonds te blijven zitten. De onderneming scoort ook op al deze punten.

Op eentje na, en dat is de omzet. Die viel vanochtend in de rapportage ook al tegen en haalde de consensusverwachting niet eens. Daar staat echter een 8% hogere orderintake tegenover en ik vermoed dat dit vooral de koers opdrijft. Kijk mee naar de cijfers van de afgelopen jaren en de analistenverwachtingen.

U ziet alle rijtjes gestaag oplopen op de omzet na. Misschien dat CEO Frans van Houten even hieronder in de comments kan schrijven hoe hij die denkt te vergroten, dank u. Wellicht geldt voor hem hetzelfde als bijvoorbeeld zijn collega Paul Polman van Unilever: hij wil misschien wel overnemen, maar alles is zo duur.

 

 

Niet te duur?

Misschien wacht Frans net als wij beleggers ook wel op de dip :-) Hoe dan ook, op korte termijn presteert Philips goed en heeft de onderneming nog voldoende mogelijkheden binnen de huidige omzet om marges te verbeteren. Eens moet echter toch ook de omzet weer echt omhoog, anders is Philips misschien zelf wel overnameprooi?

Koffiedik kijken, maar ik kan me voorstellen dat nu geen enkel buitenlands bedrijf er na PostNL, Unilever en AkzoNobel over piekert om op Oranje-boegbeeld Philips te bieden. Tegen negentien keer de winst voor de komende twaalf maanden is Philips voor 2017 begrippen niet eens zo hoog gewaardeerd.

Want of u de markt nu goedkoop of een bubbel vindt, er gaan vergelijkbare mooie, degelijke, gespecialiseerde bedrijven in ook lucratieve sectoren tegen dertig de winst of meer in andere handen over. Tot slot: voor een echt buy, hold of sell aandelenadvies Philips leest u Paul Weeteling in IEXPremium.             


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 25 juli 2017 11:39
    Arend Jan,

    Omdat ik jouw langetermijngrafiekjes zo enorm kan waarderen even een oude buy-and-holdbelegger.......

    Ooit, heel lang geleden kocht ik Philips voor ongeveer 22 gulden.
    Dat is dus iets minder dan 10 Euro.
    Vele jaren later werd Philips in vieren gedeeld, dus was die aankoop minder dan tweeëneenhalve Euro.

    De dividenden laten we maar even buiten beschouwing evenals de vermogensbelasting toentertijd in Nederland ( !!!!)

    Ga zo door met je publikaties.

    Peter
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links